עקיצת דבורה

זה יכול לקרות מהר. דקה אחת הילדים משחקים בשלווה בחוץ ביום אביב חם, ברגע הבא צעקה מגלה שאחד מהם נעקץ על ידי דבורה. כדי לעזור להקל על הפאניקה, חשוב לדעת מה לעשות ומה לא לעשות בטיפול בעקיצת דבורה.

עקיצת דבורה מה עושים?

הדבר הראשון לעשות הוא להוציא את העוקץ במהירות. ככל שהעוקץ נשאר בעור, כך הוא משחרר יותר ארס. הארס הוא הגורם לכאב ולנפיחות. ברוב המקרים עם הוצאת העוקץ הכאב פוחת. לטיפול המלא

מאפייני עקיצת דבורה

עקיצת דבורה מהווה מטרד נפוץ בחוץ. ברוב המקרים עקיצת דבורה פשוט מכאיבה ומעצבנת וטיפול בבית הוא כל מה שצריך בכדי להקל על הכאב. במקרה של אלרגיה לעקיצות דבורים או מספר רב של עקיצות, מעל תריסר, בעקבות הצטברות כמות גדולה של ארס דרוש סיוע רפואי מיידי (חדר מיון). כמו כן, במקרה של עקיצה בתוך הפה ובמיוחד בלשון תיתכן תגובה הדורשת טיפול חירום.

תסמיני עקיצת דבורה

במקרים נדירים עלולה להיות תגובה אלרגית חמורה לעקיצת דבורה. אך ברוב המקרים תסמיני עקיצת דבורה הם קלים וחומרת התגובה יכולה לנוע בין מטופל אחד למישנהו. 

התסמינים כוללים: 

  1. כאב חד וצריבה מיידית באזור העוקץ
  2. אדמומיות באזור העוקץ
  3. נפיחות קלה סביב אזור העוקץ

אצל רוב האנשים הנפיחות והכאב חולפים תוך מספר שעות.

ישנם אנשים שמגיבים בעוצמה גבוהה יותר לתסמיני העקיצה ולוקח להם כמה ימים עד שהכאב, אדמומיות ונפיחות יחלפו. אם התסמינים לא משתפרים תוך מספר ימים יש להיוועץ ברופא בכדי לוודא שלא מדובר בזיהום משני. במקרה של זיהום משני הטיפול הוא אנטיביוטיקה.

תגובה אלרגית מעקיצת דבורה

תגובה אלרגית קשה (אנפילקסיס) לעקיצת דבורים עלולה לסכן חיים ודורשת טיפול חירום. תגובה כזאת היא נדירה. סימנים ותסמינים של אנפילקסיס כוללים:

  1. תגובות עור נרחבות, כולל אורטיקריה, גירוד ועור אדמומי או חיוור
  2. קשיי נשימה
  3. נפיחות בגרון ובלשון
  4. דופק חלש ומהיר
  5. בחילות, הקאות או שלשולים
  6. סחרחורת או התעלפות
  7. אובדן הכרה

לאנשים שחוו תגובה אלרגית קשה לעקיצת דבורים יש סיכוי גבוה יותר לאנפילקסיס בפעם הבאה שנעקצים. במקרים אלה יש להיוועץ ברופא על מנת למנוע תגובה דומה בעתיד, כגון אפשרות לזריקות אלרגיה (אימונותרפיה) ונשיאת מזרק אפיפן.

טיפול בעקיצת דבורה 

טיפול זה מיועד למקרים שלא מדובר בתגובה אלרגית קיצונית (אנפילקסיס).

למרות שרוב הדבורים עוקצות רק פעם אחת, דבור וצירעה עלולות לעקוץ מספר פעמים. כמו כן, לאחר שדבורה עוקצת היא משחררת כימיקל שמושך דבורים אחרות ולכן מומלץ להתרחק ברוגע מהאזור כדי למנוע עקיצות נוספות.

שלבי הטיפול כוללים:

  1. הסרת העוקץ – מיד עם העקיצה מומלץ לגרד את העוקץ החוצה ולא ללחוץ עליו ישירות בפינצטה מכיוון שלחיצה עלולה לגרום לשחרור ארס נוסף לעור. אך לאחר זמן קצר ניתן כבר להוציא בעזרת פינצטה מכיוון שכל הארס כבר השתחרר. בשלב זה הכי חשוב להוציא את העוקץ כדי למנוע זיהום משני.  
  2. שטיפת העוקץ במים וסבון.
  3. קור להפחתת נפיחות – במקרה של נפיחות מקומית מומלץ לקרר את אזור העקיצה כדי להוריד נפיחות וכאב. 
  4. תרופות ללא מרשם נגד כאבים – במקרים בהם יש כאב מעקיצת דבורה, ניתן להיעזר במשככי כאבים כמו פרצטמול או איבופרופן.
  5. משחת קורטיזון- מומלץ למרוח משחת קורטיזון כדי להקל על אדמומיות, גירוד ונפיחות.

מומלץ להימנע מגירוד באזור העוקץ, כדי למנוע את החמרת הגרד והנפיחות ובכך למנוע את הסיכון לזיהום.

לסיכום

עקיצת דבורה מהווה חלק מהבילוי בטבע, בהחלט לא נעים אבל ברוב המקרים אינו מהווה סכנה. במקרה של אלרגיה נדרש לקבל סיוע רפואי דחוף (מיון). ובמקרים של תגובה רגילה, מתחילים בהסרת העוקץ ולאחר מכן בהרגעת המקום. תוך זמן קצר ניתן יהיה לחזור לפעילות ולשכוח מכל הסיפור. 

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    תגובה אחת על הפוסט “עקיצת דבורה

    1. Pingback: עקיצות - Goldenhersh

    התגובות סגורות.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?