אקנה

אקנה, פצעי בגרות וחצ’קונים אלה הם מילים נרדפות למה שבטח חוויתם באיזשהו שלב בחייכם. ממה נוצרים פצעי האקנה? מהן אפשרויות הטיפול? כיצד למנוע הצטלקות מהמצ’קונים? ושבירת מיתוסים.

התפיסה הנפוצה היא שאקנה מאופיינת בגיל ההתבגרות, אך לא רק. אומנם בגיל ההתבגרות אחוז הסובלים הוא גבוה משמעותית ועומד על כ  85%. אך אחרי גיל ההתבגרות, בין הגילאים 20-70, אחוז הנשים הסובלות מאקנה הוא לפחות 32% ואחוז גברים הוא 21%.

בין הגורמים המשפיעים על אקנה הם: נטייה גנטית, שינויים הורמונליים, מתח נפשי וצריכת מוצרי קוסמטיקה שומניים שאינם מתאימים לעור הפנים. עבור נשים, שינויים הורמונליים הוא גורם משמעותי לאקנה, למשל סביב המחזור החודשי או הריונות.

העיקרון המנחה אותנו  בטיפול בחצ’קונים הוא מניעת פצעים חדשים. הפצעים הנוכחיים עם הזמן ייעלמו, הבעיה היא שכל הזמן נוצרים פצעים חדשים. החשיבות בטיפול באקנה כגורם מניעתי הוא שבחלק מהאוכלוסיה תופעת הלוואי של הפצעים יהיו צלקות, ועל ידי מניעת הפצעים אנו מונעים את הצלקות. טיפול באקנה דורש התמדה ועקביות.

אקנה, או פצעי בגרות נוצרים כאשר יש סתימה בזקיקי השיער. ישנם כמה סוגים של חצ’קונים ביניהם: ראשים לבנים, ראשים שחורים, פצעונים, גושים (Nodules) וציסטות. כולם מקורם בסתימה בשורשי השיער. 

ישנם טיפולי אקנה יעילים וזמינים, אך אקנה יכול להימשך זמן רב וברוב המקרים כל עוד קיימת הנטייה לחצ’קונים יש צורך לטפל.  אל דאגה, ברוב המקרים אחרי תקופת גיל ההתבגרות תהיה דעיכה או העלמות האקנה. 

פצעי בגרות מופיעים לרוב בפנים, במצח, בחזה, בגב העליון ובכתפיים. 

סוגי אקנה (פצעי בגרות)

פצעי אקנה הם תוצר של זקיקי שיער שנסתמו. ישנם סוגים שונים של פצעי אקנה:

  1. קומודונים-נקודות קטנות, פתוחות ושחורות בדרך כלל, אך יכולות גם להיות לבנות וסגורות. (Whiteheads and Blackheads)
  2. פצעונים בולטים, אדומים קטנים ורכים (Papules), וכן בליטות קטנות עם מוגלה (Pustules).
  3. אקנה ציסטי (Cyctic), גושים מוגלתיים מתחת לעור(Nodule), העשויים לכאוב. באקנה מסוג זה יש נטייה להצטלקות.

נחלק את דרגות האקנה לשלוש קבוצות עיקריות: קל, בינוני וחמור.

  1. אקנה בדרגה קלה – נגדיר אקנה קל כאשר ישנם קומודונים, הכוללים שחורים ולבנים וגם פצעונים קטנים בולטים מוגלתיים. כאשר אקנה מוגדר קל הוא יכסה עד שליש מהפנים. אופייני באזורי המצח, סנטר ואף, אך יכול להופיע באזורים נוספים.
  2. אקנה בדרגה בינונית– אקנה בינוני יכול גם הוא להכיל שחורים, לבנים ופצעונים מוגלתיים אך מתפרס על אזורים נרחבים יותר, כמחצית מהפנים. אזורים אופייניים: מצח, סנטר, אף ולחיים.
  3. אקנה בדרגה חמורה – באקנה קשה יכולים להופיע כל סוגי האקנה, אך יתווסף גם אקנה ציסטי וגושים מוגלתיים מתחת לעור. כמו כן, אקנה בדרגה זו מתפרסת על רוב הפנים. 

טיפול באקנה (פצעי בגרות)

העיקרון המנחה בטיפול באקנה הוא מניעת האקנה. אנחנו לא במרדף אחרי החצ’קונים שכבר נמצאים, אלה יעברו מעצמן. המטרה היא למנוע את היווצרותם של פצעי אקנה חדשים. 

בטיפול באקנה ישנם 3 מטרות:

  1. סיוע בייבוש פצעים קיימים
  2. שליטה באקנה – מניעת פצעים חדשים
  3. הימנעות מצלקות או נזק אחר לעור – על ידי מניעת פצעים חדשים נמנע צלקות.

ישנם רמות שונות של טיפול באקנה בהתאם לחומרת האקנה, התפשטות האקנה וגיל המטופל. הרופא יקח בחשבון גם את ההעדפות האישיות של המטופל. כאשר מתחילים לטפל באקנה צריך סבלנות, יכול לקחת עד שלושה חודשים בשביל לראות תוצאות.

הטיפול באקנה מתחלק לשני סוגים: טיפול מקומי במשחות וטיפול בכדורים.

טיפול חיצוני:

באקנה קל, ברוב המקרים מומלץ על טיפול מקומי, ישנם ארבעה מרכיבים עיקריים היעילים בטיפול מקומי:

  1. חומצה גליקולית וחומצה סליצילית – שילוב חומצות אלה הוכחו כיעילות לטיפול באקנה. פעולתן של כל אחת שונה, כך שיחד הן משיגות 3 תוצאות: 1. מניעת פצעי אקנה 2. ייבוש פצעים קיימים 3. טשטוש צלקות ואדמומיות תוך כדי השגת גוון עור אחיד יותר. ראה מטליות המשלבות את שתי המרכיבים לטיפול יעיל באקנה
  2. בנזואיל פרוקסיד, בנזק (Benzoyl Peroxide) –  המרכיב מגיע בריכוזים שונים בדרך כלל 2.5%, 5% ו-10%. מומלץ להשתמש בבנזק בריכוז הנמוך ביותר, שכן הוכח (ראה מחקר קליגמן בנושא) שריכוז גבוה יותר אינו משפיע על התוצאה, ולעיתים עלול לגרום לגירוי בעור. 
  3. אנטיביוטיקה מקומית (Clindamycin\Erythromycin) – בישראל הם נמכרים תחת השמות אקנה מיצין וזינדקלין

ישנו מוצר בארץ הנקרא דואק המשלב את סעיפים שתיים ושלוש, בנזואיל פרוקסיד ואנטיביוטיקה.

  1. רטנויד (Retinoid) המורכב מויטמין A –  בישראל נמכרים תחת השמות רטאויט (Tretinoin) ואדפרין (Adapalene). 

טיפול בכדורים:

  1. אנטיביוטיקה דרך הפה – במקרים בהם טיפול במשחות אינו יעיל מספיק, ניתן לשלב טיפול באנטיביוטיקה דרך הפה. ישנם כמה סוגי אנטיביוטיקה שיכולים להיות יעילים לטיפול באקנה לדוגמה דוקסילין ודיספטיל. לרוב, אנטיביוטיקה דרך הפה ניתנת בשילוב עם טיפול מקומי מהרשימה למעלה. שילוב טיפול מקומי במטליות או משחות יחד עם טיפול בכדורים הוכח כמגביר את יעילות הטיפול לעומת טיפול בכדורים בלבד. 
  2. רואקוטן/ קורוטן – היתרון הגדול בטיפול ברואקוטן, הוא היכולת תוך כחצי שנה להעלים את הנטייה לאקנה (ברוב המקרים), שאר הטיפולים הם טיפולים שיהיה צורך לבצע כל עוד יש נטייה לאקנה. החסרונות הם שזאת תרופה עם תופעות לוואי הדורשת מעקב צמוד של רופא עור, כולל בדיקות דם לפני הטיפול ובמהלך הטיפול. חיסרון נוסף הוא שאסור בשום אופן לצרוך תרופה זו בהריון.

ישנה עדיפות לדחות טיפול זה לגיל 18, על ידי כך נשיג תוצאות מירביות וארוכות טווח. במקרים בהם התרופה ניתנת בגיל צעיר יותר, לעיתים יש צורך לחזור על הטיפול שוב בהמשך.

ישנם מצבים שנותנים את הרואקוטן לפני גיל 18, למשל כאשר יש נטייה להצטלקות, נעדיף למנוע את ההצטלקות וניקח בחשבון שאולי יהיה צורך לחזור על הטיפול בעתיד. מקרים נוספים יכולים להיות כאשר המטופל לא מגיב טוב לאנטיביוטיקה דרך הפה והפצעים מפריעים לו מאוד.           

טיפולי אקנה המותרים בהריון:

למאמר המלא אקנה בהריון

בתקופת ההריון אפשרויות הטיפול מוגבלות, הטיפולים המותרים הינם:

  1. חומצה סליצילית וחומצה גליקולית כתכשיר מקומי (H3) – חומצה סליצילית היא בטיחותית בהריון כאשר משתמשים בה כתכשיר חיצוני לעור. לינק למטליות המכילים את שני המרכיבים
  2. בנזואיל פרוקסיד (Benzoyl Peroxide) – בישראל נמכר תחת השם בנזק
  3. אנטיביוטיקה מקומית – בישראל נמכר תחת השם זינדקלין

(חצ’קונים)מניעת אקנה

כאשר יש נטיה לאקנה בנוסף לטיפול באקנה, מומלץ להקפיד על העקרונות הבאים, היכולים לסייע לטיפול.

  1. שטיפת פנים – מומלץ לשטוף את הפנים פעמיים ביום. השטיפה יכולה לסייע להפחתת השומניות, לכלוך וזיעה, דבר היכול לסייע במניעת סתימת זקיקי השיער.
  1. ניקוי הפנים בעדינות – מומלץ לשטוף את הפנים במים פושרים, בעזרת תכשיר איכותי ועדין, ובתנועות עדינות.
  1. הימנעות ממריחת תכשירים המכילים שמן על עור הפנים – מייק אפ, קרם לחות וקרם הגנה, כולם צריכים להיות נטולי שומן. Non comedogenic
  1. הימנעות ממגע יתר בפנים ופצעי בגרות – מגע בפנים עשוי להגביר היווצרות אקנה. כמו כן, התעסקות בפצעים עלולה לגרום להצטלקות.

האם חייבים לטפל בפצעי בגרות?

מבחינה רפואית אין הכרח לטפל באקנה. אך מאחר ומדובר בבעיה אסתטית שעשויה מאד להפריע, מומלץ לטפל. בנוסף, האקנה עלול להותיר צלקות והדרך הטובה ביותר למנוע צלקות היא למנוע אקנה.

מתי פצעי הבגרות יעברו?

פצעי הבגרות יעברו כאשר הנטייה לפצעים תעבור. פצעי בגרות יכולים להתחיל כבר מגיל 12/13 ועשויים להמשיך עד שנות העשרים. דבר זה עשוי להשתנות מאחד לשני. 

למרות שקוראים להם פצעי בגרות, הם לאו דווקא בגיל ההתבגרות. יכול בהחלט להיות שכתוצאה מלחץ, שינויים הורמונליים או שינויים אחרים תהיה התפרצות אקנה גם בגיל בוגר. 

ממה נובעת הצטלקות אקנה?

הצטלקות באקנה קשורה לגנטיקה ולא רק לחומרת האקנה. לעיתים קרובות כאשר האקנה הוא ציסטי יש נטייה להצטלקות.

טיפול בצלקות מפצעי בגרות

הטיפולים בהצטלקות באקנה הן לא תמיד אפקטיביות ולכן מומלץ לנסות עד כמה שניתן למנוע הצטלקות, על ידי מניעת אקנה. 

כאשר פצע אקנה עובר, הוא לרוב משאיר סימן אדום, אך האדמומיות תשתפר עם הזמן, הוכחה די טובה לכך היא שלא רואים הרבה מבוגרים עם נקודות אדומות על הפנים. בעניין השקעים, שלעיתים נותרים אחרי פצעי בגרות, בחלק מהמקרים הם משתפרים, אך עשויים להותיר צלקת.

אפשרויות הטיפול בצלקות הן:

  1. טיפול מקומי בסטרואידים – סטרואידים ידועים בתכונותיהם האנטי דלקתיות ולכן כאשר יש אדמומיות על הצלקת מומלץ למרוח סטרואידים לזמן מוגבל.
  2. הזרקת סטרואידים – כאשר יש צלקת מוגבהת, קלואיד (Keloid), הזרקת סטרואידים יכולה לשפר את הקלואיד.

אפשרויות הטיפול במקרים בהם נוצר שקע בעור הם: 

  1. טיפול בלייזר,  Fractional laser – לייזר מסוג זה יכול לשפר את הצלקות אבל לא יעלים אותן. טיפול  זה הוא יקר ויידרשו כמה טיפולים. מומלץ לטפל במכון אמין ומנוסה כדי למנוע סיבוכים אפשריים כגון כוויה.
  2. טיפול בהזרקות מילוי חומצה היאלורונית – ניתן למלא את הצלקות בחומר מילוי. חשוב להדגיש שאת המילוי יהיה צורך לבצע אחת לשנה אם רוצים לשמר את התוצאות. 

שבירת מיתוסים של אקנה

  1. דיאטה – לא הוכח קשר בין תזונה לבין היווצרות אקנה. נעשה מחקר המציע קשר בין מוצרי חלב לבין היווצרות האקנה אך המחקר לחלוטין אינו מספק ולכן אין המלצה גורפת להימנעות ממוצרי חלב על מנת לשפר אקנה. הימנעות ממאכלים מסויימים לעיתים יכולה לגרום לחוסרים תזונתיים.

אם יש מטופל המרגיש שיש מאכל מסויים הגורם להתגברות הפצעים, הוא יכול לבחון זאת על עצמו ולהימנע ממאכל זה. 

  1. ניקיון – אקנה לרוב לא נוצר מחוסר ניקיון אלא מנטייה גנטית של סתימה בזקיקי השיער. עם זאת במקרים של לכלוך קיצוני יכולה להיות לכך השפעה, אך התופעה זניחה.
  2. אקנה הורמונלי הוא אותו אקנה – מכיוון שאקנה הורמונלי הוא אותו אקנה, הטיפול יהיה אותו  טיפול, למעט מצבים שלא ניתן לקחת תרופות מסוימות כגון בהריון.

לסיכום

אקנה נפוצה יותר בגיל ההתבגרות אך מופיעה לעיתים קרובות גם בגיל מבוגר יותר. שינויים הורמונליים ולחץ הם גורמים משמעותיים להיווצרות אקנה. בהתאם לחומרת האקנה ישנם מגוון טיפולים יעילים לטיפול באקנה. אקנה יכולה להוות הפרעה אסתטית ולכן מומלץ לטפל.

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    תגובה אחת על הפוסט “אקנה

    1. Pingback: פוליקוליטיס - Goldenhersh

    התגובות סגורות.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?