אקנה רוזציאה

אקנה של מבוגרים?! נראה לך שהאדמומיות הזאת בלחיים היא רוזציאה? מה הטיפול היעיל ביותר ואיך אפשר למנוע את הסומק האופייני? הכל על הטיפול באקנה רוזציאה.

מהי אקנה רוזציאה?

רוזציאה (Rosacea) הוא מצב עור שכיח הגורם לאדמומיות וכלי דם גלויים בפנים (Telangiectasia). הרוזציאה עשויה גם לייצר בליטות קטנות, אדומות ומוגלתיות. סימנים ותסמינים אלה עשויים להתפרץ למשך שבועות עד חודשים ואז להיעלם לזמן מה. 

ביטוי נוסף לרוזציאה הוא אקנה של מבוגרים, למרות שממש לא מדובר באקנה וולגריס (פצעי בגרות). אקנה וולגריס (Acne Vulgaris), קשור בסתימה בזקיקי השיער, ואילו אקנה רוזציאה קשורה בעור ובנימי הדם. אקנה רוזציאה נפוץ באזור מרכז הפנים, לחיים, אף, סנטר ומצח. גם מעורבות באזור העין עשויה להתרחש, כלומר סביב העיניים או בעפעפיים. הרוזציאה סביב העיניים מתאפיינת בכלי דם זעירים הנראים על העור של קצה העפעף או גירוי בעין. הסובלים מאקנה רוזציאה עשויים לחוות סימפטומים של צריבה, עקצוץ או רגישות לאור שמש.

 אקנה רוזציאה הוא בדרך כלל מצב כרוני, אך לא חייב להיות נוכח באופן תמידי, בדרך כלל יהיו עליות וירידות. רוזציאה מאובחנת על ידי סימפטומים ומראה קליני.  רוזציאה נפוצה בעיקר בקרב נשים בגילאי 30-60בעלות עור בהיר, אך יכולה להשפיע על כל אחד.  מאחר והרוזציאה כרונית אנחנו לא מדברים על ריפוי, אלא על ניהול וטיפול כדי למנוע התפרצויות ולהפחית את הסימנים והתסמינים.

הגורם העיקרי לאקנה רוזציאה היא נטייה גנטית. מומלץ כאשר סובלים מאקנה רוזציאה להימנע ממצבים שעשויים לגרום להתפרצות או להחמרה. דוגמאות לגירויים העשויים להחמיר את הרוזציאה הם טמפרטורה  קיצונית, אור שמש, מאכלים חריפים, אלכוהול ומתח נפשי. (קפוץ להסבר מורחב)

מהם התסמינים של אקנה רוזציאה?

רוזציאה משפיעה על הלחיים, אף, סנטר, מצח ואזור העיניים. התסמינים כוללים:

אדמומיות ונפיחות, הסמקה בקלות, בליטות אדומות מוגבהות עם או בלי מוגלה בתוכן. (בליטות מרוזצאה יכולות לפעמים להיראות כמו אקנה, אך אינן אקנה). בנוסף במצב של רוזציאה, נראה כלי דם זעירים ונפוחים על העור (נקראים “טלנגיאקטזיות”). תסמינים נוספים שיכולים להתלוות לאקנה רוזציאה היא תחושת צריבה עם גירוי בעיניים, אדמומיות ונפיחות. 

כיצד מטפלים באקנה רוזציאה?

כמו ברוב המחלות איננו מרפאים, אלא מטפלים. על מנת לשפר את התסמינים ולמנוע החמרה והתפרצויות נעזר במניעת הטריגרים ובשיטות טיפול. 

(1) טיפול תרופתי – ישנן תרופות שונות לטיפול ברוזציאה. לפי מצב הרוזציאה הרופא יחליט אם לטפל בתרופות חיצוניות – ג’ל או קרם, או באנטיביוטיקה דרך הפה. 

יש לשים לב שחלק מהתרופות לטיפול ברוזציאה אינן בטוחות לשימוש במהלך תקופת הריון או הנקה. 

(2) מניעת הטריגרים – ישנם טריגרים העלולים להחמיר את הסימפטומים של אקנה רוזציאה. 

הטריגרים העיקריים העלולים להחמיר את האדמומיות (הסמקה): 

  1. טמפרטורה  קיצונית – כולל מקלחת חמה
  2. מאכלים חריפים
  3. אלכוהול
  4. גורמים למתח נפשי 
  5. תרופות
  6. גלי חום בגיל המעבר
  7. אור שמש – התפרצויות של אדמומיות וסומק בפנים עשויות להתעורר על ידי חשיפה לשמש. הקרינה האולטרה סגולה עשויה לגרום לשינויים עוריים המקדמים רוזציאה.

אור השמש מהווה טריגר משמעותי להתפרצות של רוזציאה שלא בהכרח תעבור כעבור דקות עד שעות לאחר החשיפה, בניגוד לגורמים המצויינים למעלה (מאכלים חריפים, אלכוהול…) שבדרך כלל גורמים לאדמומיות וסומק זמני. 

מומלץ באופן שגרתי למרוח קרם הגנה עם מקדם הגנה מפני השמש מינימום SPF 30 . חשוב לציין שגם כאשר מורחים קרם הגנה, עדיין חשופים לנזקי השמש ולכן מומלץ להימנע מהשמש של אמצע היום ולחבוש כובע רחב שוליים.

  1. טריגריים אישיים – לכל אדם עשויים להיות טריגרים ייחודיים שיגרמו לו להאדים ולהסמיק. מומלץ  לשים לב מה הם הטריגרים, ולהימנע מהם בהתאם.
  2. פעילות גופנית –  באופן טבעי פעילות גופנית עשויה להגביר את האדמומיות אך למען בריאות הגוף והנפש חשוב לעשות פעילות גופנית. ניתן לחשב את העיתוי בזמן שהאדמומיות הזמנית לא תפריע.
  3. תכשירים מתאימים עור הנוטה לרוזציאה – הסובלים מאדמומיות במרכז הפנים וטלנגיאקטזות, עלולים לחוות רגישות מוגברת של עור הפנים המאופיינת בקושי לסבול מוצרי קוסמטיקה, מוצרי טיפוח ותרופות מקומיות. בנוסף, מאחר והרוזציאה מתאפיינת בעור פנים מחוספס, יבש או קשקשי מומלץ למרוח באופן קבוע קרם לחות עדין. טיפול עדין בעור כולל טיפול על ידי תכשירים איכותיים, נטולי שומן ובושם. 

כמו כן, מומלץ להקפיד על ניקוי העור בתנועות עדינות, במים חמימים ובעזרת אל-סבון ייעודי שאינו מייבש את העור. יש להימנע ממוצרים על בסיס אלכוהול ומוצרים עם חומצות העשויים לגרום לגירוי העור. 

(3) אפשרות נוספת לטיפול שיכול לעזור לאקנה רוזציאה הוא טיפול מבוסס לייזר או אור (IPL). נעשה שימוש רחב בשיטות טיפול בלייזר או באור לטיפול במגוון נגעים בכלי הדם.  מאחר וחלק מהמאפיינים של רוזציאה הם התרחבות של כלי הדם באופן כזה שהן נראות לעין, הטיפול בלייזר או באור יכולים לעזור. בדומה לטיפולים האחרים, גם בטיפול בלייזר ושיטות מבוססות אור לא נגיע לריפוי, אלא לטיפול. לכן, בסבירות גבוהה תידרש טיפול תקופתי כדי לשמר את השיפור. 

טיפולי לייזר ואור אינם נטולי סיכונים. ישנן תופעות לוואי אפשריות כמו כוויות. לכן, חשוב לוודא שמטפלים אצל מטפל מיומן עם ניסיון. 

טיפ!

עבור מטופלות המוטרדות מהאדמומיות בפנים או מכלי הדם הנראים לעין, ניתן להיעזר בבסיס איפור בגוון ירוק, היכול לסייע בהסוואה. לאחר מכן מומלץ למרוח בסיס בצבע עור הפנים על גבי הבסיס בצבע ירוק כדי להשיג צבע התואם את גוון עור המטופל.

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?