גרד בהריון

גרוד, גרוד ועוד גרוד. נשים רבות סובלות מגירודים בזמן ההריון וזה יכול לשגע! זאת תופעת העור הנפוצה ביותר בזמן הריון. אופייני מאוד שהגרד מחמיר בלילה עד כדי פגיעה ביכולת לישון.

מהו גרד בהריון? ומהם הסוגים השונים של גרד?

מהן סוגי הגרד? וכיצד ניתן להקל ולאפשר איכות חיים בהריון.

  1. פריחה שנקראת PUPPP היא הנפוצה ביותר.

ראשי התיבות PUPPP הם:

PUPPP – Pruritic Urticarial and Plaques of Pregnancy –

בדר”כ מגיע לקראת סוף ההריון, בשליש השלישי. ישנם מקרים נדירים שזה מתחיל אחרי הלידה  (POSTPARTUM), בשני המצבים לרוב יעבור תוך כמה שבועות אחרי הלידה. 

ה PUPPP מאופיינת בפריחה שרואים אותה על העור. לרוב מתחיל באזור הבטן, סביב לסימני המתיחה ומתפשט. הגרד עלול להתפשט לאזור הזרועות ורגליים, אך נדיר שהוא יתפשט לאזור כפות הידיים, כפות הרגליים והפנים. הגרד מאופיין באדמומיות ופפיולות ולעיתים קרובות ב Plaques שהם רבדים. נשים נוטות להתלונן על גרד עז כשהן מרגישות שהן רוצות לקרוע את העור. הגרד עלול להיות מטריד עדי כדי מניעת שינה בלילה.

התופעה נפוצה יותר באופן משמעותי בהריון ראשון, ההערכה היא שכ 75% ממקרי ה PUPPP הן בהריון ראשון. גורמים נוספים מגבירי סיכוי לגרד מסוג זה הן הריון מרובה עוברים וגם כן, לאחר טיפולי IVF . (לקפוץ להרחבה)

הבשורה המשמחת היא שגרד בהריון עובר אחרי הלידה והכל יעבור, אך אל דאגה, יש גם פתרון לגרד שיקל מאד על אי הנוחות עד הלידה.

לא ידוע בוודאות מה גורם לגרד  (PUPPP) בהריון אך ישנם כמה השערות:

  • התרחבות הבטן, ישנם נשים המגיבות למתיחה של העור בצורה פחות טובה וזה גורם להן לפריחה.
  • ריבוי ההורמונים – זה ההסבר לכך שבהריון מרובה עוברים התופעה נפוצה יותר. מאחר והפריחה מתפשטת מעבר לאזור הבטן לא נראה שזה קשור רק להתרחבות הבטן אלא גם לריבוי הורמונים. 

סוגים נוספים של גרד בהריון  

סוגים אלו של גרד הם קיימים בהריון, אך נדירים. יש להיוועץ ברופא. 

  1. במקרים נדירים הגרד יכול להעיד על Cholestasis of Pregnancy, שהיא בעיית כבד. גם כאן הגרד יופיע לרוב לקראת סוף ההריון, בשליש השלישי. גרד זה מתאפיין בגירוד עז בעיקר בכפות הידיים ובכפות הרגליים. לעיתים גם באזורים נוספים וללא פריחה.לעיתים קרובות, נשים ירגישו החמרה בלילה וקושי לישון.

במקרה של גרד מהסוג הזה חשוב מאד להיוועץ ברופא כדי למנוע מצב שעלול להיות מסוכן. ע”י בדיקת דם של ערכי הכבד ניתן לדעת עם מדובר בתופעה זו. אם כן, נדרשת התערבות רפואית. אך כאמור, זאת תופעה נדירה.

  1. Pruritic Folliculitis of pregnancy

גרד בהריון שהוא יחסית נדיר, מאופיין באזור הטורסו, מרכז הגוף. מאד מגרד ונראה כמו חצ’קונים בזקיקי שיער. גרד מסוג זה לרוב מתחיל בשליש השני או בשליש השלישי להריון. זה יחסית נדיר. 

  1. Pemphigoid gestationis

גרד בהריון שהוא יחסית נדיר, יופיע בשליש השני או השלישי של ההריון. לרוב יופיע באזור הבטן ומרכז הגוף. נראה כמו שלפוחיות על העור. זוהי מחלת עור הריונית שהיא אוטואמונית, כלומר שהמערכת החיסונית באופן שגוי מתקיפה את העור. לרוב יעבור תוך ימים עד שבועות לאחר הלידה.

האם ניתן למנוע גרד בהריון?

מאחר וכאמור לא ידוע בוודאות מהי הסיבה לגרד, לא ידוע על דרך למנוע את התופעה. אך בכל אופן, אציע טיפול לגרד שיכול להקל באופן משמעותי.

מהו הטיפול לגרד בהריון?

נתמקד ב PUPPP שהיא הגרד הנפוצה ביותר באופן משמעותי ואציע טיפול שיכול להקל משמעותית על אי הנוחות הנובעת מהגרד. 

חדשות טובות! יש תרופה ל- PUPPP. החדשות הרעות? התרופה היא לידה, כך שאולי תצטרכי לחיות עם פריחה זו בהריון במשך כמה חודשים ולכן יש חשיבות רבה בהקלה על אי הנוחות. באופן כללי, הגירוד עובר לאחר הלידה, אך במשך הימים מיד לאחר הלידה, עלול הגרד להחמיר זמנית לפני שמתחיל שיפור. וגם במקרים הנדירים, שיתחיל אחרי הלידה, הגרד יעבור תוך כמה שבועות. בדרך כלל סיפור הגרד ייגמר בשבועיים לאחר הלידה. 

כיצד ניתן להקל על הסימפטומים של הגרד בהריון?

הטיפול שאציע נקרא OWD (Open Wet Dressing)

מהנסיון שלי זהו הטיפול האפקטיבי והבטיחותי ביותר בהריון.

ישנם שלושה שלבים לטיפול, מומלץ לבצע פעמיים ביום:

1. לוקחים בד דק כמו לדוגמא: פיג’מת קיץ או סדין מיטה או כל בד דק אחר שתרצי. מספיגים במים בטמפרטורת חדר, סוחטים את הבד כדי שיהיה רטוב אך לא סחוט. מתעטפים בבד בכל האזור המגרד למשך 15-20 דקות.

 2. לאחר השלב של הבד הרטוב, מורחים על האזור המגרד סטרואידים מקומיים (קורטיזון טופיקלי). רצוי סטרואידים עם מרשם רופא הם חזקים יותר ויעזרו הרבה יותר. את הסטרואידים יש למרוח לתקופה מוגבלת בהתאם להוראת רופא עור. לאחר הפסקה, ניתן יהיה לחזור להשתמש בהתאם לצורך.

לפי כל המחקרים בנושא אין שום סכנה בשימוש בסטרואידים מקומיים על העור בהריון בהתאם להוראת רופא עור.

3. השלב האחרון הוא מריחת קרם לחות עשיר כדוגמת ניוואה,אקוואוס, אקווזום (Nivea, Aquos, Aquosum). אלה דוגמאות לקרמים שהם עבים יחסית ולכן יעניקו לחות מרבית להקלה על הגרד. מומלץ להתמיד ולמרוח לאורך כל התקופה את קרם הלחות לפחות פעמיים ביום בכדי למנוע את החמרת התופעה שכאמור תיפתר לאחר הלידה.

ברוב המקרים הגרד אומנם גורם לסבל גדול אך הוא לא מעיד על סכנה (חוץ מהמקרים הנדירים לעיל). אני ממליץ בחום לנסות את הטיפול המוצע לעיל, אני בטוח שזה יקל מאוד. מנסיוני בקליניקה, ומהניסיון של אשתי שסבלה מאד באחד ההריונות:)

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    2 תגובות על “גרד בהריון

    1. Pingback: גירוד בגוף - Goldenhersh

    2. Pingback: אורטיקריה - Goldenhersh

    התגובות סגורות.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?