עקיצת יתוש

עקיצות עלולות להיות מעצבנות אך למרבה המזל, רוב העקיצות אינן מזיקות ורק מהוות מטרד. העומדות בראש הן ללא ספק עקיצות יתושים. כיצד ניתן למנוע עקיצת יתוש? איך להקל על התסמינים? ולמה אני היחיד שנעקץ?

למזג האוויר החם יש הרבה פלוסים, החל מחופש, מנגלים, זמן משפחה ומסיבות בריכה. אך עם בילוי בחוץ מופיעים מעופפים קטנים שמנסים להרוס את החגיגה…

מקום הגידול של יתושים הוא מים עומדים. משרד הבריאות ממליץ על מנת למנוע התפתחות יתושים לפנות מקורות מים עומדים. היתושים מתאספים בשלוליות מים עומדים, כגון דלי מים, בריכות ילדים ביתיות או מים שנשארו בתחתית עציץ.

יתושים זכרים אינם נושכים בני אדם, אך נקבות כן. בעוד ששתיהן ניזונות מצוף צמחי וממים, נקבות זקוקות גם לדם בתזונתן כדי להתרבות. אחרי עקיצת יתוש, בדרך כלל נותרת בליטת עור מגרדת, שהיא בצקת קטנה ולפעמים עם מעט שטף דם . יתושים יכולים גם להפיץ מחלות בין בעלי חיים ובני אדם וכן מאדם אחד למשנהו.

תסמינים של עקיצת יתוש

האתגר בעקיצות הוא שרוב הזמן הנעקץ לא מרגיש שהוא נעקץ בזמן אמת, אלא כעבור שעות מבחין בתגובת העור. לרוב לאחר שהיתוש עוקץ, ניתן להבחין בבליטה עגולה ונפוחה. במקרים מסוימים, רואים נקודות אדומות שהן שטף דם. תוך זמן קצר הבליטה נהפכת לאדומה וקשה, עם מעט נפיחות, זוהי בצקת קטנה שנוצרת בעקבות תגובת העור. תגובה אופיינית נוספת היא התפתחות שלפוחית באזור העקיצה. תסמיני העקיצה לרוב יעברו תוך מספר ימים.

תופעה נוספת המתרחשת לעיתים קרובות היא ריבוי עקיצות. ריבוי העקיצות עלולות להיות באזור מסוים בגוף או להתפרס על כמה אזורים. תופעה זו יכולה להיראות מבהילה, אך אין כל סיבה לדאגה, הן יעברו באותו תהליך החלמה כמו עקיצה אחת. 

תגובות חמורות יותר עשויות לכלול: אזור גדול של נפיחות ואדמומיות, מעט חום, אורטיקריה ובלוטות לימפה נפוחות. תגובות אלה נפוצות יותר אצל הסובלים מהפרעות במערכת החיסונית וכן בקרב ילדים.

הסיבה לכך היא מכיוון שרוב המבוגרים סבלו מעקיצות יתוש לאורך חייהם ולכן נהיו פחות רגישים      

( desensitized), זאת הסיבה שמי שלא נחשף ליתושים המקומיים כגון עולים חדשים או תיירים מגיבים ביתר שאת לעקיצות. 

במקרים בהם העקיצה לא עוברת תוך שבועיים, חשוב לגשת לרופא לוודא שמדובר בעקיצה ולא במשהו אחר. 

למה עקיצות יתוש מתנפחות?

ליתושות יש חדק דק המאפשר להן לנקב את העור ולמצוץ את הדם. כשהן עוקצות, הן מזריקות רוק לגוף תוך כדי שהן שותות את הדם. הרוק שלהן מכיל חלבונים שרוב האנשים רגישים אליהם. המערכת החיסונית נכנסת לפעולה ונוצרת בליטה אדומה ומגרדת.

עקיצות יתוש באזור העין

עקיצות יתוש באזור העין יכולות להיות מבהילות מכיוון שהן נוטות להתנפח בקלות. כאשר עקיצה מתנפחת זהו סוג של בצקת. העור באזור העיניים הוא יחסית דק ורופף ולכן כאשר נעקצים באזור העיניים נוצרת בצקת בקלות יתר, ולעיתים התחושה היא שבקושי ניתן לפתוח את העין. מבחינה רפואית אין צורך להילחץ. מומלץ להקל על התסמינים ולטפל כמו בכל עקיצה אחרת (ראה לטיפול).

באחת מהנסיעות שלי לכנס רפואי בארה”ב שאלו בטיסה אם יש רופא. ניגשתי לצוות ואמרתי שאני רופא אבל רופא עור:) הם אמרו “מצויין, בדיוק מה שאנחנו צריכים!” הובילו אותי לגברת במטוס שהעין שלה פתאום התנפחה. לשמחתי יכולתי לסייע ולהרגיע אותה. מדובר בעקיצה ומכיוון שזה באזור העין, העקיצה מאד התנפחה, אך אין סיבה לדאגה.  

למה אני כל הזמן נעקץ ואחרים לא?

יתושים בוחרים את קורבנותיהם האנושיים על סמך ריח הפחמן הדו חמצני וכימיקלים אחרים בזיעה. אין ספק שישנם אנשים הנוטים יותר להיעקץ מאשר אחרים, למי שנוטה להיעקץ מומלץ להיעזר באמצעים למניעה. 

האם עקיצות יתוש מסוכנות? 

עקיצות יתוש הן דבר שבשגרה, במיוחד בחודשי הקיץ. רוב היתושים העוקצות בארץ אינן מסוכנות ואינן מעבירות מחלות. הן אומנם מציקות ויכולות לגרום לגירוד מציק אך לרוב לא מהוות סכנה.

בשנים האחרונות ישנם מעט התפרצויות של קדחת הנילוס המערבי המועברת על ידי יתושים. יתושי הקולקס הם המעבירים העיקריים של הנגיף בארץ, אם כי ישנם זנים נוספים שיכולים להיות נשאים. רוב היתושים אינם נשאים של הנגיף ולכן לא מעבירים אותו. נגיף הנילוס המערבי מצוי בעיקר בעופות ומועבר לאדם על ידי עקיצת יתוש. אם בעקבות העברת הנגיף מתפתחת מחלה באדם היא לרוב קלה ובאה לידי ביטוי בחום, כאבי ראש וכאבי שרירים. באחוז קטן מהחולים, המחלה עלולה להסתבך. מכיוון שלא קיים חיסון לבני אדם, מניעת התפתחות יתושים היא הדרך העיקרית לשבור את מעגל העברת המחלה לאדם, לכן משרד הבריאות יחד עם המשרד להגנת הסביבה עושים מדגמים כדי לזהות את הימצאות הנגיף ביתושים על מנת שיוכלו לטפל נקודתית במקום דגירת היתושים, כולל הדברה.

מניעת עקיצות יתוש

באזורי מגורים חשוב לפנות מים עומדים כדי למנוע את התפתחות היתושים, כגון בריכת ילדים ביתית, דלי מים, קערת עציצים או סתם איזה צעצוע או קערה אחרי הגשם שנשארו בחוץ.

ישנם כמה עצות מעשיות היכולות לסייע במניעת או הפחתת עקיצות יתוש, ביניהם:

  1. התקנת רשתות בחלונות ודלתות של הבית.
  2. לבישת ביגוד ארוך, במיוחד בשעות בין הערביים שהן השעות שבהם היתושים הכי פעילים.
  3. לבעלי נטייה להיעקץ, מומלץ לרכוש תכשיר דוחה חרקים המכיל DEET ולמרוח על העור לפני בילוי בחוץ, כדוגמת סנו די.
  4. התקנת מכשיר קוטל יתושים חשמלי. 

הטיפול בעקיצת יתוש

רוב עקיצות היתוש אינן מסוכנות ורק מהוות מטרד. 

על מנת להקל על הגירוד מומלץ: 

  1. מניעת גירוד – רצוי עד כמה שניתן להמעיט בגירוד.
  2. קור מקומי – קירור איזור העקיצה יכול לסייע במניעת תחושת הגירוד והפחתת תגובת העור.
  3. אנטי היסטמין – האנטי היסטמין יכול לסייע במניעת תחושת הגירוד אך לא בתגובה של העור. דוגמא לאנטי היסטמין הוא פניסטיל שניתן לרכוש ללא מרשם רופא כטיפות או קרם.
  4. משחת קורטיזון – הטיפול היעיל ביותר להקלה על גירוד והתאוששות מהירה מעקיצה הוא משחת סטרואיד, הידוע בתכונותיו האנטי דלקתיות. 
  5. שמירת ניקיון האזור – שטיפה במים וסבון כדי למנוע זיהום.
  6. משחה אנטיביוטית – מריחת משחה אנטיביוטית על האזור אם קיים עור פתוח, זאת על מנת למנוע זיהום משני כתוצאה מפצע פתוח.
  7. גזירת ציפורניים – מומלץ לגזור ציפורניים של ילדים לעיתים קרובות כדי למזער את האפשרות לפציעה בעקבות גרוד.

חשוב להתייעץ עם רופא ולפנות לטיפול רפואי אם התסמינים של עקיצת היתוש אינם משתפרים עם הזמן או אם ישנה תגובה חריגה.

סיכום

עקיצות יתוש הן חלק מהשגרה, למי יותר למי פחות. ברובם המוחלט של המקרים הם יעברו תוך זמן קצר. מומלץ להסתייע בהמלצות טיפול כדי להקל על הגירוד ולזרז את הריפוי.

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    תגובה אחת על הפוסט “עקיצת יתוש

    1. Pingback: sign up bonus mobile casino

    התגובות סגורות.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?