ויטיליגו (Vitiligo). בעיקר אי נעימות אסתטית אך לרוב לא מיטרד רפואי. ממה היא נגרמת? ומהן אפשרויות הטיפול וההתמודדות?
מהי ויטיליגו?
ויטיליגו (Vitiligo) היא מחלה אוטואימונית הגורמת לאובדן צבע עור שנראה כמו כתמים לבנים על העור. אוטואימוני הכוונה שהמערכת החיסונית באופן שגוי תוקפת את תאי העור. האזורים המושפעים בדרך כלל הולכים וגדלים עם הזמן. המצב יכול להשפיע על העור בכל חלקי הגוף וכן על השיער ובתוך הפה.
השיער והעור מקבלים את צבעם מהמלנין. ויטיליגו מתרחש כאשר תאים המייצרים מלנין מתים או מפסיקים לתפקד. ויטיליגו משפיע על אנשים מכל סוגי העור, אך בדרך כלל מורגש יותר בקרב אנשים עם עור כהה, מכיוון שהפער בין העור הרגיל לעור שאיבד צבע בולט יותר בעור כהה. המצב אינו מסוכן ואינו מדבק, אך יכול לגרום לאי נעימות גדולה. טיפול בויטיליגו עשוי להחזיר צבע לעור המושפע. אבל זה לא מונע המשך אובדן צבע עור או את הישנות התופעה.
מהם המאפיינים של ויטיליגו?
ויטיליגו משפיעה על כאחוז אחד מכלל העולם. ויטיליגו מתאפיינת בחלקים בעור שנראים בצבע של חלב או גיר לבן. ויטיליגו עשויה גם להשפיע על אזורים מהשיער, אובדן צבע בעין ואובדן צבע בתוך הפה. נגעים בהירים עלולים להופיע בכל מקום בגוף, אך נפוץ יותר באזורי הפנים, ידיים, סביב הפתחים, כמו למשל, הפה, ואברי המין.
ויטיליגו משפיעה באותה מידה על גברים ונשים. זה עשוי להופיע בכל גיל, מהגיל הרך ועד לבגרות מאוחרת, אך הגילאים הנפוצים ביותר להופעת הויטיליגו הם בעשורים השני והשלישי לחיים. מרבית המקרים יופיעו לפני גיל 30. היקף האובדן של הצבע משתנה בין אחד לשני. ישנם מטופלים שהתופעה היא באזורים מצומצמים וישנם מטופלים שזה מתפשט לאזורים נרחבים. לא ניתן לצפות מראש מה יהיה היקף הויטיליגו.
מהם הגורמים לויטיליגו?
מחלת הויטיליגו מתרחשת כאשר התאים המייצרים פיגמנט (תאים אלה נקראים מלנוציטים) מתים, או מפסיקים לייצר מלנין. מלנין הוא הפיגמנט המעניק צבע לעור, לשיער ולעיניים. האזורים המושפעים הופכים להיות בהירים יותר או לבנים. לא ברור בדיוק מה גורם לתאי הפיגמנט הללו להפסיק לתפקד או למות. ישנם כמה השערות ואולי גם שילוב ביניהם:
- הפרעה אוטואימונית
- גורם תורשתי
- כאשר הנטיה הגנטית קיימת יכול להיות אירוע או טריגר שעשוי לעורר את הויטיליגו, כגון מתח נפשי, כוויות שמש קשות או טראומה בעור, או מגע עם חומר כימי
גורמי סיכון לחלות בויטיליגו
ויטיליגו קשור לעיתים קרובות למחלת בלוטת התריס אוטואימונית. אלופציה אראטה, פסוריאזיס, מחלות מעי דלקתיות וכמה הפרעות אוטואימוניות וגנטיות אחרות נקשרו גם לויטיליגו.
טיפול בויטיליגו
ישנם כמה אפשרויות לטיפול. אין אפשרות לחזות מראש עד כמה הטיפול יהיה אפקטיבי ובמצבים רבים הויטיליגו עלול לחזור.
- סטרואידים מקומיים – כאשר הויטיליגו מתפרצת היא דלקתית ומכיון שבסטרואידים יש תכונות אנטי דלקתיות שווה לנסות. בכל פעם שמזהים התפרצות של ויטיליגו באזור בגוף, מומלץ למרוח באותו אזור את הסטרואיד על מנת לנסות לנטרל את הדלקת. המינון והריכוז של הסטרואיד הם בהתאם לאזור בגוף. מורחים את הסטרואיד למשך שבוע עד שבועיים ברצף, בהתאם לאזור בגוף, פעמיים ביום. לאחר תקופה זו מומלץ להמשיך עם הסטרואיד למשך כמה שבועות בתדירות של יומיים בשבוע. ישנם מטופלים שטיפול זה יעיל עבורם, ועוצר את התפשטות, אך לא אצל כולם. אם טיפול זה לא עוזר מומלץ לנסות את הטיפול המומלץ בסעיף 2.
- תרופות אנטי דלקתיות – Protopic או Elidel הן תרופות אנטי דלקתיות מקומיות ללא סטרואידים. תרופות אלה נועדו לדכא את המערכת החיסונית. תרופה זו אינה נטולת סיכונים אך בשימוש מבוקר, לזמן מוגבל ובאזורים ממוקדים הסיכונים מזעריים.
- פוטותרפיה ,Narrowband UVB, קרינה אולטרה סגולה – כאשר סעיפים 1 ו 2 לא היו יעילים מספיק, ניתן לנסות טיפול בפוטותרפיה. פוטותרפיה היא תרפיה באור, דמוי קרני שמש בעל יכולות ריפוי. טיפול זה נחשב בטיחותי ובשימוש בעולם הרפואה במשך עשרות שנים. הטיפול הוא ב Narrowband UVB – שזהו טיפול ב UVB קצר טווח. בשיטה זו נהנים מיתרונות הריפוי של השמש אך בלי חשיפה לטווח הקרינה המלא של השמש, המהווה סכנה. על ידי כך מצמצמים באופן משמעותי את החשיפה לקרני השמש המסוכנות, אם בכלל. החיסרון בטיפול זה הינו שיש צורך בטיפולים רבים, כמה פעמים בשבוע למשך כמה חודשים. טיפול זה אפקטיבי בעיקר באזור הפנים. לעיתים קרובות גם כאשר נראה שיפור משמעותי יהיה צורך לחזור על הטיפול שוב בעתיד.
האם חייבים לטפל בויטיליגו?
לא, אין צורך רפואי לטפל בויטיליגו, ההפרעה היא אסתטית.
האם חולי ויטיליגו חשופים יותר לשמש ?
כן, במצב רגיל המלנין מסייע לעור להגן מפני השמש ולכן כאשר חסר מלנין העור חשוף יותר לשמש. תמיד מומלץ להיזהר ולהגן מפני מהשמש, אך כאשר יש ויטיליגו החשיבות מתעצמת. מומלץ להמעיט בחשיפה לשמש בשעות החמות של היום בין 10.00-17.00 וכאשר נחשפים לשמש כדאי לשים קרם הגנה של מינימום 30 SPF. ההגנה הטובה ביותר מפני השמש היא בגדים המכסים אזורים נרחבים וכובע רחב שוליים.
לסיכום
ויטיליגו אינה מסוכנת מבחינה רפואית אך עשויה להציק מאד מבחינה אסתטית. ישנם כמה אפשרויות טיפול אך לא ניתן לחזות את יעילותן. מכיוון שהפגיעה היא בעיקר אסתטית מומלץ לכל אחד ואחת לנסות ולמצוא את מה שיעזור בהתמודדות.
מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.
Pingback: מחלות עור אוטואימוניות - Goldenhersh