ציפורן חודרנית

שוב ציפורן חודרנית? חושבים על ניתוח? תחשבו שוב, כמעט תמיד אין צורך. כיצד ניתן למנוע ציפורן חודרנית חוזרת ונשנית?  נעשה סדר בגורמים השונים ובאפשרויות הטיפול.

מהי ציפורן חודרנית (ingrown toenail)?    

בשפה המקצועית נקראת Paronychia. המאפיינים הם כאב, אדמומיות, נפיחות ולעיתים זיהום. השם המוכר עבור הפרוניכיה הוא ציפורן חודרנית, אך בפועל זאת טעות נפוצה. פרוניכיה היא בעצם דלקתיות, גירוי, נפיחות ואדמומיות בעור מסביב לציפורן (CUTICLE). ציפורן חודרנית היא אחת הסיבות לפרוניכיה. בשביל להסביר זאת למטופלים אני אומר שזאת לא ציפורן שחדרה אלא עור שגדל מעל לציפורן:) כלומר העור גדל והתנפח מעל לציפורן כתוצאה מדלקתיות. 

עלולות להיות סיבות רבות להיווצרות דלקת ואדמומיות בעור סביב הציפורן: בעקבות פציעה, גזירת ציפורניים באופן לא נכון (לינק לגזירת ציפורניים באופן נכון), פדיקור שפגע בעור סביב הציפורן, או ציפורן חודרנית. ציפורן חודרנית מתרחשת כאשר יש בעיה מבנית בצמיחה, כלומר הפינה או הצד של הציפורן צומחים לתוך העור. 

אחרי שעשינו סדר, נמשיך להשתמש בביטוי הנפוץ “ציפורן חודרנית” לכל סוגי הפרוניכיה, גם כשציפורן חודרנית אינו הגורם לדלקתיות ולגירוי בעור סביב הציפורן. 

ציפורן חודרנית נפוצה בעיקר בבוהן. ברוב המקרים ניתן לטפל לבד בציפורניים חודרניות על ידי טיפול ביתי שיינתן על ידי הרופא. אם הכאב מחמיר או מתפשט, ייתכן שהרופא יציע התערבות כירורגית.

אבחון ציפורן חודרנית נעשית על ידי שמיעת תלונות המטופל וכן על ידי מראה קליני של הציפורן והעור סביב הציפורן.

מהם התסמינים של ציפורן חודרנית או פרוניכיה?

התסמינים כוללים כאב או רגישות  בעור סביב הציפורן.  אדמומיות ונפיחות בצד אחד או בשני הצדדים של הציפורן. בנוסף, עלול להיווצר זיהום משני המתאפיין בדלקת של העור והרקמות סביב האזור בו העור מכסה את הציפורן.

הטיפול בציפורן חודרנית:

  1. טיפול שמרני, ללא התערבות כירורגית – ברוב המקרים על ידי טיפול ביתי ניתן יהיה להיפטר מהציפורן החודרנית. מומלץ מאד להתמיד בשלבי הטיפול עד להחלמה מלאה, על ידי כך ברובם המוחלט של המקרים נוכל למנוע התערבות כירורגית וניתוח. יש לצפות לזמן החלמה ממושך יכול להיות חודש ויותר.

הטיפול העיקרי כולל:

  1. אנטיביוטיקה – למרוח משחה אנטיביוטית על כל אזור העור סביב הציפורן החודרנית. דוגמאות לכך כוללות Fucidin ו- Mupirocin. האנטיביוטיקה תסייע במניעת זיהום וכן תטפל בזיהום קל שכבר קיים. יש למרוח את האנטיביוטיקה בחריץ שבין הציפורן לעור.

ישנם מקרים בהם הרופא ימליץ על טיפול אנטיביוטי דרך הפה בנוסף למריחת המשחה האנטיביוטית. כמו למשל: כאשר יש זיהום חמור, כאשר יש כאב משמעותי או כאשר האדמומיות מתפשטת. 

  1. תמיסה אנטי פטרייתית (תמיסת אגיסטן) – לעיתים קרובות מעורבת בפרוניכיה זיהום חיידקי ופטרייתי יחד, ולכן מומלץ לשים תמיסת אגיסטן  בחריץ שבין הציפורן לעור. כך נטפל בחלק הפטרייתי של הבעיה.
  2. גזירת פינת הציפורן – במקרים בהם הדלקתיות היא תוצאה של בעייה מבנית בצמיחת הציפורן, כלומר שהציפורן צומחת לתוך העור. מומלץ בכל פעם שהפינה גדלה, לגזור את הקצה. הכוונה לגזירת חלק קטן מאד של פינת הציפורן (כמה מילימטרים) כדי שלא יצמח שוב לתוך העור.

*במקרים בהם הציפורן החודרנית חוזרת שוב ושוב מומלץ באופן יומיומי להתמיד בטיפול במשחות (מופירוסין ואגיסטן) למשך זמן ממושך גם אחרי שחל שיפור. על ידי כך נוכל למנוע את הישנות התופעה. 

עצות נוספות שיכולות לעזור לטיפול בציפורן חודרנית:

  1. השריית כף הרגל במים חמים  – במקרים שבהם יש נפיחות משמעותית, ההשריה במים חמים תסייע בהפחתת הנפיחות והרגישות. יש להשרות  למשך 10 עד 20 דקות. מומלץ לבצע פעמיים עד 3 ביום. לאחר השריית הרגל במים חשוב לייבש את הרגל היטב, מאחר ותדיר שמעורב בפרוניכיה פטריה ופטריות משגשגות במקומות לחים. 
  2. צמר גפן- לאחר ההשריה ניתן להניח חתיכה קטנה של צמר גפן מתחת לציפורן על ידי כך נוריד לחץ מהציפורן ונאוורר.
  1. טיפול כירורגי – במצבים נדירים שישנה בעיה אנטומית של ציפורן חודרנית חמורה  והטיפול השמרני (בסעיף 1) לא פתר את  הבעיה,  רופא העור יפנה לאורטופד כף רגל, שיוכל לסייע על ידי פעולה כירורגית. הפעולה כוללת  הסרת חלק מהציפורן וצריבת השורש בחומר כימי, לייזר או שיטות אחרות. הליך זה עשוי למנוע מהחלק הזה של הציפורן לצמוח שוב. נדגיש שברוב רובם של המקרים אין צורך בהתערבות כירורגית. 

כיצד ניתן למנוע ציפורן חודרנית?

  1. ניתן להפחית את הסיכויים לקבלת ציפורן חודרנית על ידי  נעילת נעליים לא צמודות סביב הבהונות.
  2. גזירת הציפורניים באופן נכון, הכוונה שצריך לגזור את הציפורניים ישר (לא מעוגל) ולא קצר מדי. 
  3. לסובלים מסוכרת או מבעיה אחרת הגורמת לזרימת דם פחותה לרגליים יש לנהוג משנה זהירות ואם יש חשש לציפורן חודרנית או זיהום יש לפנות לרופא בכדי לטפל באופן מיידי ולמנוע סיבוכים. 
  4. לעיתים ציפורן חודרנית עלולה להיות תופעת לוואי של תרופות מסוימות כגון רואקוטן (תרופה לאקנה). במקרים בהם בזמן לקיחת תרופה נוצרה בעיה של פרוניכיה, מומלץ יהיה לנקוט בפעולות מנע, כלומר למרוח מופיריסין ואגיסטין בזמן לקיחת התרופה. 

האם חובה לטפל בציפורן חודרנית?

כן, חשוב לטפל בציפורן חודרנית או ליתר דיוק בפרוניכיה כדי למנוע סיבוכים. ככל שהטיפול בציפורן החודרנית יהיה מוקדם יותר ניתן יהיה לטפל באופן לא כירורגי ולמנוע החמרה.

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?