גירוד בגוף ללא פריחה. מעצבן, לא נעים ולפעמים משגע! יש להבדיל בין גירוד ללא מחלת עור ראשונית לבין גירוד ממחלת עור, בכל מקרה איך ניתן להקל?
גירוד בעור ללא פריחה
במאמר הבא אנחנו נתייחס לגירוד בעור שאינו כתוצאה ממחלת עור כגון: פסוריאזיס, אורטיקריה, שלבקת חוגרת, אטופיק דרמטיטיס, סקביאס, ועוד.
תופעה זו נקראת פרוריטוס (Pruritus). גירוד כידוע היא תחושה לא נוחה ועלולה להיות מאוד מטרידה. ישנן סיבות רבות שעלולות לגרום לגירודים. גורמים נפוצים לגירוד בגוף יכולים להיות יובש בעור, לחץ נפשי ומעגל גירוד וגירוי שיפורט בהמשך.
במה מתאפיין עור מגרד?
כאשר מדברים על גרד בעור ללא פריחה, התסמין העיקרי הוא, לא קשה לנחש, גירוד!
אבל איך נראה עור מגרד? התסמין הראשוני הוא תחושת הגירוד, אך פעמים רבות בעקבות הגירוד, מתרחשת שריטה עצמית שיכולה לגרום לאדמומיות, נפיחות, גירוי וכאב.
במרבית המקרים עור מגרד עלול להשפיע על אזורים מצומצמים, כמו הגב, החזה, הזרוע או הירכיים, אך ישנם מקרים בהם תחושת הגירוד משפיעה על כל הגוף.
הגורמים לעור מגרד
ישנם גורמים רבים שאינם קשורים למחלות עור היכולות לגרום לגירוי וגירוד בעור:
- יובש – אחד מהגורמים המשמעותיים לגרד הוא עור יבש. טריגר זה נפוץ יותר ככל שמתבגרים, מכיון שהעור נוטה להיות יבש יותר עם הגיל.
- סטרס – סטרס הוא גורם משמעותי לבעיות פיזיולוגיות רבות כולל גירוד "בלתי מוסבר" בעור.
- מעגל גירוי גירוד – כאשר ישנו גירוד ראשוני הגורם לפעולת גירוד, עצם פעולת הגירוד מהווה טריגר להמשך גירוי וגירוד. להסבר מורחב.
- גורם לא ידוע -לפעמים לא נמצא פתרון לתעלומה, אך בכל אופן הטיפול יכול לעזור.
גירוד בגוף אחרי מקלחת:
בדרך כלל גירוד לאחר מקלחת יכול לנבוע משתי סיבות עיקריות:
- Xerosis cutis – עור יבש מדי – השריית העור במים חמים לפרקי זמן ממושכים עלולה לגרום להסרה זמנית של השמנים הטבעיים בעור ולפגוע במחסום האפידרמלי. פגיעה זו עלולה לגרום ליובש שיכול להוביל לגרד. הגרד עלול לקרות בעיקר בגב וברגליים מכיוון שאזורים אלו באים במגע מתמשך עם המים.
על מנת למנוע את הגירוד ניתן להתקלח במים בטמפרטורה נמוכה יותר או למרוח קרם לחות מיד לאחר המקלחת. על ידי כך נמנע בריחת לחות מהעור וכן ננעל את הלחות מהמים בתוך העור.
- רגישות לסבון או שמפו – לעיתים הגירוד הוא כתוצאה מרגישות לסבון או שמפו, במקרה כזה מומלץ להשתמש בסבון אחר.
גירוד בהריון
בהריון ישנן סיבות רבות שיכולות לגרום לגירוי:
מתיחת העור, שינויים הורמונליים ויובש יכולים לגרום לגירוד בעור ללא פריחה.
הסוג העיקרי של הגרד בהריון מתייחס ל PUPPP (Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy). גרד מסוג זה מלווה בפריחה על העור שמתאפיינת באדמומיות ובליטות קטנות. גרד זה אינו מסוכן אך עלול להציק מאד ואף להדיר שינה. לכן, מומלץ לטפל בטיפול תחזוקתי שייתן הקלה משמעותית עד שהתופעה תחלוף. (לתופעה ולטיפול המלא).
רוב רובם של מקרי הגרד בהריון אינם מסוכנים כלל, אך לעיתים נדירות ישנו גירוד המצביע על בעיה רפואית שדורשת טיפול, ולכן בכל מקרה של גרד בהריון מומלץ להיוועץ ברופא.
מעגל גירוי וגירוד
מעגל גירוי וגירוד הנקרא בשפה המקצועית lichen simplex chronicus מתחיל באיזשהו גירוד בעור, שאף יכול להיות בקושי מורגש. פעולת הגירוד מגרה את הגוף לשחרר כימיקלים דלקתיים שיכולים לגרום לנפיחות, כאב, ואדמומיות. כימיקלים אלה מגרים את קצות העצבים לגרום לגירוד נוסף, מה שמעורר שוב את הדחף לגרד, וחוזר חלילה.
מעגל גירוי וגרוד אינו מסוכן, אך גירוד מתמשך יכול להוביל לפצע, זיהום חיידקי בעור, שינויים בצבע העור ואף לצלקות. כמו כן, הגרד עלול להיות עז או חוזר ובמקרים חמורים אף משבש את השינה, ואת איכות החיים ולכן כדאי לטפל.
שבירת מעגל הגרד היא מאתגרת, אך אפשרית בהחלט! הטיפול כולל עצירת גורם הגירוד הראשוני על ידי השימוש בסטרואידים, מריחת לחות יומיומית על העור, הפחתת לחץ נפשי ומניעת טריגרים ידועים (אישיים) שעלולים להחמיר את הבעיה.
גם אחרי טיפול בגורם הגירוד הראשוני, חשוב להיות ערניים ולהתנגד לדחף ולאינסטינקט לגרד את העור, כי לפעמים הרגל הגירוד במעגל גירוי וגירוד עלול להיות טריגר לפיתוח עוד מעגל שכזה.
גירוד בעור כתוצאה מלחץ נפשי
כשזה מגיע למצבי עור שמושפעים מלחץ נפשי, מעגל גירוי וגרוד הוא דוגמה מובהקת. לעיתים הסטרס יכול להיות הגורם הראשוני לגירוד ויכניס אותנו למעגל הזה של גירוי גירוד..
הטיפול במקרים אלה הוא הפחתת הלחץ הנפשי. לקריאת המאמר המלא על לחץ נפשי ועור
טיפול לגירוד בגוף
רוב רובם של מקרי הגרד יכולים להיות מטופלים בהצלחה רבה בעזרת אמצעי טיפול עצמי.
כאשר הגרד חמור, מאדיר שינה, משפיע על כל הגוף, או מלווה בתסמינים אחרים יש לפנות לרופא עור.
טיפול בגרד שלא נובע ממחלת עור:
כהנחיה כללית למי שסובל מגרד בגוף, מאחר ולעיתים קרובות הסיבה היא יובש, מומלץ להיעזר בקרם לחות באופן קבע על מנת למנוע את הגרד.
לגרד בגוף יכולים גם להיות עליות וירידות, להלן טיפול במקרה של התפרצות.
- קורטיזון – משחת סטרואיד יכולה לסייע לעצור את המעגליות או לפתור גירוד שהחמיר. ניתן למרוח משחת סטרואיד לזמן מוגבל בהתאם להנחיית רופא.
- לחות יומיומית – מומלץ להיעזר בלחות יומיומית. אחרי מקלחת זהו זמן אידיאלי למריחת לחות מכיוון שהעור כבר ספג לחות מהמקלחת ולכן היא תספוג קרם לחות בצורה טובה יותר.
- בד דק רטוב – במקרים בהם הגירוד גורם לאי נוחות משמעותית ניתן להיעזר בטכניקה של בד דק רטוב מעל האזור המגרד למשך 20 דקות בהתאם לצורך. לינק להסבר מורחב על הטיפול
- הפחתת לחץ נפשי וספורט – מחקרים הוכיחו את הקשר בין גירוד לבין לחץ נפשי ולכן על ידי הפחתת לחץ נפשי נוכל לסייע בהפחתת הגירוד. ספורט היא דרך נהדרת ומוכחת לסייע בהפחתת לחץ וסטרס. ספורט גורם לשחרור אנדורפינים שגורם לשיפור מצב הרוח והורדת רמות לחץ.
סיכום
גירוד בגוף ללא פריחה או מחלת עור היא תופעה נפוצה. ראשית, מומלץ לשלול על ידי רופא בעיות עור הדורשות טיפול רפואי. שנית, לאחר שנשללו בעיות עור ישנן כמה עצות מעשיות היכולות לסייע בהפחתת הגירוד כגון: קרם לחות יומיומית, שיטות להורדת לחץ ועוד.