חצבת. בטח שמעתם על חצבת מהחיסון, אבל אולי גם מהתפרצות שהתרחשה… למרות שלפעמים נדמה, חצבת לא לגמרי עברה מהעולם. מהי המחלה הזו ואיך מטפלים? הכל במאמר המלא.
מה היא חצבת?
חצבת הנקראת באנגלית Measles או Rubeola היא מחלה ויראלית (נגיף) מדבקת מאד. הידבקות מתחילה במערכת הנשימה ונגרמת על ידי וירוס Paramyxovirus. בעבר הוירוס היה נפוץ מאד וגרם לתמותה רבה אך כיום תודות לחיסון, הוא יחסית נדיר.
חצבת עלולה להיות חמורה ואף קטלנית לילדים קטנים. ככל שיותר ילדים מקבלים את החיסון נגד חצבת, שיעורי התמותה יורדים ברחבי העולם. אך באופן מפתיע, המחלה עדיין הורגת יותר מ -100,000 אנשים בשנה, רובם מתחת לגיל 5.
מאז הכנסת חיסון חצבת בישראל לסל הבריאות בשנת 1967, חלה ירידה מתמדת במספר החולים.
עדיין, ישנן התפרצויות נקודתיות של המחלה, המתרחשות בעיקר באוכלוסיות שאינן מחסנות את ילדיהן וכן כתוצאה מייבוא חולים מחו”ל.
תסמיני חצבת
תסמינים של חצבת מופיעים בסביבות 10 עד 14 יום לאחר החשיפה לנגיף. תסמיני חצבת כוללים בדרך כלל חום, שיעול יבש, נזלת, כאב גרון, עיניים דלקתיות, ופריחה בעור. הפריחה מורכבת מכתמים גדולים ושטוחים על העור שלעתים קרובות מתחברים זה לזה. כמו כן, מופיעה פריחה בתוך הפה שנראית ככתמים לבנים זעירים עם מרכז לבן כחלחל על רקע אדום, הנקראים גם כתמי קופליק (Koplik’s spots).
הזיהום הויראלי מתרחש במהלך תקופה של שבועיים עד שלושה, ברצף השלבים הבאים:
- הדבקה ודגירה – לאחר חשיפה לחולה חצבת במקרה של הדבקה, ישנם ימי דגירה הנמשכים למשך 10 -14 יום. בימי הדגירה עוד לא מופיעים תסמינים.
- תסמיני וירוס כלליים – לאחר ימי הדגירה בדר”כ מתחילים תסמינים כלליים כגון חום קל עד בינוני, המלווה לרוב בשיעול מתמשך, נזלת, עיניים דלקתיות וכאב גרון. תסמינים כלליים אלה עשויים להימשך יומיים -שלושה.
- התעצמות התסמינים ופריחה – לאחר מכן הפריחה והתסמינים מתעצמים, הפריחה מתאפיינת בכתמים אדומים קטנים שחלקם מוגבהים מעט. כתמים ובלוטות אלו, מתקבצים באשכולות צפופים ומעניקים לעור מראה אדום ומוכתם. ההתפרצות מתחילה באזור הפנים.
במהלך הימים הקרובים הפריחה מתפשטת לאורך הזרועות ומרכז הגוף, לאחר מכן לירכיים, לרגליים התחתונות ולכפות הרגליים. במקביל, החום עולה בחדות, לעתים קרובות 40 עד 41 מעלות. פריחת החצבת נוטה לסגת בהדרגתיות, דוהה קודם כל מהפנים ולבסוף מהירכיים והרגליים.
- תקופה ההדבקה – אדם הנדבק מחצבת יכול להפיץ את הנגיף לאחרים במשך כשמונה ימים, החל מארבעה ימים לפני הופעת הפריחה וכלה כאשר הפריחה קיימת למשך כארבעה ימים.
אבחון חצבת
בדרך כלל ניתן לאבחן חצבת בהתבסס על הפריחה האופיינית למחלה, כמו גם הכתמים האופייניים בחלק הפנימי של הלחי. עם זאת, הודות לחיסון, רופאים רבים מעולם לא ראו חצבת, והפריחה עלולה להיות דומה למספר מחלות אחרות. במידת הצורך, בדיקת דם יכולה לאשר אם הפריחה היא אכן חצבת. כמו כן ניתן לאבחן חצבת על ידי דגימת שתן.
חיסון חצבת
קיים חיסון יעיל נגד מחלת החצבת, המורכב מנגיף חי מוחלש הניתן בהזרקה מתחת לעור. יעילות החיסון לאחר קבלת שתי המנות היא בין 97%-99%.
לרוב, החיסון ניתן במשולב כנגד ארבע מחלות MMRV: חצבת (Measles), חזרת (Mumps), אדמת (Rubella) ואבעבועות רוח (Varicella)
החיסון ניתן בגיל 12-15 חודשים ומנה נוספת ניתנת לרוב בין גילאים 4-6.
בגיר שלא התחסן, מומלץ שיתחסן.
כיצד נדבקים בחצבת?
חצבת היא מחלה מדבקת מאד, הזיהום הויראלי עלול להתפשט בקלות רבה מאדם לאדם. לאדם לא מחוסן הנחשף לחצבת קיים 90% סיכון הדבקה.
חולה בחצבת עלול להפיץ את הנגיף לאחרים עוד לפני שההדבקה ידועה. הדבקה מתרחשת במשך ארבעה ימים לפני הופעת הפריחה האופיינית, ולמשך כארבעה ימים נוספים לאחר הופעת הפריחה.
כיצד החצבת מועברת?
ניתן להפיץ חצבת באוויר מטיפות נשימה וחלקיקי אירוסול קטנים. אדם נגוע יכול להפיץ את הנגיף לאוויר כשהוא משתעל או מתעטש. חלקיקי נשימה אלה יכולים גם להתיישב על חפצים ומשטחים, כך שניתן להידבק למשל כאשר היד נוגעת בחפץ מזוהם כגון ידית דלת ולאחר מכן נוגעת בפנים, באף או בפה. נגיף החצבת יכול להישאר מדבק באוויר או על משטחים למשך עד כשעתיים.
טיפול בחצבת
במצבים של חשיפת אדם לא מחוסן לחולה חצבת ישנם אפשרויות התחסנות.
- חיסון לאחר חשיפה. אלה שאינם מחוסנים, כולל תינוקות מגיל חצי שנה, עשויים לקבל את החיסון השגרתי נגד חצבת תוך 72 שעות מהחשיפה לנגיף החצבת. זאת כדי לספק הגנה מפני המחלה. חיסון זה עשוי למנוע את ההדבקה או לפחות להקל על התסמינים ומשך הזיהום.
- חיסון פסיבי (immune serum globulin)- ישנה אפשרות לקבלת זריקת נוגדנים מהפלזמה של מאגר תורמים בריאים על מנת לקבל חסינות פאסיבית. כאשר נוגדנים אלה ניתנים תוך שישה ימים לאחר החשיפה לנגיף, הם יכולים למנוע חצבת או להקל על התסמינים ומשך הזיהום.
טיפול זה מתאים לנשים בהריון שלא חוסנו, לתינוקות לפני גיל חצי שנה, למדוכאי חיסון או לתינוקות בין גיל חצי שנה לשנה שעברו 72 שעות מחשיפתם לנגיף ולכן לא יכולים לקבל את החיסון השגרתי.
כאשר מתחילות תסמיני המחלה הטיפול הוא בעיקר תמיכתי:
- משכך כאבים ומוריד חום כגון פרצטמול (אקמול) או איבופרופן (נורופן)
- אַנְטִיבִּיוֹטִיקָה, אם מתפתח זיהום חיידקי, כגון דלקת ריאות או דלקת אוזניים בזמן שסובלים מחצבת, הרופא עשוי לרשום אנטיביוטיקה.
- ויטמין A. ילדים עם רמות נמוכות של ויטמין A נוטים יותר לחלות בחצבת. מתן ויטמין A עשוי להפחית את חומרת החצבת. זה בדרך כלל ניתן כמנה גדולה של 200,000 יחידות בינלאומיות (IU) לילדים מעל גיל שנה.
- מנוחה.
- שתיה מרובה.
- ניתן להשתמש במכשיר אדים להקלה על שיעול.
- לעיתים קרובות חולי חצבת רגישים לאור, במקרה כזה מומלץ להפחית בתאורה ולהימנע מקריאה או צפיה בטלויזיה.
האם ניתן שוב להידבק בחצבת?
לא, לאחר הדבקה מחצבת מחוסנים לכל החיים.
חצבת בהריון
נשים בהריון נמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכים כתוצאה מחצבת כמו דלקת ריאות. בנוסף, מחלת חצבת בהריון עלולה להוביל לסיבוכי הריון כגון הפלה, צירים מוקדמים, משקל לידה נמוך ולידה שקטה.
חצבת אף עלולה להיות מועברת מהאם לילד. אם לאם יש חצבת קרוב למועד הלידה, קוראים לזה חצבת מולדת. לתינוקות הסובלים מחצבת מולדת מתפחת פריחה מיד לאחר הלידה או יכולה להופיע כעבור זמן קצר. ילידים נמצאים בסיכון מוגבר לסיבוכים, שעלולים לסכן חיים.
אישה בהריון שאינה מחוסנת מחצבת, שנחשפה לחולה, מומלץ שתפנה לייעוץ רפואי לקבלת זריקת נוגדנים.
חצבת בישראל (מתוך אתר משרד הבריאות)
בשנות ה-50′ חלו בחצבת בישראל אלפי חולים בכל שנה.
מאז הכנסת החיסון בשנת 1967 חלה ירידה מתמדת במספר החולים, אך עדיין ישנן התפרצויות של המחלה, המתרחשות בעיקר באוכלוסיות שאינן מחסנות את ילדיהן וכתוצאה מייבוא חולים מחו”ל.
החל מחודש מרץ 2018 ועד סוף מאי 2019 נדבקו בישראל מעל ל-4,250 אנשים בחצבת כתוצאה מיבוא של המחלה על ידי מספר מצומצם של תיירים ומבקרים ולאחר מכן הפצה של המחלה בקרב אוכלוסייה לא מחוסנת. (לקריאה עוד על חצבת בישראל)
סיכום
בעבר היו התפרצויות משמעותיות של חצבת ותמותה רבה, כיום בזכות חיסון יעיל המחלה כמעט הוכחדה ממדינות רבות, למעט התפרצויות נקודתיות. מומלץ למי שנחשף לחולה חצבת ואינו מחוסן לגשת באופן מיידי לטיפול רפואי מכיוון שישנם פתרונות נקודתיים.
מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.