מולוסקום קונטגיוזום

מולוסקום קונטגיוזום ידוע גם בביטוי יבלות ויראליות מדבקות. מהן אפשרויות הטיפול? והאם בכלל כדאי או צריך לטפל בוירוס שיעבור גם ללא כל התערבות?

מהי מולוסקום קונטגיוזום?

מולוסקום קונטגיוזום (Molluscum contagiosum virus) הוא זיהום ויראלי ממשפחת ה poxvirus. ביטוי נפוץ למולוסקום הוא יבלות ויראליות. נגיף המולוסקום אינו מסוכן, אלא יכול להוות הפרעה אסתטית שתעבור.  המולוסקום הוא נפוץ בעיקר אצל ילדים ותינוקות, אך עלול להשפיע גם על מבוגרים, במיוחד מבוגרים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת. מולוסקום נפוץ בעיקר בפנים, בצוואר, בית שחי, זרועות וידיים. הוא מתאפיין בבליטות קטנות על העור עם מראה מבריק. הבליטות נטולות כאב. כמות הבליטות על העור יכולה לנוע בין בודדות באזור מצומצם לבין עשרות רבות באיזורים נרחבים יותר.

תקופת הדגירה (Incubation period) של המולוסקום נע בין שבועיים עד לשישה שבועות. תקופת הדגירה הכוונה למשך הזמן שחולף מרגע ההדבקה בוירוס עד להופעת היבלות. 

המאפיינים של מולוסקום קונטגיוזום:

נגעי המולוסקום נראים כמו יבלות קטנטנות מורמות, עגולות ובצבע עור. הקוטר הוא בדרך כלל פחות מ 6 מ”מ. הנגעים יכולים להיות אדומים, מודלקים ומגרדים. המולוסקום נפוץ בילדים באזור הפנים, צוואר, בתי שחי, זרועות וידיים. במולוסקום כשמו כן הוא, מדבק מאד בעיקר במגע (משמעות המילה קונטגיוזום הוא מדבק). כאשר ילד יגרד הוא יוכל “בקלות”  להסיר את הנגעים, מה שעלול להפיץ את הנגיף לעור הסמוך או לאחרים. רצוי לעודד ילדים בגילאים המתאימים לעשות מאמץ להתעלם מהנגעים וכמה שפחות לגעת כדי לצמצם את ההפצה על עצמם ועל אחרים. 

כאמור המולוסקום אינו מחייב טיפול אך לעיתים יכול להיות נגע מסוים שהזדהם, ואז יהיה צורך בטיפול אנטיביוטי מקומי או דרך הפה, בהתאם להחלטת רופא העור.

50+ אנטי אייג'ינג לגילאי

ערכת לחות לרואקוטן

410.00 

50+ אנטי אייג'ינג לגילאי

ערכת אנטי אייג’ינג מפנק

1,720.00 

50+ אנטי אייג'ינג לגילאי

חומצה גליקולית – קרם פנים רי-לייף

380.00 

50+ אנטי אייג'ינג לגילאי

קרם מיצוק דקולטה

460.00 

50+ אנטי אייג'ינג לגילאי

קרם לילה עשיר

420.00 

טיפול במולוסקום קונטגיוזום:

ההמלצה שלי ברובן המוחלט של המקרים היא לא לטפל בטיפולים שעלולים לגרום לתופעות לוואי. זאת למרות שישנם מגוון טיפולים אפשריים שיכולים לעזור בטיפול במולוסקום. הבעיה היא, שהם כרוכים באי נעימות ואפשרויות לתופעות לוואי והצטלקות. לעומת זאת ברוב מקרי המולוסקום שאינם מטופלים וחולפים לבד, לא תהיה הצטלקות. 

ישנו חיסרון נוסף בטיפול במולוסקום. מאחר שתקופת הדגירה של מולוסקום נעה בין שבועיים לשישה שבועות, במגוון סוגי הטיפול נהיה במין מרדף אחרי הנגעים החדשים. אין זמן נתון שבו בוודאות יהיה ניתן לטפל בכל הנגעים בו זמנית, כיוון שלאחר הטיפול עשויים לצוץ חדשים.

ישנו טיפול אחד נטול סיכונים שאני ממליץ למטופלים שלי לנסות. למרוח על הנגעים פעמיים ביום קרם המכיל את הרכיב Zinc Oxide בריכוז של 40%. זהו אותו קרם המומלץ לתפרחת חיתולים (דוגמאות Olive yol או Desitin). זינק אוקסייד ידוע בתכונותיו האנטי ויראליות. קרם זה אינו מזיק ויכול לעזור לזרז את תהליך ההחלמה. אין די מחקרים בנוגע לזינק אוקסייד המוכיחים את יעילותו, אך מנסיוני במטופלים בקליניקה ישנם תוצאות טובות כך ששווה לנסות (לינק למחקר המוכיח את יעילות הטיפול). היו לי מקרים שהנגעים עברו תוך זמן קצר. שימו לב שקרם זה מכתים בגדים ובדים.

דוגמאות נוספות לטיפולים (ברוב המקרים אני לא ממליץ לטפל אלא להמתין בסבלנות):

  1. טיפול בחנקן נוזלי – הקפאת כל נגע שנראה לעין על ידי חנקן נוזלי. שיטה זאת היא כואבת ולעיתים מדובר במספר רב של נגעים שיהיה צורך לטפל בהם. עלולים להיווצר צלקות מההקפאה. חיסרון נוסף מתייחס לתקופת הדגירה, ניתן לטפל בנגעים שנראים לעין בעת הטיפול, אך סביר להניח שבעתיד נראה נגעים נוספים.
  2. הסרה כירורגית – הסרת הנגעים על ידי Curette, גם כאן הפעולה כואבת ועשויה להשאיר צלקות. ישנם מצבים שזה יעשה בהרדמה כללית ומאחר שמולוסקום הינו וירוס נטול סיכונים שיעבור מעצמו בעיניי לא נראה שיש הצדקה לפרוצדורה כזאת. גם כאן עלולים להופיע נגעים שלא היו נראים בזמן הטיפול.
  3. טיפול מקומי Verrumal – תמיסה המכילה חומצה סליצילית ופלואורואורציל. לא בהכרח יעזור ויכול לגרום לגירוי בעור, לפעמים אף גירוי משמעותי שידרוש טיפול.

האם חייבים לטפל במולוסקום קונטגיוזום?

לא, ברוב רובם של המקרים אין צורך לטפל במולוסקום. מולוסקום אינו מסוכן לבריאות אלא הפרעה אסתטית. למרות זאת ישנם מצבים שאולי כן יהיה צורך לטפל בנגע כזה או אחר, למשל אם יש נגע במקום שמפריע ניתן להסירו באחת מהשיטות.

כמה זמן ייקח עד שהמולוסקום קונטגיוזום יעבור מעצמו?

בדרך כלל המולוסקום משתפר ללא טיפול תוך 6 עד 12 חודשים. עם זאת, ישנם מקרים שזה יכול לקחת עד שנים. ברגע שכל הבליטות נעלמו המולוסקום כבר לא מדבק.

האם ניתן למנוע מולוסקום קונטגיוזום?

מולוסקום היא וירוס מדבק מאד בעיקר על ידי מגע ישיר ולעיתים על ידי שימוש במגבת או בגדים משותפים. על מנת למנוע הדבקה, כאשר יש ילד עם מולוסקום מומלץ שלא יעשה אמבטיה עם ילדים אחרים ולא יחלוק מגבת. מניעת מגע ישיר, דבר שקורה הרבה באמבטיה, היא הדרך העיקרית למנוע הדבקה. יחד עם זאת תדיר שאחים במשפחה וחברים בגן יידבקו, אך אין סיבה לדאגה:) המולוסקום ייעלם לכולם עם הזמן. 

אין צורך להשאיר ילדים בבית בגלל מולוסקום. יכול לקחת זמן רב עד שיעבור ולכן מקובל לגמרי לשלוח לגן ולמעון.

לסיכום

מולוסקום הוא זיהום ויראלי מדבק. יעבור לבד ללא לטפל. מומלץ לקחת נשימה עמוקה ולהסביר גם לילד בגיל מתאים שאין מה לדאוג אלא להעזר בסבלנות כי זה יעבור. ישנם מחקרים המעידים  שכאשר נאמין שהוירוס יעבור זה יכול לעבור מהר יותר.

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    תגובה אחת על הפוסט “מולוסקום קונטגיוזום

    1. Pingback: חנקן נוזלי - Goldenhersh

    התגובות סגורות.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?