עקיצת מדוזה

עקיצת מדוזה מה עושים? החלק היחיד מהים שנעדיף לראות בתמונות. איך מתרחשת עקיצת מדוזה? האם ניתן למנוע ומתי יש לפנות לייעוץ רפואי? הכל במאמר המלא. 

עקיצת מדוזה

איך שמזג האוויר נעשה חמים ונעים, מופיעים נחילי מדוזות בחופי ישראל וקצת מבאסים את החוויה… 

עקיצות מדוזה היא בעיה שכיחה יחסית בקיץ הישראלי לאלה ששוחים, משכשכים רגליים או צוללים במי ים. הזרועות הארוכות הנגררות מגוף המדוזות עלולות להזריק ארס לעור מאלפי עוקצנים מיקרוסקופיים.

רוב עקיצות המדוזה משתפרות עם טיפול ביתי. עקיצות מדוזה משתנות בחומרתן. לרוב, הן גורמות לכאב, סימנים אדומים וגירוי על העור. במקרים נדירים עקיצות מדוזה מסוכנות ודורשות טיפול חירום רפואי.

מה גורם למדוזה לעקוץ?

בפשטות, מדוזות עוקצות כדי להרוג טרף על מנת להתקיים. כמו כן, הן עלולות לעקוץ כדי להגן על עצמן כשהן מרגישות מאוימות.

קצה מחושי המדוזה מכילים עוקץ מיקרוסקופי. לכל עוקץ יש פקעת זעירה המחזיקה ארס וצינור מפותל עם קצה חד. כאשר זרוע המדוזה משתפשפת בעור, ישנם חיישנים זעירים המשחררים את העוקץ. הצינור חודר לתוך העור ומשחרר ארס. עקיצה משפיעה על האזור של העור שנעקץ באופן מיידי.

מדוזות שנשטפו על חוף הים עדיין עשויות לשחרר ארס אם ניגע בהן.

המדוזות בחופי ישראל

לפי אתר רשות הטבע והגנים המדוזות בממוצע מגיעות לחופים בשבוע השלישי של יוני ונעלמות בשבוע הראשון של אוגוסט (אבל זה רק ממוצע). יש שנים שהן מגיעות במאי ונשארות שלושה חודשים. לפעמים גם יכולה להיות שנה שלמה ללא נחילי מדוזות או רק נחיל קטנטן. המסקנה היא שכדי למנוע עקיצות מדוזה כדאי להתעדכן.

למזלנו המדוזות הנוהגות להופיע בחופי ישראל הן לרוב לא מזנים מסוכנים.

איך ניתן למנוע עקיצת מדוזה? 

למרות שלא ניתן למנוע עקיצות מדוזה במאת האחוזים, על ידי שימת לב לפרטים הבאים ניתן להוריד את הסיכון להיעקץ באופן משמעותי. 

  1. הימנעות משחייה בעונת המדוזות – מומלץ להישאר מחוץ למים כאשר מספר המדוזות גבוה. כמו כן, מומלץ להימנע ממשחק או שיזוף במקום בו מדוזות נשטפות על החוף.
  1. לבישת חליפת מגן – כאשר שוחים או צוללים באזורים בהם יתכנו מדוזות, מומלץ ללבוש חליפת שחייה או בגדי מגן, הכוללים נעלי מגן. עקיצות יכולות להתרחש גם בזמן שכשוך במים רדודים.
  2. מידע על הימצאות מדוזות – מומלץ להיות קשובים לתקשורת בנוגע להימצאות מדוזות וכן לשוחח עם המציל לפני שחייה או צלילה במי החוף, במיוחד באזורים בהם מדוזות נפוצות.

אבחון ותסמינים שכיחים לעקיצת מדוזה

רופא לרוב יוכל לאבחן את העקיצה על ידי התבוננות בה, אך לרוב אין צורך לפנות לרופא בעקבות עקיצת מדוזה.

תסמינים שעלולים להתלוות לעקיצת מדוזה:

  1. צריבה, דקירות וכאב 
  2. סימנים אדומים, חומים או סגולים בצורת קווים על העור. הסימנים יופיעו במקום בו המחושים נגעו בעור ועקצו.
  3. גירוד
  4. נפיחות
  5. כאב חד שמקרין לרגל או לזרוע

במקרים נדירים עקיצות מדוזה עלולות לגרום לתגובה חמורה ולהשפיע על מערכות הגוף. תגובות אלו עשויות להופיע במהירות או מספר שעות לאחר העקיצה. תסמינים אלו דורשים התייעצות רפואית. התסמינים החמורים של עקיצות מדוזה כוללים:

  1. כאבי בטן, בחילות והקאות
  2. כאב ראש
  3. כאבי שרירים או ספזמה
  4. חולשה, ישנוניות, עילפון ובלבול
  5. קשיי נשימה
  6. בעיות לב

חומרת התגובה יכולה להיות תלויה בסוג המדוזה, גודלה, בריאות האדם שנעקץ וגילו.  תגובות קשות מתרחשות בסבירות גבוהה יותר בקרב ילדים ואנשים עם בעיות בריאותיות. פרמטרים נוספים המשפיעים על חומרת התגובה עשויים להיות כמות זמן החשיפה לעוקץ, ושטח העור שנעקץ. 

סיבוכים

לעיתים ישנם מצבים בהם נשארת צלקת מעקיצת מדוזה. לרוב הופעת צלקת קשורה לנטייה אישית, ישנם אנשים בעלי נטייה להצטלקות או קלואיד. 

סיבוכים נדירים אפשריים של עקיצת מדוזה הדורשים פנייה לייעוץ רפואי מיידי, כוללים:

  1. תגובת רגישות מאוחרת – רגישות יתר המופיעה שבוע עד שבועיים לאחר העקיצה, הגורמת לשלפוחיות, פריחה או גירויים אחרים בעור.
  2. תסמונת אירוקנג’י – עלולה לכלול כאבים בחזה או בטן וכן לחץ דם גבוה ובעיות לב. תסמונת זו נגרמת כתוצאה מעקיצת מדוזה מזן אירוקנג’י, הנפוצה בחופי אוסטרליה.

הטיפול בעקיצת מדוזה

הטיפול בעקיצת מדוזה משתנה בהתאם לסוג המדוזות, חומרת העוקץ והתגובה האישית.

ניתן לטפל ברוב עקיצות מדוזה באופן הבא:

  1. מיד אחרי שנעקצים ממדוזה מומלץ להתבונן באזור העקיצה ולראות אם ישנם מחושים גלויים שיש למרוט בעזרת פינצטה. השריית העור במים חמים (לא חם מידיי) או מקלחת חמה למשך מינימום 20 דקות יכולים לסייע בפעולה זו.
  2. סטרואיד/קורטיזון חיצוני – במקרים בהם הגירוי מטריד או מגרד מומלץ למרוח באזור העקיצה משחת סטרואיד, הידוע בתכונותיו האנטי דלקתיות. מומלץ למרוח סטרואיד חזק בהתאם להוראות רופא. יתרון נוסף הוא שהסטרואיד יכול לסייע למזעור הסיכון לצלקת. 
  3. כאשר ישנו גירוד חזק מומלץ להיעזר בבד רטוב במים על מנת להרגיע את העור ולהקל על הגירוד מצריבת המדוזה. לאחר פעולה זו למרוח את הסטרואיד (סעיף 2). לפירוט המלא ניתן לקרוא כאן 

במקרים בהם יש חשד לתגובה חמורה מעקיצת מדוזה חשוב לפנות לייעוץ רפואי מיידי.

סיכום:

בחודשי הקיץ אנחנו חולקים את החוף עם המדוזות. עקיצת מדוזה יכולה להיות מאד לא נעימה אך ברוב המקרים אינה מהווה סכנה וטיפול ביתי יספיק . במקרים בהם ישנה תגובה אלרגית חמורה חשוב לפנות לטיפול רפואי מיידי.

אולי יעניין אותך גם: הכל על עקיצות עכביש

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    תגובה אחת על הפוסט “עקיצת מדוזה

    1. Pingback: עקיצות - Goldenhersh

    התגובות סגורות.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?