הקשר עם השמש הוא אמביבילנטי, מצד אחד השמש פותחת את הלב וגורמת לתענוג, רוגע ואפילו מרפא, מצד שני חשיפה לקרני השמש עלולה להוות סכנה של ממש. מה עושים?
מהי כווית שמש?
כווית שמש מתבטאת בעור אדום, כואב וחם למגע. כווית שמש מופיעה בדרך כלל תוך מספר שעות לאחר חשיפה רבה מדי לאור אולטרה סגול (UV). קרני האולטרה סגול יכולות לגרום לכוויה, הן מאור השמש והן ממקורות מלאכותיים כגון מנורת שמש. כוויית השמש עלולה להיות מאד כואבת, אך ישנם טיפולים יעילים שיכולים להקל ולזרז את תהליך הריפוי.
חשיפה מרובה לאור UV המביאה לכוויות שמש מגבירה את הסיכון לנזקים נוספים בעור, כגון: כתמי שמש כהים, עור מחוספס, עור יבש ובעל קמטים. חשיפה לשמש גם מעלה את הסיכון לסרטן העור כגון מלנומה.
ניתן ורצוי למנוע כוויות שמש על ידי הגנה על העור כאשר נמצאים בחוץ אפילו בימים קרירים ומעוננים.
מה המאפיינים של כווית שמש?
- שינויים בגוון העור, עור ורדרד או אדמומיות
- עור חם למגע
- כאב ורגישות
- נְפִיחוּת
- שלפוחיות קטנות מלאות נוזלים, המעידות על כוויה דרגה 2
- כאב ראש, חום, בחילות ועייפות, במקרים של כוויות שמש קשות
- עיניים שמרגישות כואבות או עם לכלוך בתוכן
כל חלק חשוף בגוף – כולל תנוכי האוזניים, העיניים, הקרקפת והשפתיים – עלול להישרף. אפילו אזורים מכוסים עם בד דק מאוד או מחורר שמאפשר לקרני אור אולטרה סגול (UV) לעבור עלולים להיכוות.
סימנים ותסמינים של כוויות שמש מופיעות בדרך כלל תוך מספר שעות לאחר החשיפה לשמש. אבל יכול לקחת יום או יותר לדעת עד כמה כווית השמש חמורה.
הגוף מתחיל לרפא את עצמו על ידי קילוף השכבה העליונה של העור הפגוע. לאחר הקילוף, העור עשוי להיות בעל צבע ומרקם לא סדירים באופן זמני. כוויות שמש חמורות עלולות לארוך מספר שבועות עד להחלמה מלאה.
מתי חשוב לראות רופא?
- כאשר שלפוחיות שנוצרו כתוצאה מכוויה מכסות חלק גדול מהגוף
- כאשר נוצרו שלפוחיות בפנים, בידיים או באברי המין כתוצאה מכווית שמש
- נפיחות קשה כתוצאה מכוויה
- סימנים של זיהום, כגון כאב, מוגלה או פסים אדומים שיוצאים משלפוחית פתוחה
- כאשר הכוויה לא משתפרת תוך מספר ימים
מה ניתן לעשות כדי להקל על כאב מכווית שמש?
- קירור העור בצמוד לזמן הכוויה – עם קבלת הכוויה מומלץ לעשות אמבטיה קרירה או לחילופין ניתן לעטוף את העור שנכווה בבד נקי ורטוב במי ברז קרירים. לאחר מכן לייבש את העור בעדינות, אך להשאיר מעט לחות על העור.
- בד רטוב, משחת סטרואיד וקרם לחות – מנסיוני במרפאה הטיפול היעיל ביותר לכוויות שמש הוא שילוב של בד רטוב, משחת סטרואיד וקרם לחות: (1) לוקחים בד דק כמו לדוגמא: פיג'מת קיץ או סדין מיטה או כל בד דק אחר. מספיגים במים בטמפרטורת חדר, סוחטים את הבד כדי שיהיה רטוב אך לא סחוט. מתעטפים בבד בכל האזור שנכווה למשך 15-20 דקות. זהו הזמן המיטבי למרוח את הקורטיזון ו/או את קרם הלחות שיסייע ללכידת המים בעור וכך עשוי להקל על היובש. מומלץ לעשות תהליך זה מספר פעמים ביום. (2) לאחר השלב של הבד הרטוב, מורחים על אזור הכוויה סטרואידים מקומיים. את הסטרואידים יש למרוח לתקופה מוגבלת בהתאם להוראת רופא עור. סטרואידים ידועים בתכונותיהם האנטי דלקתיות ולכן עשויות לזרז את תהליך ההחלמה. (3) השלב האחרון הוא מריחת קרם לחות סמיך כדוגמת ניוואה, אקוואס, אקווזום או אלוורה. אלה דוגמאות לקרמים סמיכים שיעניקו לחות מרבית להקלה על הכוויה.
- הימנעות ממגע בשלפוחיות – כאשר הכוויה היא בדרגה 2 יופיעו שלפוחיות. שלפוחיות הן ה"פלסטר" של הטבע, הן נותנות את סביבת הלחות וההגנה המושלמת לריפוי העור והגנה מפני זיהום. לכן ממש לא מומלץ לפוצץ את השלפוחיות. כאשר שלפוחית נפתחת, יש לנקות אותה בעדינות עם מים וסבון. לאחר מכן יש למרוח משחה אנטיביוטית על הפצע. אם העור מתחת לשלפוחית שנפתחה נראה לא שלם, יש אפשרות להשתמש בפלסטר הידרוקולי (נמכר תחת השם "גרנופלקס" או "הידרוקול") תחבושת זו מחקה את רעיון השלפוחית ויוצרת שלפוחית מלאכותית, הנותנת סביבה אופטימלית לריפוי.
- עור מתקלף – תוך מספר ימים אזור הכוויה עלול להתחיל להתקלף. זו הדרך של הגוף להיפטר מהשכבה העליונה של העור הפגוע. בזמן שהעור מתקלף, מומלץ להמשיך למרוח קרם לחות בעדינות.
- משכך כאבים – כווית השמש יכולה להכאיב, ניתן לצרוך משכך כאבים במקרה הצורך, מה שיכול להקל על הכאב.
- שתיית מים – מומלץ להרבות בשתיית מים כדי למנוע התייבשות.
- אנטיהיסטמין דרך הפה – אנטיהיסטמין עשוי לעזור בהקלה על גירוד כאשר העור עובר את תהליך הריפוי והקילוף. כמו כן, יכול לעזור בהורדת נפיחות ובצקת.
- מניעת כוויה חוזרת – מומלץ להגן על כוויות השמש מפני חשיפה נוספת לשמש.
- משחה אנטיביוטית – אומנם סילברול (משחה אנטיביוטית) נפוצה לשימוש באופן מסורתי לטיפול בכוויות, אך כיום ישנן משחות אנטיביוטיות יעילות יותר כדוגמת מופירוסין או פוסידין.
למה חשוב מאד להימנע מכווית שמש וחשיפה לשמש?
הצורה בה השמש גורמת לנזק היא מצטברת, כך שנזקי השמש שמתגלים בגיל מבוגר הם כתוצאה משנים של חשיפה לשמש והצטברות הנזקים.
נזקי השמש העלולים להתרחש מקרני השמש כוללים כתמי שמש, נגעים סרטניים וטרום סרטניים, עור יבש, קמטים ועור בלתי אחיד.
איך מונעים כוויות שמש ונזקי שמש?
חכם בשמש! מומלץ להמעיט עד כמה שניתן את החשיפה לשמש בשעות החמות של היום שהן 10.00-16.00. כאשר בכל זאת נחשפים לשמש בשעות החמות, ההגנה הטובה ביותר היא ביגוד וכובע רחב שוליים. ישנם מחקרים רבים המעידים על כך שמקדם הגנה מגן מפני כוויה, ואף מגן מפני חלק מקרני השמש, אך לא מכולן. המסקנה מכך, שביציאה לשמש חובה למרוח קרם הגנה, אך לא להגביר את זמן החשיפה מתוך תחושה של מוגנות. קרם ההגנה נותן הגנה מכווית שמש אך לא מכלל נזקי השמש.
סיכום
ישראל זאת מדינה שטופת שמש ברוב חודשי השנה, דבר שמוסיף לאיכות החיים שלנו ולשמחת החיים. אך עצרו! מומלץ מאד לבחור את השעות שבהם נחשפים לשמש כדי למנוע נזקי עור מסוכנים ואף אסתטיים. אם בכל זאת נחשפים לשמש בשעות החמות ההגנה הטובה ביותר היא ביגוד כמה שיותר מלא, כובע רחב שוליים ומקדם הגנה.
מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.