שושנה ברגל

שושנה ברגל, צלוליטיס המכונה שושנה הוא זיהום חיידקי הנפוץ ברגל. למה חשוב לזהות מוקדם ולטפל? מהם גורמי הסיכון וכיצד ניתן למנוע?

מהי שושנה ברגל (צלוליטיס)?

שושנה, בשפה המקצועית נקרא Cellulitis הוא זיהום חיידקי שחודר לעור, בדרך כלל מתחיל כזיהום שטחי. ישנה חשיבות רבה בטיפול מוקדם בשושנה על מנת למנוע סיבוכים וכדי לשמר את הזיהום ברמה השטחית. סיבוכים משושנה ברגל עלולים להיות מסכני חיים במצבים של התפשטות לבלוטות הלימפה ולזרם הדם. העור המושפע מתאפיין בנפיחות ואדמומיות ובדרך כלל כואב וחם למגע.

צלוליטיס בדרך כלל משפיעה על העור ברגליים התחתונות, אך היא יכולה להופיע בפנים, בזרועות ובאזורים אחרים. תופעה זו מתרחשת כאשר סדק או שבר בעור מאפשר לזיהום להיכנס.

השושנה לרוב תשפיע על צד אחד של הגוף בלבד. היא מתאפיינת ב אדמומיות מתפשטת, נפיחות, רגישות, כאב, חום באזור השושנה, נקודות אדומות ולעיתים גם שלפוחיות. במקרים חמורים יותר יכולה להיות עליה גם בחום הגוף. 

ממה נגרמת שושנה ברגל(צלוליטיס)?

צלוליטיס מתרחשת כאשר חיידקים, לרוב סטרפטוקוקוס וסטפילוקוקוס (streptococcus and staphylococcus), חודרים דרך פצע או עור סדוק.

כמו כן, השושנה יכולה להופיע כשניונית בעקבות פציעה, שלפוחית, פטריות ודרמטיטיס. מצבים אלה גורמים לפגיעה בשלמות העור וכך מאפשרים חדירה של החיידק.

גורמי סיכון לשושנה המצריכים משנה זהירות:

  1. פציעה – כל חתך, שבר, כוויה או שפשוף מעניקים לחיידקים אפשרות להיכנס.
  2. בעלי מערכת חיסונית מוחלשת – כגון סוכרת, או מחלות נוספות הגורמות לדיכוי של המערכת החיסונית. ישנם גם תרופות או טיפולים המחלישים את המערכת החיסונית.
  3. בעיות עור מסוימות – מצבים כמו אקזמה ופטריות בכפות הרגליים עלולים לגרום לפירצות בעור, המעניקות לחיידקים נקודת כניסה.
  4. היסטוריה של צלוליטיס – מי שהיה לו צלוליטיס בעבר עשוי לפתח צלוליטיס שוב בעתיד.
  5. הַשׁמָנָה – עודף משקל או השמנת יתר מגבירים את הסיכון לפתח צלוליטיס.
  6. נטייה לבצקות כרוניות (הצטברות נוזלים) ברגליים ובידיים. 

כיצד ניתן למנוע שושנה ברגל (צלוליטיס)?

במקרים שישנם גורמי סיכון או נטייה לצלוליטיס ישנה חשיבות רבה יותר לפעול לפי הכללים הבאים על מנת לנסות למנוע את הצלוליטיס.

  1. מומלץ לטפל בבעיות עור כדוגמת אקזמה ופטריות העשויות לגרום לצלוליטיס כזיהום משני. המלצה זו חשובה במיוחד למי שיש את הנטייה לצלוליטיס.
  2. במקרה של פצע, סדק, או פתח בעור חשוב לשטוף היטב בסבון ומים מדי יום.
  3. מומלץ למרוח משחה אנטיביוטית כדי למנוע את החדירה של החיידקים.
  4. באזורים בהם יש יובש ונטייה לסדקים מהיובש כדאי למרוח קרם לחות למניעה.
  5. במקרים בהם יש נטייה לבצקות, בעיקר ברגליים, מומלץ במהלך היום לגרוב גרביון אלסטי. הגרביון יכול לסייע בהפחתת הסיכון לצלוליטיס. (לינק למחקר שנערך בנושא) 
  6. במקרים בהם ישנם גורמי סיכון משמעותיים או צלוליטיס חוזר ונשנה, ייתכן שהרופא ימליץ לקחת מינון נמוך של אנטיביוטיקה באופן יומיומי לצורך מניעה. 

איך מטפלים בשושנה ברגל (בצלוליטיס)?

  1. טיפול באנטיביוטיקה – ברוב המקרים הטיפול יהיה דרך הפה. במקרים חמורים עלול להיות צורך בעירוי. 

בדרך כלל מתחיל שיפור בין 24-48 שעות אך במקרים חמורים יותר יכול לקחת עד 72 שעות כדי לראות שיפור. טווח הימים לטיפול האנטיביוטי הוא בין שבוע לשבועיים בהתאם לחומרת המקרה ושיקול דעת הרופא. חשוב לסיים את הטיפול האנטיביוטי, גם אם ניכר שיפור מהיר, על מנת להשיג החלמה מלאה.

  1. הגבהת הרגל מעל לגובה הלב – ההגבהה נעזרת בכוח המשיכה ומאפשרת ניקוז של הבצקת והדלקת כדי להוריד נפיחות. בנוסף לאנטיביוטיקה, הגבהת הרגל הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול ותורם רבות לשיפור בהחלמה. 

*יש לשים לב שבהגבהת הרגל ובשכיבה במשך שעות ארוכות, קיים סיכון לפיתוח קריש דם. על מנת למנוע סיכון זה חשוב להקפיד על הזזת הרגליים בישיבה. (כמו שנהוג לעשות בטיסה) בתנועה סיבובית יש לתרגל פלקס ופוינט בכפות הרגליים, מינימום 20 פעמים בשעה. זאת בכדי לעורר את שרירי ההליכה ולשפר את זרימת הדם.

  1. קרם לחות – מומלץ למרוח לחות על העור בכדי לשמור על שלמות העור ולמנוע יובש וסדקים.
  2.  חום מקומי באזור הצלוליטיס – על ידי קומפרסים חמים או בקבוק חם. על ידי כך נגביר את זרימת הדם לאזור הזיהום וכך נשפר את יכולת הגוף לרפא את עצמו (להילחם בזיהום).

האם חובה לטפל בצלוליטיס?

כן, חשוב מאד לטפל בצלוליטיס על ידי הטיפול האנטיביוטי, וכן בהרמת הרגל. על ידי טיפול נכון ומוקדם נמנע סיבוכים. ללא טיפול, הזיהום עלול להתפשט לבלוטות הלימפה ולזרם הדם ולהפוך לסכנת חיים. 

מתי לפנות לייעוץ רפואי?

במקרה שקיים חשש לשושנה ברגל יש להיוועץ עם רופא בהקדם. 

במקרה והצלוליטיס חמורה כלומר שקיים חום וצמרמורות, או במקרים שהמטופל לא מגיב לאנטיביוטיקה כעבור שלושה ימים יש להיוועץ ברופא באופן מיידי או לגשת למיון. במקרים אלו ייתכן שיהיה צורך באנטיביוטיקה דרך הוריד.

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?