אטופיק דרמטיטיס, אקזמה או אסטמה של העור הם שמות נרדפים לאותה בעיה. ממה היא נגרמת? כיצד ניתן לטפל? איך למנוע?האם היא קשורה למאכלים מסויימים?
מה זה אסטמה של העור?
בשפה המקצועית נקרא Atopic Dermatitis. אסטמה של העור, אקזמה ואטופיק דרמטיטיס הינם מילים נרדפות לבעיית עור הגורמת לעור יבש, מגרד, אדום ועם קשקשים. אטופיק דרמטיטיס עלולה להשפיע על תינוקות, ילדים ומבוגרים. לעיתים האקזמה יכולה לעבור במשפחה, כך שכמה מבני המשפחה יושפעו מהתופעה. ניתן לטפל אסטמה של העור באמצעות קרם לחות ומשחות מרשם. אמנם אופיק עלולה להיות היא עשויה להיות מתסכלת בתקופות של התפרצות. הבשורה הטובה היא שאטופיק דרמטיטיס הוא מצב כרוני -זמני, זאת אומרת בדרך כלל התסמינים ישתפרו ואף יעלמו לגמרי ככל שהמטופל מתבגר. בפועל רוב הילדים שסבלו מאטופיק דרמטיטיס לא יסבלו מכך בחיים הבוגרים שלהם.
מהם הגורמים לאטופיק דרמטיטיס?
למרות שהסיבה לאטופיק דרמטיטיס אינה מובנת לחלוטין, נראה כי גנטיקה משחקת תפקיד משמעותי. בעלי היסטוריה משפחתית של אקזמה נמצאים בסיכון מוגבר לפתח אטופיק דרמטיטיס.
האפידרמיס הוא קו ההגנה הראשון בין הגוף לבין הסביבה. כאשר האפידרמיס שלם, הוא משמש מחיצה ומונע מגירויים סביבתיים, אלרגניים וחיידקים להיכנס לגוף, וכן מונע מהעור לאבד יותר מדי מים. אצל אנשים הסובלים מאקזמה, מחסום האפידרמיס הוא פחות חזק ואטום, ולכן יש איבוד נוזלים גדול יותר הגורם ליובש והתפרצות האסטמה של העור.
למרות האמונה הרווחת, אסטמה של העור או אטופיק דרמטיטיס אצל ילדים בדרך כלל אינה קשורה לאלרגיות למזון, ואין סיבה להימנע ממאכלים מסוימים אם ילד סובל מאטופיק דרמטיטיס.
מהם תסמיני אטופיק דרמטיטיס?
רוב האנשים עם אטופיק דרמטיטיס או אקזמה מפתחים את התסמינים הראשונים שלהם בילדותם, לפני גיל חמש. התסמינים הנפוצים הם גירוד חזק בעור, כתמי עור אדומים ומודלקים, בליטות קטנות והתקלפויות בעור. ישנו מעגל המתרחש כתוצאה מגירוד, הנקרא “מעגל גירוי גירוד”. הכוונה שהגירוד גורם לרגישות בעצבים, מה שגורם לגירוי המגביר את הצורך להמשיך לגרד וחוזר חלילה. הגירוד גורם להחמרה בתסמינים.
תסמיני אקזמה משתנים מאדם אחד למשנהו ויכולים להשתנות עם הזמן. למרות שאקזמה בדרך כלל מוגבלת לאזורים ספציפיים בגוף, במקרים חמורים, היא עשויה להשפיע על אזורים נרחבים יותר.
אסטמה של העור אצל תינוקות: יתכנו אזורים אדומים ומודלקים, קשקשים ואף גלד. בדרך כלל באזור הידיים, רגליים, לחיים או בקרקפת. אזור החיתול אינו מושפע בדרך כלל.
אסטמה של העור אצל ילדים ומבוגרים: עור יבש וקשקשי, זקיקי שיער סתומים הגורמים לבליטות קטנות, בדרך כלל בפנים, בזרועות העליונות ובירכיים. תסמינים נוספים יכולים להיות קמטוטים מוגברים של העור בכפות הידיים ו / או קפל עור נוסף מתחת לעין. העור עלול להתעבות ולהתכהות, או אפילו להצטלק, בגלל גירוד חוזר ונשנה. בדרך כלל משפיע על גב הצוואר, על קמטי המרפק ועל גב הברכיים. אזורים מושפעים אחרים עשויים לכלול את הפנים, מרכז הגוף, פרקי הידיים והאמות.
זיהום כתוצאה מגירוד:
יש לשים לב שגירוד עלול להוביל לזיהום בעור. סימנים של זיהום כוללים בליטות אדומות כואבות המכילות לעיתים מוגלה; אם קיים חשש להתפתחות זיהום, יש לפנות לייעוץ רפואי.
אבחנה של אטופיק דרמטיטיס
אין בדיקה ספציפית המשמשת לאבחון אקזמה. האבחנה מבוססת בדרך כלל על ההיסטוריה הרפואית והמשפחתית, הסימפטומים, והבדיקה הגופנית.
גורמים שיכולים לרמז על אקזמה כוללים גירוד ארוך טווח וחוזר, וכן תסמינים שהחלו בגיל צעיר.
איך לטפל באטופיק דרמטיטיס?
אקזמה הינו מצב כרוני, אבל בדרך כלל דינמי ויכול להשתפר או להחמיר מעת לעת. יכולים להיות אנשים ללא תסמינים במשך שנים רבות. אקזמה אינה ניתנת לריפוי, אך ניתן לשמר מצב נוח ולהקל על התסמינים בעזרת מגוון אמצעים ותרופות
- טיפול בגירוי בעור בעזרת סטרואידים מקומיים- כאשר יש התפרצות של האסטמה של העור מומלץ למרוח סטרואידים (נקראים גם “קורטיזון”) למשך זמן מוגבל באזור ההתפרצות. קרמים ומשחות סטרואידים זמינים בעוצמות שונות בהתאם למצב העור, לאזור בגוף ולהוראת הרופא. באופן כללי, תכשירים בצורת קרם מכילים יותר מים ופחות יעילים ללחות העור, ותכשירים בצורת משחה מכילים פחות מים ויעילים יותר ללחות וספיגה בעור.
צורת השימוש במשחות אלה היא בדרך כלל פעמיים ביום. פעולתם עוזרת להפחתת הסימפטומים ולהענקת לחות החסרה בעור. ככל שהעור משתפר,ניתן לעבור לתכשירי לחות ללא תכשיר תרופתי. סטרואידים מקומיים חזקים נחוצים בכדי לשלוט במצבים בהם הדרמטיטיס חמורה; עם זאת, יש להשתמש בהם לפרקי זמן קצרים בלבד כדי למנוע דילול של העור שעלול לנבוע משימוש ארוך טווח. - שמירה על לחות העור- מעל הקורטיזון מומלץ למרוח קרם לחות.
הדרך החשובה ביותר לשמירה על מצב עור תקין ומניעת החמרה באטופיק דרמטיטיס היא שמירה על הלחות באופן קבע, כלומר למרוח לחות באופן יומיומי גם כאשר אין החמרה. כך נסייע במניעת ההתפרצויות. האופן הנגיש והקל ביותר לשמור על לחות יומיומית היא על ידי קרמים ומשחות המעניקים לחות לעור ומונעים את התייבשותו.
תכשירי לחות הם היעילים ביותר במריחה מיד לאחר הרחצה מכיוון שאחרי הרחצה באופן טבעי העור לח ורווי מהמים. על ידי מריחת תכשיר לחות מעניקים לחות נוספת וגם “נועלים” את הלחות הקיימת בעור מהרחצה. כך גם מונעים את התייבשות העור הטבעית המתרחשת לאחר הרחצה כתוצאה מאידוי המים. ניתן להימרח פעמיים ביום או לעתים קרובות יותר במידת הצורך. מומלץ למרוח קרם עשיר לתוצאה מירבית. מרבית הקרמים העשירים מכילים שמן, כאשר מדובר בעור הפנים אצל בוגרים מומלץ להימנע מקרם עם שמן העלול לגרום לחצ’קונים ולמרוח קרם נטול שמן. - טיפול נוסף המומלץ במקרים בהם ההתפרצות חמורה או באזורים נרחבים יותר נקרא OWD (Open Wet Dressing)זהו טיפול אפקטיבי ובטיחותי ביותר.
ישנם שלושה שלבים לטיפול, מומלץ לבצע פעמיים ביום:
1.לוקחים בד דק כמו לדוגמא: פיג’מת קיץ או סדין מיטה או כל בד דק אחר שתרצו. מספיגים במים בטמפרטורת החדר, סוחטים את הבד כדי שיהיה רטוב אך לא נוטף. עוטפים בבד את האזור הבעייתי למשך 15-20 דקות.
2. לאחר השלב של הבד הרטוב, מורחים על האזור המגרד את הסטרואידים המקומיים (קורטיזון טופיקלי). רצוי סטרואידים עם מרשם רופא, הם חזקים יותר ויעזרו הרבה יותר. את הסטרואידים יש למרוח לתקופה מוגבלת בהתאם להוראת רופא עור. לאחר הפסקה, ניתן יהיה לחזור ולהשתמש בהתאם לצורך.
3. השלב האחרון הוא מריחת הקרם לחות העשיר.
- אנטיהיסטמינים דרך הפה-מסייעים לעיתים בהקלת גרד האקזמה. יש לשים לב שחלק מהאנטי היסטמינים גורמים לנמנום כך שהם עשויים להועיל במיוחד לאנשים המתקשים לישון בגלל הגירוד, אך יש להיזהר לא לקחת אותם לפני נהיגה או פעולה הדורשת ריכוז.
רוב רובם של מקרי האסטמה של העור, אפילו החמורים, משתפרים ומטופלים באופן יעיל על ידי דרכי הטיפול שהרחבנו עליהם, ואינם צריכים טיפול נוסף מעבר לטיפולים אלו.
במקרים נדירים בהם הטיפול המוצע לא היה מספיק יעיל, אופציות נוספות לטיפול יכולות להיות פוטוטרפיה (UVB), תכשירים מקומיים ללא סטרואידים (כגן אלידל ופרוטופיק) וכן תרופות ביולוגיות.
איך למנוע אסטמה של העור?
לא ניתן למנוע את הנטייה הגנטית, אך בהחלט ניתן למנוע, “התלקחויות” או התפרצויות. מריחת לחות באופן יומיומי גם בתקופות שהעור תקין וללא סימפטומים, היא שיטה יעילה מאד למניעת ההתפרצויות. כמו כן, ברגע שמזהים תחילת התפרצות מומלץ למרוח קורטיזון (לטיפול המלא) כדי למנוע התפרצות חריפה.
הימנעות מהגורמים המחמירים את תסמיני האקזמה יכולה לסייע בשליטה על הסימפטומים. טריגרים אפשריים עשויים לכלול: סביבות קרות או יבשות, הזעה, מתח נפשי, חרדה או שינויי טמפרטורה מהירים. גורמים נוספים עלולים להיות חשיפה לכימיקלים או חומרי ניקוי מסוימים, כולל סבונים, בשמים וקוסמטיקה, צמר או סיבים סינתטיים, אבק, חול ועשן סיגריות.
גם כאשר אין אפשרות להימנע מחשיפה לגורמים להתפרצות מומלץ להתגונן במידת האפשר כמו לדוגמא כפפות מחממות בקור, וכפפות מתאימות כאשר באים במגע עם חומרי ניקוי.
לתינוקות עם רקע משפחתי של אטופיק דרמטיטיס, שימוש בתכשירי לחות על עור התינוק מדי יום מגיל מאד צעיר עשוי למנוע התפרצויות של האסטמה של העור.
מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.
Pingback: הכל על שינויי העור והשיער בהריון - Goldenhersh