פוליקוליטיס. מהם הגורמים לסוגים השונים של פוליקוליטיס ואיך מטפלים? האם גם צמיחה הפוכה בשיער היא פולקוליטיס? הכל במאמר המלא.
מהי פוליקוליטיס?
פוליקוליטיס פירושו זקיק שיער שהופך להיות דלקתי מסיבה כלשהי. זקיק שיער הוא כיס זעיר בעור שממנו צומחת השערה. קיימים זקיקי שיער כמעט בכל מקום בגוף למעט השפתיים, כפות הידיים וכפות הרגליים. בעיה זו עלולה להופיע בכל מקום שיש שיער, אך הופעתו נפוצה יותר באזורי הזקן, צוואר, ירכיים, רגליים, ישבן ובית השחי.
שלושה סוגים עיקריים של פוליקוליטיס הינם: 1. זיהום בקטריאלי ראשוני. 2. צמיחה הפוכה. 3. סתימה בשורשי השיער – אקנה.
למרות שפוליקוליטיס עלול להרגיש מגרד ולא נעים, רצוי להימנע מגירוד. ברוב המקרים, הסימפטום העיקרי הוא בליטות אדומות שנראות כמו פצעונים על העור עם או בלי מוגלה. חשוב לקבל אבחנה נכונה של פוליקוליטיס על מנת לקבל טיפול נכון. כאשר מדובר בחיידקים או בפטריות מסוימים, הטיפול לכל אחד מסוגי הפוליקוליטוס יכול להשתנות.
סוגי הפוליקוליטיס הם:
פוליקוליטיס ברבה (Folliculitis Barbae, Sycosis Barbae):
פוליקוליטיס ברבה הוא זיהום בקטריאלי ראשוני בשורשי השיער באזור הזקן. ברבה היא המילה הלטינית לזקן, ומכאן השם. מכיוון שהזיהום הוא ראשוני ולא קשור בהסרת שיער, הזיהום יכול להופיע אצל גברים שמתגלחים וכן בגברים שאינם מתגלחים. פוליקוליטיס עמוק יותר מכונה סיקוזיס ברבה, זיהום זה הוא נדיר אך הוא עלול להשאיר הצטלקות או אובדן שיער.
המאפיינים:
זיהומים אלה אינם נפוצים, ורוב רובם של מקרי פוליקוליטיס הם מהסוגים האחרים, כגון פסאודו פוליקוליטיס ו"אקנה". הפוליקוליטיס ברבה מתאפיין בנקודות אדומות שיכולות להיות מוגלתיות (pustules) על העור.
גורמים:
הזיהום מופיע בעקבות חדירה של חיידק Staphylococcus aureus לתוך הזקיק. חיידק זה חי על העור באופן טבעי וכאשר הוא חודר פנימה הוא עלול לגרום לזיהום.
טיפול:
הטיפול בזיהום בקטריאלי של פוליקוליטיס הוא אנטיביוטיקה דרך הפה. חשוב לטפל על מנת למנוע החמרה של המצב, וכן למנוע מקרים נדירים של זיהום עמוק יותר וחשש להצטלקות.
מניעה:
לא תמיד ניתן למנוע זיהומים אך שמירה על היגיינה היא בהחלט דרך טובה לנסות למנוע זיהום. היגיינה כוללת ניקיון העור והמכשיר לפני ואחרי גילוח וכן ניקיון יסודי של אמבטיה וג'קוזי. במצבים של פציעה, שטיפת הפצע היטב בסבון ומים ומריחת משחה אנטיביוטית תסייע במניעת זיהום.
צמיחה הפוכה בשיער (Pseudofolliculitis Barbae)
פוליקוליטיס מסוג זה נקרא בשפה המקצועית פסאודו פוליקוליטיס ברבה (Pseudofolliculitis Barbae), זהו סוג נפוץ יחסית של פוליקוליטיס. פוליקוליטיס מסוג זה נובע מצמיחת שיער חזרה לתוך העור במקום החוצה. צמיחה הפוכה מתרחשת לרוב בעקבות שיטות שונות להסרת שיער.
המאפיינים:
צמיחה הפוכה בשיער, ידועה גם כבליטות גילוח, מכיוון שתופעה זו נפוצה באזור הזקן ומופיעה כתוצאה
מגילוח. הפוליקוליטיס היא תגובה דלקתית לגוף זר, הנוצרת מסביב לשערות החודרניות. תגובה דלקתית זו יכולה להתרחש בכל אזור בגוף בו מגלחים או מורטים שיער, כולל בית השחי והרגליים.
גורמים:
צמיחה הפוכה של שיער נובעת לרוב מהסרת שיער בטכניקת סכין גילוח, פינצטה או שעווה. טכניקות אלה מותירות שערות עם שפיץ חד העלולות לצמוח חזרה לתוך העור. זה במיוחד נפוץ בקרב אנשים עם שיער מתולתל מכיוון שהשיער מתגלגל שוב פנימה.
טיפול:
- לפני הגילוח, כדאי לשטוף את אזור הגילוח עם מים חמימים וסבון על מנת לרכך את השיער. ריכוך השיער עשוי לסייע במניעת קצוות חדים.
- כאשר ישנם שערות שכבר צמחו לתוך העור, לאחר ריכוך העור במים חמימים וסבון, מומלץ להסיר את השערות בעדינות על ידי מברשת שיניים רכה. המטרה היא לצחצח את השיער החוצה.
- טיפול חיצוני אנטיביוטי כגון אקנה מיצין.
מניעה:
- לפני הגילוח מומלץ לשטוף את אזור הגילוח עם מים חמימים וסבון על מנת להשיג 2 מטרות:
1. ריכוך השיער, כך נייצר קצוות פחות חדים הנוטים לצמוח לתוך העור. 2. שמירה על היגיינה
טובה יותר על מנת למנוע זיהום.
- הימנעות מהסרת שיער בכלל או לפחות הימנעות מהסרה בסכין, שעווה ומריטה. רצוי לבחור בדרכים המונעות את הצמיחה ההפוכה כגון: מכונת גילוח ומשחה להסרת שיער.
- הימנעות מגילוח אזורים שבהם יש פוליקוליטיס.
- שימוש קבוע בטרטינואין, חומצה גליקולית או חומצה סליצילית מסייעים במניעת היווצרות סתימה בזקיקי השיער.
סתימה בשורשי השיער (Folliculitis)
סוג זה של פוליקוליטיס מוכר לכולנו מגיל ההתבגרות או מהיומיום, החצ'קונים או פצעי הבגרות המוכרים, ובעצם סתימה בזקיקי השיער. כאשר סתימה כזאת מתרחשת באזור בגוף שהוא לא הפנים, הגב או החזה הוא מכונה פוליקוליטיס. אזורים נפוצים לפוליקוליטיס הם ישבן וירכיים, אך יכול להופיע בכל אזור בו קיימים זקיקי שיער.
המאפיינים
פוליקוליטיס מסוג זה נראה כמו אקנה: פוליקוליטיס עלולה להשפיע על שכבות העור החיצוניות ביותר ולהיראות כמו בליטות אדומות סביב זקיקי השיער או פצעונים מלאי מוגלה. מאידך, פוליקוליטיס יכול להיות נוכח בחלק העמוק יותר של זקיקי השיער הגורם לציסטות כואבות בדומה לאקנה ציסטי.
גורמים
מה שגורם לזקיקי שיער חסומים עלול לגרום לפוליקוליטיס. גורמים אלה כוללים לבישת ביגוד צמוד, שינויים הורמונלים, ושימוש בתכשירי עור שסותמים נקבוביות.
טיפול
הטיפול לפוליקוליטיס הוא בדרך כלל משחה אנטיביוטיות מקומית כגון אקנה מיצין. משחה כזו ניתנת למריחה פעמיים ביום באופן יומיומי באזורים שיש נטייה לפיתוח פוליקוליטיס.
מניעה:
- שימוש יומיומי במשחה אנטיביוטית ייעודית וכן הימנעות מגורמים שעלולים להוות טריגר לסתימה בשורשי השיער כגון בגדים מאווררים יותר יכולים לעזור במניעת הישנות התופעה כאשר יש נטייה לקבל פוליקוליטיס.
- שימוש קבוע בטרטינואין, חומצה גליקולית או חומצה סליצילית מסייעים במניעת היווצרות סתימה בזקיקי השיער.
צמיחה הפוכה בשיער וטיפולי לייזר ו IPL
מניסיון, ישנם נשים המעידות שטיפולי הסרת שיער בלייזר או ב IPL מסייעות בטיפול בשערות שצמחו הפוך.
סיכום
חשוב להבחין בסוג הפוליקוליטיס על מנת להתאים את הטיפול. כאשר קיימת נטייה פוליקוליטיס מומלץ לאמץ הרגלים היכולים לסייע במניעה בעתיד.
מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.