סרטן העור

סרטן העור. הסרטן השכיח ביותר בעולם, המכה אחד מכל חמישה אנשים עד גיל 70. החדשות הטובות הן כי 99 אחוזים מכל המקרים ניתנים לריפוי אם הם מאובחנים ומטופלים מספיק מוקדם. מהם סוגי סרטן העור? מה הטיפול ואיך אפשר למנוע את סרטן העור?

מהו סרטן העור?

סרטן העור הוא צמיחה של תאים לא תקינים באפידרמיס שיצאה מכלל שליטה. האפידרמיס היא שכבת העור החיצונית ביותר. הסוגים העיקריים של סרטן העור הם:

  1.  קרצינומה של תאי בסיס (BCC)
  2. קרצינומה של תאי קשקש (SCC) 
  3. מלנומה

 ישנם סוגים נוספים של סרטן עור שהם פחות נפוצים. הגורם העיקרי לסרטן העור הוא קרני השמש האולטרה סגולות (UV). שימוש במיטות שיזוף UV גם כן גורם לסרטן העור. החדשות הטובות הן, שאם סרטן העור מאובחן בשלב מוקדם ישנם סיכויים גבוהים להסרה מוחלטת של הסרטן. בדיקה שגרתית אצל רופא העור עשויה לסייע באיתור מוקדם של סרטן העור. 

סרטן העור עלול להשפיע על אנשים בכל גווני העור, כולל כאלה עם עור כהה יותר. 

סוגי סרטן עור

ישנם סוגים רבים של סרטן העור. בכל מקרה חשוב להיבדק אצל רופא עור על מנת לקבל חוות דעת מקצועית. שלושת הסוגים הנפוצים ביותר של סרטן העור הם:

  1. קרצינומה של תאי הבסיס, BCC – מתחיל בתאי הבסיס בשכבת העור החיצונית. קרצינומות של תאי בסיס עשויות להופיע כגוש פניני או שעוותי, כמו נגע שטוח, בצבע בשר או בצבע חום דמוי צלקת.
  2. קרצינומה של תאי קשקש, SCC – גם סרטן מסוג זה נוצר בשכבת העור החיצונית, בתאי הקשקש. סימנים ל SCC לעיתים קרובות כוללים גוש אדום יציב או נגע שטוח עם משטח קשקשי וקרומי.
  3. מלנומה – מלנומה מהווה אחוז קטן ממקרי סרטן העור, אך היא הקטלנית ביותר. תסמיני מלנומה כוללים נקודה חומה גדולה עם כתמים כהים יותר; שומה שמשתנה בצבע, בגודל, בתחושה, או מדממת. נגע קטן עם גבול לא תקין, ואזורים שנראים אדומים, לבנים, כחולים או כחלחלים-שחורים. 
  4. Actinic Keratosis/Solar Keratosis – זהו סוג נוסף של נגע שאינו סרטני אך הוא טרום סרטני. אם נגעים כאלה לא יטופלו, הם עלולים להפוך לסרטן עור מסוג SCC – קרצינומה של תאי קשקש. גידולי עור טרום סרטניים אלה מופיעים בדרך כלל ככתמים מחוספסים עם קשקשים בצבע בין חום לאדמומי. נגעים מסוג אקטיניק קרטוזיס שכיחים בעיקר על הפנים, הראש והידיים. אקטיניק קרטוזיס מופיעה בתדירות גבוהה יותר אצל אנשים עם עור בהיר, עם היסטוריה של חשיפה לא מוגנת לשמש ואחרי גיל 40.

נגע Actinic Keratosis נוצר כתוצאה מנזקי שמש מצטברים. כאשר מתגלה נגע מסוג זה, המטופל נמצא בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן העור. זאת מכיוון שהאקטיניק קרטוזיס מעיד שאכן העור ניזוק מהשמש במהלך השנים. 

הטיפול בסרטן העור

הטיפול בנגעים טרום סרטניים Actinic Keratosis: 

  1. שימוש בחנקן נוזלי להקפאת הרקמה. ההקפאה “הורסת” את העור עם הנגע הטרום סרטני, העור מגליד ונופל, מה שמאפשר לעור בריא להתחדש. טיפול זה מתאים כאשר ישנם מעט נגעים ומיקומם ברור.
  2. קרם  5-fluorouracil כמו למשל אפיודקס – היא משחה כימותרפית לטיפול מקומי, והוא אחד הטיפולים הנפוצים ביותר ל Actinic Keratosis. טיפול זה יעיל במיוחד לטיפול באזורי עור עם נגעים מרובים. מורחים את המשחה על כל האזור, אך רק עור פגוע יגיב. העור הפגוע הופך לאדום שנראה כמו פריחה, לאחר מכן מגליד ונופל, מה שמאפשר לעור בריא להתחדש.

הטיפול בנגעים סרטניים מסוג BCC ו- SCC: 

  1. כריתה כירורגית / ביופסיה – בהליך זה, רופא העור או הכירורג הפלסטי חותך את הנגע הסרטני עם שוליים של עור בריא. הדגימה נשלחת לבדיקת מעבדה על מנת לקבל אבחנה מדויקת, והשוליים נבדקים במיקרוסקופ כדי לוודא שלא נותרו תאים סרטניים על העור.

על מנת למנוע הישנות, לעיתים לאחר ביופסיה או כריתה כירורגית בעזרת מכשיר גירוד (curet) תתבצע הסרת פני השטח של סרטן העור ואז חריכת בסיס הסרטן בעזרת מחט חשמלית.

  1. ניתוח מוז, MOHS – ניתוחי מוז נחשבים לטכניקה היעילה ביותר לטיפול ב BCC וSCC באזור הפנים. במהלך ניתוח מוז, הרופא מסיר שכבה שכבה, ובודק כל שכבה מתחת למיקרוסקופ עד שלא נשארים תאים סרטניים. ההליך נעשה בשלבים, כולל בדיקת מעבדה בזמן שהחולה ממתין. היתרון בשיטה זו היא מכיון שבדיקת המיקרוסקופ נעשית תוך כדי תנועה, היא מאפשרת הסרת כל התאים הסרטניים, תוך חיסכון ברקמות בריאות וכך הצלקת תהיה קטנה יותר. 

הטיפול במלנומה: 

כאשר יש חשד למלנומה רופא העור ינחה לבצע ביופסיה, זאת על מנת לקבל אבחנה חד משמעית. אם מתברר שמדובר במלנומה תשובת הביופסיה נותנת פרטים נוספים על המלנומה כמו עובי ועומק. 

בשנים האחרונות היו התפתחויות רבות בתחום הטיפול במלנומה, והיתה התקדמות שנותנת תקווה רבה לטיפול מוצלח במלנומה.

בכל מקרה של מלנומה רופא עור ואונקולוג יהיו מעורבים ביצירת תוכנית טיפול יחד עם המטופל. 

בהתבסס על שלב הסרטן וגורמים אחרים, אפשרויות הטיפול עשויות לכלול:

  1. כריתה רחבה להסרת המלנומה – ברוב רובם של מקרי המלנומה מתחילים בכריתה כירורגית רחבה של המלנומה בהתאם לממצאי הביופסיה. פעולה זו תרפא את מרבית המלנומות שאותרו בשלב מוקדם.

לאחר מכן, הדגימה שהוסרה תישלח למעבדה לצורך בדיקת מיקרוסקופ כדי לוודא כי לא נותרו תאים סרטניים בשולי העור שהוסר.

בכריתה הרחבה בשונה מהביופסיה השוליים יהיו רחבים יותר מכיוון שהאבחנה כבר ידועה. השוליים המומלצים משתנים בהתאם לעובי הגידול. גידולים עבים יותר זקוקים לשוליים גדולים יותר (הן בקצוות והן בעומק הכריתה).

  1. אימונותרפיה לטיפול במלנומה – אימונותרפיה היא שימוש בתרופות כדי לעורר את המערכת החיסונית של האדם עצמו לזהות ולהרוס תאים סרטניים בצורה יעילה יותר. ניתן להשתמש במספר סוגים של אימונותרפיה לטיפול במלנומה.

תופעות לוואי של תרופות אלו יכולות לכלול עייפות, שיעול, בחילה, פריחה בעור, חוסר תיאבון, עצירות, כאבי מפרקים ושלשולים.

  1. תרופות ממוקדות לטיפול במלנומה (Targeted Drug Therapy) – בניגוד לכימותרפיה התוקף את כל התאים, טיפול ממוקד תוקף רק את חלקי התאים הרלוונטיים.

תרופות ממוקדות יכולות לעזור מאוד לטיפול במלנומות שיש בהן שינויים מסוימים בגן.

  1. כימותרפיה לטיפול במלנומה – כימותרפיה משתמשת בתרופות שהורגות תאים סרטניים. התרופות מוזרקות בדרך כלל לווריד או נלקחות דרך הפה כגלולה. הם עוברים בזרם הדם לכל חלקי הגוף ותוקפים תאים סרטניים שכבר התפשטו מעבר לעור. כימותרפיה עשויה לשמש לטיפול במלנומה מתקדמת לאחר שנוסו טיפולים אחרים. לרוב היא אינה משמשת כאופציית הטיפול הראשונה, מכיוון שבדרך כלל אימונותרפיה ותרופות ממוקדות מספיק יעילות. 
  2. קרינה (רדיוטרפיה) – הטיפול בקרינה משתמש בקרני אנרגיה גבוהה כגון קרני רנטגן כדי להרוג תאים סרטניים. השימוש בקרינה לטיפול במלנומה אינה נפוצה, אך ישנם מקרים מסויימים שטכניקה זאת עשויה להיבחר לדוגמא: במצבים בהם אין אפשרות לבצע הסרה כירורגית. 

החשיבות בגילוי מוקדם, ומה אפשר לעשות לכך?

גילוי מוקדם של סרטן העור הוא המפתח.  גילוי מוקדם מעניק את הסיכוי הגבוה ביותר לריפוי מלא, וכן מצמצם את הצורך לטיפול מינימלי. 

99 אחוזים ממקרי סרטן העור ניתנים לריפוי כאשר הם מאובחנים ומטופלים בשלב מוקדם. 

בניגוד לסוגי סרטן המתפתחים בתוך הגוף, סרטן העור נוצר מבחוץ ובדרך כלל נראה לעין. בדיקות עור שגרתיות מסייעות לאיתור מוקדם של סרטן העור, בייחוד באזורים שקשה לראות לבד, כמו למשל בגב, על גב הזרועות והרגליים. ההמלצה הכללית היא בדיקה חד שנתית מגיל 18. כל אדם מכיר את עצמו ולכן ההמלצה היא לשים לב לשינויים המתרחשים על העור ולהתייעץ עם רופא עור. לא כל שינוי בעור נגרם כתוצאה מסרטן העור.

כיצד למנוע סרטן עור? 

מניעה פעילה של סרטן העור היא בעיקר בהגנה על העור מפני קרני השמש האולטרה-סגולות המזיקות. 

הגנה כוללת: הימנעות מקרני השמש המזיקות בשעות החמות ביותר (10:00-16:00), ביגוד ארוך, כובע רחב שוליים (עם שוליים של לפחות 10 ס”מ סביב כל הכובע), משקפי שמש עם הגנת UV.

בין אם נחשפים לקרני השמש או מבקרים במכון שיזוף, בכל פעם שמשתזפים, העור נפגע. ככל שנזק זה מצטבר, מואצת הזדקנות העור ומוגבר הסיכון לכל סוגי סרטן העור, כולל מלנומה שהיא הצורה הקטלנית ביותר של סרטן העור.

גורמי סיכון לפיתוח סרט העור

גורמים העלולים להגביר את הסיכון לסרטן העור כוללים:

  1. עור בהיר – למרות שכל אחד, ללא קשר לצבע העור, עלול לחלות בסרטן העור, בעלי עור בהיר נמצאים בסיכון מוגבר. צבע העור מושפע מכמות הפיגמנט (מלנין). מלנין נותן הגנה מסוימת מפני השמש, וככל שיש פחות מלנין, העור חשוף יותר לקרינת UV. 
  2. היסטוריה של כוויות שמש – כוויות שמש עם שלפוחיות בילדות ובגיל ההתבגרות מגדיל את הסיכון לחלות בסרטן העור כמבוגר. כוויות שמש בגיל בוגר גם מהווה גורם סיכון.
  3. חשיפה מוגזמת לשמש – בילוי זמן רב בשמש בצורה לא מוגנת מעלה את הסיכון לחלות בסרטן העור.
  4.  אקלים שטוף שמש או אזור בגובה רב – אנשים החיים באקלים חם ושטוף שמש נחשפים באופן טבעי לאור שמש יותר מאשר אנשים החיים באקלים קר יותר. גם אזורים הנמצאים במיקום גבוה, חשופים לשמש חזקה יותר ולקרינה רבה יותר.
  5. שומות – בעלי שומות רבות או שומות לא רגילות, “דיספלסטיות”, נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן העור. שומות לא רגילות אלה, נראות לא סדירות ובדרך כלל גדולות משומות רגילות. לבעלי היסטוריה של שומות לא רגילות, מומלץ להתבונן באופן קבוע לשינויים בעור. במקרים של שומה לא רגילה לעיתים קרובות רופא העור ימליץ להסירה כדי להפחית סיכון בעתיד.
  6. נגעי עור טרום סרטניים – נגעים בעור המכונים “אקטיניק קרטוזיס” (Actinic Keratosis) עלולים להגביר את הסיכון לחלות בסרטן העור. 
  7. היסטוריה משפחתית של סרטן העור – אם קרוב משפחה מדרגה ראשונה סבל מסרטן עור, ישנו סיכון מוגבר לחלות בסרטן עור.
  8. היסטוריה אישית של סרטן עור – אחרי פיתוח סרטן עור פעם אחת, עולה הסיכון לפתח שוב.
  9. חשיפה לקרינה – אנשים שקיבלו טיפול בהקרנות עשויים להיות בסיכון מוגבר לסרטן העור, במיוחד BCC.

לסיכום

גילוי מוקדם של סרטן העור מציל חיים ולכן ישנו חשיבות במעקב שגרתי אצל רופא עור וכן תשומת לב של כל אחד לשינויים המתרחשים בעור. וכמו תמיד, נאמר שוב, חשוב לשמור ולהקפיד על שהייה חכמה בשמש:)

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    3 תגובות על “סרטן העור

    1. Pingback: קרצינומה של תאי בסיס או BCC - Goldenhersh

    2. Pingback: פיגמנטציה - Goldenhersh

    3. Pingback: נגעי עור - Goldenhersh

    התגובות סגורות.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?