אלופציה אראטה

קרחות פתאומיות בזקן או בקרקפת? כנראה שמדובר באלופציה אראטה. אומנם לא מהווה דאגה רפואית אך מציק מבחינה אסתטית. מה אפשר לעשות ותוך כמה זמן יעבור?

מהי אלופציה אריאטה?

אלופציה אריאטה (Alopecia Areata) היא מחלת עור אוטואימונית הגורמת לאובדן פתאומי של שיער ולאזורים של קרחות בקרקפת. לעיתים משפיעה על חלקים אחרים של הגוף. המצב מתפתח כאשר המערכת החיסונית תוקפת באופן שגוי את זקיקי השיער, וכתוצאה מכך מתרחשת נשירת שיער. לא מדובר במטרד רפואי מאחר ואין נזק קבוע לזקיק השיער, אך מצב זה עשוי להוות מטרד אסתטי. אצל רוב האנשים, שיער חדש יצמח באופן ספונטני באזורים הפגועים. כ- 50 אחוז מהאנשים עם התקרחות קלה מתאוששים בתוך שנה; עם זאת, רוב האנשים יחוו אובדן שיער יותר מפעם אחת במהלך חייהם.

כיום אין תרופה להתקרחות. עם זאת, ישנם טיפולים שעשויים לעזור לשיער לצמוח במהירות רבה יותר. 

מאפיינים של אלופציה אריאטה

המאפיין העיקרי של אלופציה אראטה הוא נשירת שיער פתאומית העלולה להתרחש בקרקפת, ובמקרים מסוימים בגבות, ריסים, פנים וזקן. לעיתים, אלופציה יכולה להופיע גם בחלקים אחרים של הגוף. חומרת המחלה נעה בין אזורים קטנים של התקרחות לבין אזורים נרחבים יותר. 

אלופציה היא מחלת עור שכיחה יחסית. כאדם אחד מתוך 50 סובל מאלופציה אראטה בשלב כלשהו בחייו. זה קורה אצל גברים ונשים באותה מידה. המצב יכול להתפתח בכל גיל, אם כי רוב האנשים מפתחים התקרחות ראשונה לפני גיל 30.

אלופציה אראטה אינו מסכן חיים ואינו גורם לכאב פיזי, עם זאת ההשפעות הפסיכולוגיות של נשירת שיער עשויות להיות מאתגרות.

ישנם מצבים נדירים שבהם המחלה עלולה לבוא לידי ביטוי באופן קיצוני יותר:

  1. אלופציה טוטאליס – Alopecia Totalis – אובדן שיער של כל הקרקפת.
  2.  אלופציה אוניברסאליס – Alopecia universalis – אובדן שיער מוחלט בכל הגוף. זהו מצב נדיר.

ממה נגרמת אלופציה אריאטה?

המומחים חושבים שישנם מגוון גורמים לאלופציה. מביניהם גנטיקה ומצבים של מתח או סטרס. כאשר יש את הנטייה הגנטית לאלופציה מצבים של מתח יכולים להגביר את הסבירות להתפרצות המחלה. מצבי לחץ יכולים להשפיע על המערכת החיסונית. במצב של אלופציה המערכת החיסונית תוקפת את זקיקי השיער. בנוסף, נקשר קשר בין אלופציה לבין ויטיליגו, שהיא גם מחלה אוטואימונית. ויטיליגו גורמת לאזורים בשיער ובעור לאבד את צבעם ולהפוך לבהירים (לינק ויטיליגו).

אלופציה אראטה ילדים

אלופציה אראטה אצל ילדים היא אותה מחלה כמו במבוגרים. על פי הקרן הלאומית לאלופציה אראטה בארה”ב, ילדים מתחת לגיל 5 בדרך כלל אינם חווים השפעה רגשית רבה מהתקרחות. אולם לאחר גיל 5 נשירת שיער יכולה להוות אי נעימות עבור ילדים צעירים כאשר הם מתחילים לשים לב שהם שונים מאחרים. 

גם במקרים של ילדים, יש למצבי לחץ השפעה משמעותית על התפתחות המחלה. טריגרים נפוצים יכולים להיות תינוק חדש במשפחה, שינויים כמו מעבר דירה או מסגרת לימודית או כל מקור מתח אחר. מומלץ לשים לב לצרכי הילד ולנסות לתת לו מענה רגשי שיכול לסייע לשיפור המצב וצמיחה מחודשת של שיער. 

ברוב המקרים גם אצל ילדים תהיה צמיחה ספונטנית. השראת הביטחון של ההורה על הילד שהעניין יסתדר יכול לסייע בהאצת התהליך.

כיצד מאבחנים אלופציה?

האבחנה נעשית על ידי רופא עור, כאשר הוא מסתכל על ההתקרחויות ורואה שהם אופייניות לאלופציה אראטה. העור באזור ההתקרחות יהיה חלק ולא מחוספס, עם שערות קצרות ושבורות סביב הגבולות. בדרך כלל אין צורך בביופסיה או בבדיקות דם.

טיפול באלופציה אריאטה

החדשות הטובות הן שברוב מקרי אלופציה אראטה תהיה צמיחה ספונטנית של שיער. הבשורה הפחות טובה היא שאין ממש טיפול לאלופציה.

ישנם כמה אפשרויות לטיפול על מנת לזרז את התהליך:

  1. סטרואיד מקומי – מומלץ למרוח משחת סטרואיד במינון חזק, למשל, דרמובט,  למשך שבועיים רצופים פעמיים ביום, ולהמשיך עם המשחה יומיים בשבוע למשך חודשיים. אין להשתמש בסטרואידים ללא הגבלה.
  2. סטרואיד בהזרקה – יש הטוענים שסטרואיד בהזרקה עשוי לזרז את תהליך הריפוי יותר ממשחה, אך אין מחקרים מספקים על יתרון סטרואיד בהזרקה לעומת סטרואיד במשחה.
  3. מינוקסידיל – מינוקסידיל מיועד לטיפול בהתקרחות הגברית הקלאסית; תכשיר מינוקסידיל זמין ללא מרשם, הוא מגביר את צמיחת השיער על ידי הארכת שלב הצמיחה של זקיקי השיער ועל ידי גירוי ייצור זקיקי שיער. מינוקסידיל עשוי להיות שימושי גם בחולים עם התקרחות קלה של אלופציה אריאטה.

את המינוקסידיל שמים בדרך כלל פעמיים ביום על אזור נשירת השיער וניתן להשתמש בהם לבד או בשילוב עם טיפול אחר. כאשר הטיפול מצליח, צמיחת שיער חדשה נראית כעבור כ 12 שבועות. מינוקסידיל אינו יעיל בדרך כלל בחולים עם התקרחות חמורה או אובדן מוחלט של שיער בקרקפת.

הסעיפים הבאים אינם תרופתיים אך יכולה להיות להם השפעה משמעותית מאד על המערכת החיסונית. ישנם מחקרים רבים המוכיחים את הקשר בין הגוף לנפש.

  1. דמיון מודרך – מאחר ואלופציה אריאטה היא מחלה אוטואימונית כדאי לנסות דמיון מודרך וחשיבה חיובית. אלה ידועים כגורמים בגירוי המערכת החיסונית.

איך עושים דמיון מודרך? לפני השינה, כאשר שוכבים במיטה לדמיין את השיער צומח בחזרה, שיער בריא ובעל שורשים חזקים. ניתן גם לדמיין את השלום ואת הרוגע השורר בין זקיקי השיער לבין המערכת החיסונית. שיטות אלה מגרות את המערכת החיסונית והיא זאת שתפסיק לתקוף את שורשי השיער. ככל שתבינו את עיקרון הטיפול ותאמינו בשיטה, כך הטיפול יעיל יותר.

  1. ספורט – ישנם מחקרים רבים המעידים כי ספורט משפר את התפקוד של המערכת החיסונית. בנוסף מכיוון שתדיר שהטריגר לאלופציה אריאטה נובע מלחץ, ספורט גורם לשחרור אנדורפינים הידועים ביכולותיהם להוריד רמות לחץ, כך שספורט באופן קבוע עשוי לסייע בזירוז תהליך הריפוי. 
  2. הורדת לחץ – מכיוון שגורם משמעותי להיווצרות אלופציה אראטה הוא לחץ, מומלץ לטפל במקור הלחץ ולמצוא דרכים להתמודדות. דבר זה יכול לזרז את תהליך הריפוי.
  3. אופטימיות – במרבית המקרים צמיחת השיער תחזור תוך שנה, ככל שמאמינים בכך יותר, יכולה להיות לכך השפעה על המערכת החיסונית. 

עצות להתמודדות עם אלופציה אראטה 

  1. פאה – במידה והאלופציה אריאטה משפיעה על חלקי שיער נרחבים וגורמת לאי נעימות ניתן לרכוש פאה משיער אמיתי כתחליף לשיער. במקרים כאלה, קיימת השתתפות של משרד הבריאות
  2. סיוע רגשי/קבוצות תמיכה – מכיוון שההפרעה היא בעיקר אסתטית, ישנם מקרים לא מעטים שאלופציה יוצרת קשיים רגשיים. מומלץ לפנות לעזרה, תמיכה מסוג זה יכולה לשפר את ההרגשה ועל ידי כך לסייע בטיפול.

לסיכום:

אלופציה אראטה היא מחלה אוטואימונית הגורמת להתקרחות. המחלה אינה מסוכנת אך עשויה להוות הפרעה אסתטית משמעותית. ברוב המקרים תהיה צמיחה ספונטנית של שיער כעבור זמן. ישנם כמה אפשרויות טיפול שמומלץ לנסות. בנוסף, מומלץ להיעזר בטכניקות המסייעות בגירוי המערכת החיסונית וחשיבה חיובית. יש לעקרונות אלה בסיס רחב בספרות הרפואית.

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    תגובה אחת על הפוסט “אלופציה אראטה

    1. Pingback: כיצד לחץ נפשי משפיע על העור שלנו? - Goldenhersh

    התגובות סגורות.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?