ציסטה בעור

ציסטות בעור. הרבה מהאוכלוסייה חוותה פעם את התופעה הנפוצה הזו. ממה זה מגיע? האם זה מסוכן? איך לטפל והאם אפשר להתעלם מציסטה? הכל במאמר המלא.  

מה היא ציסטה?

ציסטות אפידרמואידיות (Epidermoid) הן ציסטות העור הנפוצות ביותר, הן מהוות בין 80%-90% מהציסטות על העור. הן בליטות קטנות לא סרטניות מתחת לעור. הציסטות יכולות להופיע על העור בכל מקום בגוף, אך הן נפוצות יותר בפנים, צוואר ובמרכז הגוף. גודלם יכול לנוע בין מספר מילימטרים לבין כמה סנטימטרים בקוטר. ציסטות אלו נדירות בילדים אך שכיחות בקרב מבוגרים.

אנשים רבים מתייחסים לציסטות אפידרמואידיות באופן מוטעה כציסטות חלב (Sebaceous cyst), אך האמת היא, שהן שונות. ציסטות שומן אמיתיות שכיחות הרבה פחות. ציסטות שומן נוצרות מבלוטות החלב שמפרישות את חומר שומני, המשמן את השיער והעור. 

ציסטות אפידרמואידיות גדלות באיטיות ולרוב ללא כאב, לכן ברוב המקרים הן אינן זקוקות לטיפול. ניתן להסיר ציסטה על ידי רופא אם היא מהווה הפרעה אך בדרך כלל אין צורך.  

ממה נוצרת ציסטה?

השכבה החיצונית של העור (אפידרמיס) מורכבת משכבת תאים דקה המגנה על העור. שכבה זו נושרת ומתחלפת באופן קבע כחלק מתהליך טבעי. רוב הציסטות נוצרות כאשר תאי עור אלה חודרים עמוק יותר לתוך העור ומתרבים. ציסטה אפידרמואידית, היא גוש קטן מתחת לעור הניתן להזזה. תאי האפידרמיס יוצרים את דופן הציסטה ומפרישים חומר רך, צהבהב וסמיך הנקרא קרטין. הקרטין הוא החומר הממלא את הציסטה, ועור רגיל עוטף את הציסטה. צמיחה חריגה זו של תאים עשויה להיות בגלל זקיק שיער פגום או בלוטת שומן בעור. במקרים בהם דופן הציסטה נקרעת, הקרטין משוחרר לעור שמסביב, דבר שגורם לגירוי ודלקת.

לפעמים ציסטות נוצרות עקב גירוי או פציעה של העור או החלק השטחי ביותר של זקיק השיער.

מה הם המאפיינים של ציסטה?

  1. בליטה קטנה ועגולה מתחת לעור נפוץ באזורי הפנים, צוואר ומרכז הגוף
  2. נקודה שחורה קטנטנה הסותמת את הפתח המרכזי של הציסטה
  3. חומר סמיך, צהוב ובעל ריח לא נעים שלעיתים מתנקז מהציסטה
  4. אדמומיות, נפיחות ורגישות באזור, במקרים בהם יש זיהום
  5. ישנם מקרים מאד נדירים בהם נגע סרטני יכול להיראות ממש כמו ציסטה והאבחנה יכולה להיות מטעה. לכן במקרים בהם הציסטה לא נראית קלאסית או גדלה, ייתכן שרופא העור ישקול הסרה ושליחה לבדיקה פתולוגית ליתר ביטחון.

סוגים שונים של ציסטות

קיימים סוגים רבים ושונים של ציסטות באיברי הגוף השונים. בנוסף לציסטה אפידרמואידית האחראית וציסטות חלב, ישנם סוגים שונים של ציסטות העלולות להיראות על העור, ביניהן:

  1. ציסטת גנגליון, Ganglion Cyst – ציסטת גנגליון היא גוש רקמה עגול ומלא נוזלים המופיע בדרך כלל לאורך גידים או מפרקים, במיוחד בידיים, בפרקי הידיים, בקרסוליים וברגליים.
  2. Pilonidal cyst, ציסטה פילונידלית – מצב עור שכיח הנוצר בשסע בחלק העליון של הישבן. 
  3. ציסטת צ’לזיון, Chalazian Cyst – הוא גוש קטן או נפיחות אזורית בעפעף העליון או התחתון. ציסטה זו נגרמת על ידי בלוטת מיבומיום או שמן חסומה. בדרך כלל ללא כאבים, אך עלולה להיגרם אדמומיות. במקרים בהם ציסטה זו מזדהמת נוצר נפיחות וכאב.
  4. ציסטת אקנה, Cystic acne – זהו סוג של אקנה הנמצא מתחת לעור, הנוצר כתוצאה מסתימה בזקיקי השיער.(למאמר אקנה מורחב)
  5. שערה הפוכה, Ingrown hair cyst – ציסטות אלה מתחילות כשיער שצומח למטה או לתוך העור במקום החוצה ונלכד בעור. ציסטות אלה נפוצות בקרב מתגלחים, או אם משתמשים בשיטות אחרות להסרת שיער.
  6. ציסטה פילארית, Pilar cyst – ציסטות פילאריות הן בליטות עגולות, המתפתחות מתחת לפני העור. סוג זה של ציסטה נגרם על ידי הצטברות חלבונים בזקיק השיער, והם ממוקמים בדרך כלל בקרקפת.
  7.  ציסטה רירית, Mucous cyst – היא נפיחות מלאת נוזלים המופיעה על השפה או הפה. ציסטה כזו מתפתחת כאשר בלוטות הרוק של הפה נסתמות עם ריר. הגורם לציסטה זו היא בדרך כלל טראומה בחלל הפה, כגון נשיכת שפתיים, פירסינג והפרעה בבלוטות הרוק.

מתי צריך לגשת לרופא עם ציסטה?

  • כאשר הציסטה גדלה באופן מהיר
  • כאשר הציסטה נפתחת או מזדהמת
  • כאשר ציסטה כואבת 

טיפול בציסטה

בדרך כלל אין צורך לטפל בציסטה אפידרמואידית אלא אם כן היא מזדהמת, או מהווה הפרעה מבחינת המיקום או מבחינה אסתטית. 

במקרים בהם הציסטה מזדהמת אפשרויות הטיפול הן:

  1. טיפול ביתי:
  1. אנטיביוטיקה  – אנטיביוטיקה דרך הפה, דוגמת זינט.
  2. חום מקומי – ניתן להשתמש בבקבוק חם או מגבת טבולה במים חמים. חום ידוע בסגולותיו לזירוז תהליך ניקוז הנוזלים הנמצאים בציסטה. נדרש לבצע פעולה זו למשך כמה ימים, מינימום שלוש פעמים ביום. כאשר הציסטה נפתחת מנקזים את הנוזל מתוכו על ידי לחיצה על הציסטה. ברוב המקרים טיפול זה בשילוב האנטיביוטיקה יסייע בניקוז הנוזלים וטיפול בזיהום בלי שתידרש פעולה כירורגית.  
  1. חתך וניקוז – בשיטה זו הרופא מבצע חתך קטן בציסטה וסוחט בעדינות את הנוזל בתוכו.
  2. הסרה כירורגית – כאשר ציסטה מהווה הפרעה אסתטית או נמצאת במיקום מפריע ניתן להסירה בהליך כירורגי פשוט הנעשה בהרדמה מקומית. תהליך זה מומלץ גם במקרים בהם הציסטה נוטה להזדהם פעם אחר פעם או במקרים בהם הציסטה גדלה.
  3. הזרקת קורטיזון במקרים בהם הציסטה קטנה, למשל בציסטת אקנה.

בכל אפשרויות הטיפול הציסטה עלולה לחזור.

לסיכום

ציסטה אפידרמואידית היא ציסטת העור הנפוצה ביותר, ברוב המקרים אין צורך לטפל בציסטה אלא אם כן היא מזדהמת, מהווה הפרעה אסתטית, או הפרעה מבחינת המיקום.  

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?