המנגיומה בתינוקות

הבהילה אתכם נקודה אדומה על התינוק המתוק? אולי לא אסתטי, אבל לגמרי שפיר. מה זאת המנגיומה? מה מיוחד בתופעה זו אצל תינוקות ומהן אפשרויות הטיפול?

מה היא המנגיומה?

המנגיומה מורכבת מכלי דם מיותרים בעור המתקבצים יחד. הסיבה להיווצרות המנגיומה אינה ידועה. 

ישנם סוגים שונים של המנגיומות: 

  • המנגיומת תות בתינוקות, Strawberry Hemangioma – כתמים אדומים על העור המתפתחים בכ 5% מהתינוקות בימים שאחרי הלידה. המנגיומה לרוב גדלה בחודשים הראשונים. ישנו טווח גדול לגודל האפשרי של המנגיומה. במרבית המקרים ההמנגיומה תעלם תוך כמה שנים.
  • המנגיומת דובדבן במבוגרים, Cherry Hemangioma –  אלה הן נקודות אדומות על הדרמיס, שהיא שכבת העור מתחת לשכבת העור החיצונית. המנגיומות מתחילות לרוב סביב גיל 30 ונוטות להתרבות עם הזמן. המאפיינים של המנגיומת תינוקות שונה מהמאפיינים של המנגיומת מבוגרים ולכן גם הטיפול יהיה שונה. (לינק למאמר המנגיומת דובדבן במבוגרים)

מה היא המנגיומת תינוקות (Infantile Hemangioma)?

המנגיומה? אולי נראה קצת מטריד אך אל דאגה, הוא גידול שפיר לחלוטין שיעבור באופן ספונטני ולכן ברוב המקרים אינו דורש טיפול.(מומלץ להכין מנעד תגובות להערות של הסביבה הדואגת:)) 

המנגיומה בתינוקות היא כתם לידה אדום בוהק המופיע בלידה או בשבוע הראשון או השני לחיים. זה נראה כמו בליטת גומי ומורכב מכלי דם מיותרים בעור. ההמנגיומה נמצאת בשכבת הדרמיס, שהיא השכבה מתחת לאפידרמיס.

המנגיומה יכולה להופיע בכל מקום בגוף, אך נפוצה בעיקר  בפנים, קרקפת, חזה וגב. 

ישנם מצבים מעטים בהם כן נדרש לטפל בהמנגיומה, למשל כאשר היא נמצאת באזור העין, גידול ההמנגיומה עלול לפגוע בראיה. כמו כן, לעיתים באזור ההמנגיומה נוצר כיב (פצע פתוח) הדורש טיפול כדי למנוע זיהום.

מה הם המאפיינים של המנגיומת תינוקות?

המנגיומה עלולה להיות נוכחת בלידה, אך לעתים קרובות יותר מופיעה במהלך השבועות הראשונים לחיים. זה מתחיל כסימן אדום שטוח היכול להופיע בכל מקום בגוף, אך נפוץ לרוב בפנים, קרקפת, חזה וגב. לרוב התינוקות עם המנגיומה תהיה רק המנגיומה אחת. ישנם מקרים שבהם לתינוקות יש יותר מנקודה אחת. ריבוי המנגיומות נפוץ יותר בתינוקות שנולדו בלידה מרובת עוברים.

במהלך חמשת החודשים הראשונים של התינוק ההמנגיומה גדלה במהירות לבליטה ספוגית, המכוסה בעור רגיל. זמן זה נקרא שלב ההתרבות או שלב הגדילה. לאחר מכן ההמנגיומה נכנסת לשלב מנוחה, ובסופו של דבר היא מתחילה להיעלם לאט לאט.

רוב ההמנגיומות נעלמות עד גיל 5, ורובן המוחלט עד גיל 10. העור עשוי להיות דהוי מעט או מורם לאחר שההמנגיומה נעלמת.

המנגיומה היא הגידול השכיח ביותר בתינוקות. הסטטיסטיקה מראה שהמנגיומות שכיחות יותר בקרב בנות מאשר בנים וכן בתינוקות פגים או תינוקות הסובלים ממשקל נמוך.

האם חייבים לטפל בהמנגיומת תינוקות?

ברוב רובם של המקרים אין צורך לטפל בהמנגיומה למעט מקרים שההמנגיומה נמצאת במיקום העלול להפריע לראייה, נשימה או שמיעה. מקרה נוסף שחשוב לטפל בו הוא כאשר נוצר כיב בהמנגיומה. 

במקרים אלו מומלץ לטפל כדי למנוע סיבוכים אפשריים.

מהו כיב בהמנגיומה ואיך מטפלים? (Ulceration) 

כיב הוא כאשר העור באזור ההמנגיומה נפתח ונגרם פצע. זהו אחד מהסיבוכים העלולים לקרות כתוצאה מהמנגיומה. כיב בהמנגיומה נוטה להיות כואב, מדמם ועשוי לגרום לזיהום וצלקת. מומלץ לטפל בכיב כדי למנוע  זיהום במיוחד כאשר כיב נמצא באזור החשוף לטראומה כגון באזור החיתול.

הטיפול בכיב הוא:

תחבושת הידרוקולואיד – כגון גרנופלקס, זאת תחבושת נהדרת לטיפול בפצעים. מנקים את הפצע היטב לאחר מכן מדביקים חתיכה של גרנופלקס בגודל מתאים, המכסה את הפצע. הגרנופלקס יוצר סביבה אופטימלית לריפוי פצעים. הרעיון הוא שיווצר ואקום. הגרנופלקס מחקה את התופעה הטבעית של שלפוחית אחרי פציעה. שלפוחית הוא “הפלסטר של הטבע” המסייע בריפוי חבלה. גם בשלפוחית טבעית וגם בשלפוחית כתוצאה מגרנופלקס נוצרת סביבת ריפוי אופטימלית. הפלסטר יראה נפוח זאת כתוצאה מניקוז נוזלים.

טיפול בהמנגיומה בתינוקות

ב2008 הגיעו לבית חולים בצרפת שני ילדים לטיפול באי ספיקת לב שטופלו ב  Propranolol שהוא Beta Blocker – חוסם קולטן מסוג בטא. לשני ילדים אלו היו המנגיומות. למחרת, הרופאים המטפלים באופן מקרי זיהו שינויים בהמנגיומה כגון: שינוי בצבע, ריכוך וירידה בגודל. לאחר מכן נעשו מחקרים מקיפים יותר וכל המחקרים הראו שיפור בהמנגיומה עם תרופת  propranolol. זאת היתה בשורה, וכך התגלו יתרונותיו של ה Beta Blocker בטיפול בהמנגיומת תינוקות. כיום זוהי אופציית הטיפול הראשונה כאשר מחליטים לטפל בהמנגיומה בתינוקות. 

כאמור ברוב המקרים אין חובה לטפל בהמנגיומה אך במצבים בהם המנגיומה נמצאת במיקום בעייתי, או במקרים בהם ההמנגיומה גורמת להפרעה אסטתית, עיקר הטיפול בהמנגיומות הוא בפרופונולול. התרופה ניתנת בשני אופנים, בנוזל דרך הפה או בטיפות מקומיות. 

  1. חוסם בטא מקומי, Local Beta Blocker –  פרופרנולול נמכרת בצורת ג’ל שניתן למריחה על ההמנגיומה. מאחר שבטיפול מקומי בפרופנולול אין חשש לתופעות לוואי סיסטמיות, ברוב ההמנגיומות זאת תהיה אופציית הטיפול המומלצת. יעילותו של הפרופרנולול בהקשר זה הוכח מחקרית. המינון הוא פעמיים ביום למשך כמה חודשים.
  2. חוסם בטא דרך הפה, Oral Beta Blocker – התרופה נקראת פרופרנולול. תרופה זו מומלצת בעיקר במצבים שההמנגיומה נמצאת במיקום העלול להוביל לסיבוכים. לתרופה זו עלולים להיות תופעות לוואי ולכן היא נלקחת תחת פיקוח רפואי.

סיכום

המנגיומה בתינוקות ברוב רובם של המקרים הוא עניין אסתטי שיעבור עם הגיל. מומלץ תמיד להתייעץ עם רופא עור, ואל דאגה, עד החתונה זה יעבור:)

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    התגובות סגורות.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?