שפשפת

שפשפת. השורף והאדום הזה בין הרגליים שמופיע בצבא, בספורטאים, בטיול, ולפעמים באופן די שגרתי. מה זה? ממה זה נגרם ואיך אפשר לטפל ולמנוע? הכל על שפשפת במאמר המלא. 

מה זה שפשפת? 

שפשפת מקבלת את שמה מסיבה די מובנת: הרגליים משתפשפות זו בזו ונוצרת אדמומיות ופריחה, אך האמת היא ששפשפת הוא לא מונח רפואי. השפשפת יכולה להיות אחד מכמה מצבי פריחה או שילוב בין כמה מהם: 

  1. Intertrigo אינטרטריגו – פריחה שנוצרת כתוצאה משפשוף וחיכוך עור על עור
  2. זיהום פטרייתי כתוצאה מחום ולחות
  3. פסוריאזיס המתפרצת מהתחככות עור בעור
  4. אריתרזמה – זיהום חיידקי

המשותף לכל אחד מסוגי השפשפת הוא שהפריחה נוצרת או מתפרצת כתוצאה מחום ולחות. זאת הסיבה ששפשפת נפוצה באקלים חם כאשר מזיעים הרבה,  או כאשר סובלים מעודף משקל. 

אף על פי שהשפשפת מכאיבה ומטרידה, הפריחה אינה מדאיגה. הטיפול כולל שמירה על אזור המפשעה נקי ויבש, ושימוש במשחות אנטי דלקתיות, אנטי-פטרייתיות או אנטיביוטיקה על העור הפגוע, בהתאם לסוג השפשפת.

תסמיני שפשפת

שפשפת מתחילה בדרך כלל בהופעת אדמימות בקפל המפשעה. לעתים קרובות הוא מתפשט לירך העליונה. הפריחה עשויה להיות בצורת טבעת. ההרגשה עלולה להיות שורפת ומגרדת. 

סוגי שפשפות

  1. פריחת עור שנקראת אינטריגו Intertrigo. אינטרטריגו הוא פריחה המופיעה בין קפלי העור בעקבות שפשוף עור המתחכך זה בזה. האזורים הנפוצים ביותר לפריחה מסוג זה כוללים את אזור המפשעה ובין הרגליים, בית השחי, מתחת לשדיים ואזור הבטן כאשר יש קפל בעור. פריחה זו לרוב תופיע ללא קשקשת ולא תופיע באופן רציף, אלא באה והולכת.  
  2. זיהום פטרייתי בין הרגליים Tinea Cruris. זיהום פטרייתי גורם לפריחה אדומה ומגרדת באזורים חמים ולחים בגוף, כמו במקרה של שפשפת: חום וזיעה בין הרגליים. הפריחה משפיעה על המפשעה ועל הירכיים הפנימיות ועשויה להיות בצורת טבעת. פטריות בעור בדרך כלל יופיעו עם קשקשת אך הדרך היחידה לדעת בוודאות שאכן מדובר בפטריות היא בבדיקת KOH במקרוסקופ. 
  3. פסוריאזיס – לעיתים, שפשוף העור, זיעה וחום יגרמו להתפרצות פריחת פסוריאזיס. פסוריאזיס היא מחלה אוטואימונית, שהנטייה אליה היא מולדת. לבעלי נטייה לפסוריאזיס לעיתים שפשפת תהיה פריחה פסוריאטית או פריחה המעורבת בפסוריאזיס. לינק למאמר המלא על פסוריאזיס. לרוב מראה הפסוריאזיס יהיה אדמומי עם קשקשת.
  4. אריתרזמה – זיהום חיידקי. סוג זה של שפשפת הוא אדום חזק מאד וללא קשקשת. 

הטיפול בשפשפת

הטיפול המתאים לשפשפת הוא כמובן בהתאם לגורם ולסוג השפשפת. 

  1. שפשפת כתוצאה מאינטרטריגו (חיכוך עור בעור) – מומלץ לשטוף את העור היטב בסבון ומים, לאחר מכן לייבש היטב ולמרוח משחת סטרואיד, הידוע בתכונותיו האנטי דלקתיות. כך מזרזים את ההחלמה ומשפרים את הכאב. 

סטרואידים מקומיים נחוצים בכדי לשלוט בשפשפת. עם זאת, יש להשתמש בסטרואיד חלש יחסית ולפרקי זמן קצרים בלבד כדי למנוע דילול של העור שעלול לנבוע משימוש ארוך טווח, במיוחד באזור המפשעה, שהוא אזור העור הרגיש ביותר לתופעת לוואי זו.

  1. שפשפת כתוצאה מזיהום פטרייתי: פטרייה זו נגרמת לעתים קרובות על ידי אותה פטרייה כמו זו בכף הרגל. מאחר ובדר”כ הפטרייה תהיה מעורבת בדרמטיטיס מומלץ למרוח קרם המשלב רכיב אנטי פטרייתי יחד עם קורטיזון. לאחר מכן להמשיך עם משחה אנטי פטרייתית כגון פטריון עד שהשפשפת עוברת.
  2. שפשפת כתוצאה מזיהום מפסוריאזיס- הטיפול יהיה זהה לסעיף מספר 1, כולל רחיצת האזור, ייבוש, משחת סטרואיד. מכיון שעלול להיות דילול העור משימוש ממושך, אופציה נוספת לטיפול הוא במשחות ללא קורטיזון כגון פרוטופיק או אלידל. ניתן גם לעשות רוטציה ביניהן
  3. אריתרזמה – מכיון שמדובר בזיהום חיידקי, הטיפול בשפשפת כזו היא אנטיביוטיקה. לפי המצב רופא העור ייתן טיפול אנטיביוטי במשחות או בכדורים אנטיביוטיים.

*קרם לחות – למרות ששפשפת נוצרת כתוצאה מהחום והלחות הרבה באזור המפשעה בין הרגליים, לעיתים מריחת קרם לחות באזור לאחר שטיפה וייבוש יכולה לעזור להקלה ומניעה של השפשפת. מומלץ לנסות. 

אם הפריחה כואבת או אם יש חום חשוב לפנות לרופא כדי לשלול זיהום ולקבל טיפול מתאים. אם הפריחה לא השתפרה לאחר שבוע טיפול או אם היא לא נעלמה לחלוטין לאחר שלושה שבועות של טיפול מומלץ לפנות לרופא העור.

גורמי סיכון לפיתוח שפשפת

  1. גברים, בני נוער או צעירים 
  2. כאשר לובשים תחתונים צמודים
  3. לסובלים מעודף משקל
  4. בעלי נטייה להזעה 

כיצד למנוע שפשפת

ניתן למנוע או להפחית התפתחות שפשת על ידי נקיטת הצעדים הבאים:

  1. שמירה על העור באזור המפשעה והירכיים הפנימיות – מומלץ לייבש את האזור היטב במגבת נקייה לאחר מקלחת או פעילות גופנית. 
  2. בגדים נקיים – החלפת תחתונים לפחות פעם ביום. תחתונים עשויות כותנה או בד אחר נושם עוזר לשמירה על עור יבש יותר. בנוסף, מומלץ לכבס בגדי אימון לאחר כל שימוש. 
  3. מציאת תחתון/ בוקסר/ טייץ/מכנס מתאים – לכל אחד מבנה גוף אחר, כאשר יש נטייה לשפשפת מומלץ לבחון מבין האפשרויות המוצעות את הניהול המיטבי למניעת שפשפת. ישנו מגוון גדול של תחתונים ומכנסיים, ברמת צמידות שונה, מבדים שונים ועם תפר במקום שונה. מומלץ שכל אחד יתנסה עם הסוגים השונים וימצא את פריט הלבוש היעיל ביותר עבורו למניעת שפשפת. לפעמים גם גיוון או רוטציה עם סוגים שונים יכול לסייע כדי שהשפשוף לא יהיה באותו מקום באופן קבוע.
  4. שימוש במייבש שיער – טיפ יעיל לשיפור ומניעת שפשפת, הוא להיעזר במייבש שיער בטמפרטורה נוחה (לא חם מידי) כדי להשיג ייבוש מקסימלי באזור המפשעה.

לסיכום

ברוב המקרים שפשפת היא כתוצאה מסביבת לחות וחום. היא עשויה להיות כואבת ומגבילת פעילות. לכן, מומלץ לאמץ את השיטות היעילות ביותר עבורך למניעת היווצרות השפשפת ולטיפול מוקדם.

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?