פיגמנטציה בהריון, מה עושים?

הריון זאת תקופה מרגשת, אך מתלוות אליה כמה תופעות פחות נעימות. כדוגמת פיגמנטציה באזור הפנים בכלל ובאזור השפה העליונה בפרט. לא נורא, אבל לא כל כך נעים. 

מה זו פיגמנטציה?

השם הרפואי לתופעת הפיגמנטציה הוא Melasma. מלזמה היא הפרעה שכיחה, כרונית חוזרת ונשנית של היפר-פיגמנטציה הנובעת ממלנוציטים (Melanocytes) המפקידים כמויות מוגזמות של מלנין (Melanin) באפידרמיס ובדרמיס.

ממה נובעת הפיגמנטציה?

הגורמים העיקריים להיווצרות הפיגמנטציה הם נטייה תורשתית והשפעה הורמונלית, בשילוב עם חשיפה לשמש . לכן, בקיץ התופעה חמורה יותר. התופעה נפוצה בקרב נשים בכלל, ובפרט בנשים בהריון ובקרב נשים הנוטלות גלולות או טיפול אחר הגורם לשינויים הורמונליים. 

למרות הגורם ההורמונלי, זאת לא תופעה של נשים בלבד. ישנו אחוז לא מבוטל של גברים הסובלים מהתופעה (לקריאה עוד על התופעה אצל גברים). 

כחלק מהתופעה נוצרים כתמים חומים (Patches) על העור, בעיקר בפנים. התופעה נפוצה בעיקר באזורי המצח, סנטר, לחיים, שפה עליונה, סביב לשפתיים ובאף. 

איך מטפלים במלזמה? 

חשוב לציין שהתופעה עלולה להציק מבחינה אסתטית, אך ממבט רפואי, אין חובה לטפל. 

לפני שניגשים להמלצות טיפול להסרת כתמי עור בפנים דרושה אבחנה של רופא עור בכדי לוודא שאכן מדובר ב Melasma וכן על מנת להבין אם יש גורם עיקרי שמגביר את התופעה.  כדי שנוכל לטפל ביעילות בכתמים חומים, ננסה לנטרל את הגורם העיקרי אם ישנו כזה ואם יש אפשרות כזאת. לחילופין במצבים מסויימים נדחה את הטיפול לזמן מתאים יותר. למשל במקרה של אישה בהריון נמתין לאחר הלידה וההנקה לטיפול האינטנסיבי. 

מקובל לקרוא לפיגמנטציה “מסיכת הריון” למרות שאין בהכרח צורך להרות בכדי לפתח מלזמה, והתופעה לא בהכרח תעבור מעצמה אחרי הלידה. לרוב, אם רוצים להיפטר מהכתמים נדרש טיפול. במקרים רבים התופעה הופכת לכרונית ונדרש לחזור על הטיפול מעת לעת. 

הדרך שנמצאה היעילה ביותר לשיפור הכתמים החומים על פי הספרות ומנסיוני האישי במרפאה, היא תרכובת קליגמן בשילוב עם חומצה גליקולית. לטיפול הזה יש אחוזי הצלחה גבוהים מאוד.

התרכובת מכילה שלושה מרכיבים שדורשים מרשם רופא והוראות מדויקות מרופא בנוגע לאופן השימוש:

  1. (H3’S)הידרוקינון (HYDROQUINONE) – חומר המבהיר את העור על ידי הרס תאי הפיגמנט
  2. טרטינואין (TRETINION) – בעל השפעה מצעירה על תאי העור

בהכנה רוקחית מיוחדת מכינים קרם המשלב בין ההידרוקינון טרטינואין (סעיפים 1+2), במחקרים רבים הוכח שהשילוב ביניהם יעיל במיוחד להבהרת כתמים חומים, לשיפור מרקם העור ולהענקת גוון אחיד לעור. שילוב זה הוא אסור בשימוש לנשים בהריון.  

  1. קורטיזון (TOPICAL STEROID) – משחת סטרואיד חיצוני, לחלק מועט מהתקופה על מנת למנוע את תגובת הגירוי של העור לשניים הראשונים.
  2. קרם המכיל חומצה גליקולית  – נוגד חימצון הגורם לקילוף עדין של שכבת העור החיצונית ולסיוע בהבהרת העור. (לקרם)  חומצה גליקולית בריכוז גבוה יחסית מומלץ למרוח באופן קבע, זה יכול למנוע או לעכב את הישנות התופעה.

יתרון נוסף של החומצה הגליקולית, שהיא לגמרי בטיחותית בהיריון ואף יכולה לשפר את מרקם העור. 

כל ארבעת המרכיבים שציינתי למעלה הם רכיבים פעילים שניתן להשיגם באחוזים שונים בהתאם לצרכי המטופל ולפי קביעת הרופא.

בנוגע לשיטות טיפול אחרות:

קילוף, פילינג או טיפול כימי של העור

ניתן גם לנסות פילינג שטחי למשל עם חומצה גליקולית אך לא מומלץ לשלב עם טרטינואין מכיוון שזה יכול להגביר באופן משמעותי את התגובה לפילינג, מה שיכול לגרום לגירוי שאינו רצוי בעור.

האם אפשר לטפל במלזמה בזמן הריון?

כמו הרבה תופעות נלוות להריון, פיגמנטציה עשויה להיות תוצאה של הריון אך איננה ניתנת לטיפול בזמן ההריון (!)  היות והטיפול לא בטיחותי בהריון או בהנקה. לקפוץ לטיפול

בתקופת ההריון אנחנו מוגבלים באפשרויות טיפול ולכן מומלץ להימנע עד כמה שאפשר מחשיפה לשמש וגם כאשר נחשפים לשמש כדאי לחבוש כובע ולהשתמש במקדם הגנה כדי להפחית את התופעה.

אולי תופעת הריון לא נעימה, אך ללא ספק שווה את זה:)

מה עם טיפולי לייזר ואור?

במקרים בהם הטיפולים הקודמים נכשלו ניתן לנסות טיפול בלייזר. כדאי לעשות בירור מעמיק לפני שניגשים לאופציה זו מכיוון שישנם מקרים שהלייזר אף מחמיר את המצב כתופעת לוואי. כמו כן גם בלייזר כמו בטיפולי הפיגמנט האחרים גם כאשר הטיפול מצליח בד”כ יש לחזור על הפעולה בעתיד.

לסיכום, ברוב המקרים עם טיפול נכון ניתן משמעותית לשפר את המצב ולתחזק אותו. 

חשוב לזכור! אין לטפל בזמן הריון, בזמן הנקה או כשיש אפשרות להריון. 

בזמן הריון או לנשים שהתחילו טיפול ועדיין לא חוו שיפור, זמנית ניתן להיעזר בכיסוי מייקאפ עד לשיפור הכתמים. יעיל וקל!

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    תגובה אחת על הפוסט “פיגמנטציה בהריון, מה עושים?

    1. Pingback: הכל על שינויי העור והשיער בהריון - Goldenhersh

    התגובות סגורות.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?