כתמי שמש. למה הם קורים? כיצד ניתן למנוע אותם והאם אפשר לחזור אחורה בזמן ולשנות שנים של חשיפה לשמש?
מהם כתמי שמש?
כתמי שמש (Solar Lentigines) הם כתמים שטוחים של פיגמנטציה מוגברת. שמות נרדפים הם כתמי גיל, כתמי כבד או פיגמנטציה. השם כתמי כבד בא מתאוריה שגויה בעבר שיש קשר בין הכבד לבין הכתמים, אך האמת היא שאין כל קשר. כתמי שמש נקראים כך מכיוון שהם נוצרים כתוצאה מחשיפה לשמש. לרוב, הכתמים מופיעים בגווני חום ובצורת עיגול או אליפסה. הכתמים משתנים בגודל ובכמות. בדרך כלל יופיעו כתמים באזורים החשופים לשמש, כמו הקרקפת, פנים, ידיים, זרועות, כתפיים, רגליים וגב. כתמי שמש מופיעים כתוצאה מהצטברות שנים של חשיפה לשמש ולכן שכיחים יותר בקרב מבוגרים מעל גיל 50. כתמי שמש עשויים להשפיע על אנשים מכל סוגי העור, אך שכיחים יותר בקרב בעלי עור בהיר.
כתמי שמש אינם זקוקים לטיפול, אך הם עדות לכך שהעור ספג חשיפה רבה לשמש, והם ניסיון של העור להגן על עצמו מפני נזקי שמש נוספים. מסיבות קוסמטיות, ניתן להבהיר או להסיר את הכתמים.
כמו בכל תופעת עור, חשוב להיבדק אצל רופא על מנת לוודא שאכן מדובר בכתם שמש ולא בנגע סרטני או טרום סרטני המצריך טיפול רפואי.
הדרך הטובה ביותר למנוע כתמי גיל היא להימנע מהחשיפה לשמש..
מה הם המאפיינים של כתמי שמש?
כתמי שמש הם נקודות חומות ושטוחות על העור. הם משתנים בגודלם ומופיעים בדרך כלל באזורים החשופים לשמש, כמו פנים, ידיים, כתפיים וזרועות. ישנם סוגים רבים של נגעי עור שפירים, אך לא כולם כתמי שמש, לעיתים יש דמיון בנראות.
מה הם הגורמים לכתמי שמש?
כתמי שמש נגרמים על ידי תאי פיגמנט הפעילים יתר על המידה. חשיפה לאור אולטרה סגול (UV) מאיצה את ייצור המלנין, שהוא הפיגמנט הטבעי המעניק לעור את צבעו. כתמי שמש מופיעים כאשר המלנין נהיה גושי או מיוצר בריכוזים גבוהים על עור שחווה חשיפה לשמש.
חשוב להבין שהיווצרות כתמי השמש היא כתוצאה מהצטברות שהות החשיפה על פני זמן ממושך, לרוב שנים. כך שהימנעות מחשיפה לשמש מומלצת מגיל צעיר.
האם ניתן למנוע כתמי שמש?
כאמור נזקי שמש מצטברים עוד מגיל הילדות. על ידי הימנעות או צמצום החשיפה לשמש ניתן למנוע כתמי שמש. כללי ההימנעות כוללים:
- הימנעות מחשיפה לשמש בשעות החמות של היום בין 10.00-16.00
- חבישת כובע רחב שוליים המעניק צל סביב כל ההיקף
- ביגוד מגן – בגדים מבד ארוג צפוף או עבה מגנים יותר מפני השמש מאשר בדים ארוגים דק או רופף . קיימים גם בדים דקים המיוצרים במיוחד עם הגנה מפני קרני השמש המזיקות.
- מקדם הגנה מינימום SPF 30 – כאשר נחשפים לשמש חשוב למרוח קרם הגנה, אך לא להיחשף לשמש יותר שעות בגלל תחושת מוגנות מקרם ההגנה.
אבחון כתמי שמש
- בדיקה במרפאה – לרוב הרופא יוכל לאבחן כתמי שמש על ידי התבוננות בעור. חשוב להבחין בין כתמי שמש לבין נגעי עור אחרים, מכיוון שהצורך בטיפול בכל נגע שונה.
- ביופסיה – ישנם מקרים בהם רופא העור ימליץ על ביופסיה במקרה של ספק.
על ידי הסרת דגימת עור קטנה הנקראת ביופסיה ושליחה לבדיקה פתולוגית במעבדה, ניתן להגיע לאבחנה ברורה.
טיפול בכתמי שמש
ישנם כמה אפשרויות טיפול:
- הקפאה בחנקן נוזלי (Cryotherapy) – הליך זה מטפל בכתמי השמש באמצעות חנקן נוזלי בטמפרטורה קרה מאוד (בסביבות מינוס 196 מעלות). הקור הקיצוני הורס את תאי הפיגמנט. תחילה הנקודות המטופלות יראו כהות יותר, לאחר מכן יווצר גלד. לאחר נפילת הגלד העור החדש יהיה בגוון המקורי. מומלץ לנסות את הטיפול באזור קטן ולא בולט כדי לבחון את תגובת העור. לעיתים הטיפול יכול לגרום להצטלקות, בייחוד במטופלים בעלי עור כהה. לטיפול זה יש אחוזי הצלחה גבוהים. כדאי לקחת בחשבון שלאחר הטיפול סביר להניח שיופיעו כתמי שמש חדשים עם הזמן. ישנם מטופלים שבאים לטיפול תקופתי לטפל בכתמי שמש החדשים שנוצרו.
- לייזר וטיפולים באור – ישנם טיפולי לייזר שהורסים תאים המייצרים מלנין (מלנוציטים) מבלי לפגוע בעור. גישות טיפול אלה דורשות בדרך כלל כמה מפגשים (מינימום 2-3). חשוב לטפל אצל טכנאי/ת מקצועי/ת עם ניסיון מכיון שבטיפולי לייזר ואור קיימת סכנת כוויה.
- משחות מבהירות – יש אפשרות לנסות משחות מבהירות שלפעמים עוזרות. הידרוקינון (hydroquinone) יחד עם טרטינואין (tretinoin) או לחוד. משחות אלה יכולות לסייע בהבהרת הכתמים במידה מסוימת לאורך זמן.
לסיכום:
כתמי שמש הן עוד סיבה להימנע מחשיפה לשמש:) כתמי שמש, כשמם, הם כתוצאה מחשיפה לשמש. אין בהם שום סכנה רפואית אך הם עשויים להוות הפרעה אסתטית. ניתן להסיר את הכתמים על ידי אופציות שונות לטיפול.
מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.