אנו רגילים לחשוב על העור כמעטפת חיצונית, אך האמת היא, שהעור הוא איבר בפני עצמו, והוא האיבר הגדול ביותר בגוף! העור מגן על גופנו מפני הסביבה ומשמש כמחיצה בין האיברים הפנימיים לסביבה החיצונית.
הוא האיבר החשוף ביותר, ולכן נוטה להיפגע מנזקי השמש והסביבה. אם זה קרינת שמש, מזג אוויר קיצוני כמו קור או יובש או פגיעה מגורם חיצוני כמו מכה או כוויה. בנוסף, מצב העור עלול להיות מושפע ולשקף זיהומים פנימיים וגורמים נפשיים.
קשר גוף-נפש
הקשר ההדוק בין גוף לנפש הוא לא דבר חדש והוכח אינספור פעמים מזוויות רבות ושונות. ישנם מחקרים מקיפים לאורך השנים המתייחסים לקשר שבין הגוף לנפש.
כולנו חווינו תופעות פיזיות הקשורות למצב לחץ: כאב בטן לפני מבחן, כאב ראש אינטנסיבי בשעת משבר, או התפרצות חצ'קונים בתקופה לחוצה.
ניחשתם נכון, סטרס הוא בהחלט גורם משפיע לסימפטומים פיזיולוגים. במקרים מסוימים החמרה או התפרצות מחלה יכולה להיות מושפעת מגורם פסיכולוגי, כגון לחץ או משבר, ותסמינים כרוניים עלולים להחמיר בהתאם למצב הנפשי.קפוץ לפירוט על בעיות העור הספציפיות.
השפעת מתח נפשי על העור
כמו ברפואה באופן כללי, רפואת עור אינה יוצאת דופן בזיקה בין הגוף לנפש. לעיתים קרובות ניתן לראות פריחה שמקורה במתח נפשי, וכן בעיות עור דלקתיות המחמירות או מתפרצות כתוצאה מחרדה וסטרס.
ישנן מחלות עור אוטואימוניות , בהן המערכת החיסונית בטעות "נלחמת" בגוף, כגון: פסוריאזיס ואלופציה .
מחלות אלה עשויות להיות "רדומות", כלומר לא להיות פעילות אפילו לאורך שנים. אחד הגורמים השכיחים ביותר להתפרצות הוא לחץ נפשי. ולעיתים ניתן להצביע על התפרצות בעיתוי מסוים של תקופת לחץ או משבר.
מעגליות: הלחץ מוביל לפריחה שמוביל ללחץ
קיימת נקודה נוספת והיא שנוצרת מעגליות שמזינה את עצמה:
כתוצאה מהלחץ מתפרצת בעיית עור, בעיית העור שנוצרה גורמת למקור מתח נוסף, שמחריפה את בעיית העור המקורית שנוצרה מהלחץ, וחוזר חלילה.
כך שנוצר מעגל סטרס-בעיית עור-עוד סטרס שמזין את עצמו… קראו בהמשך על דרכי ההתמודדות הן עם התסמינים והן עם הגורם.
מעגל גירוי וגירוד
מעגליות נוספת שאנו מוצאים בפריחות עור הוא מעגל הגירוי והגירוד. כמו שראינו, גרד עלול להופיע על רקע נפשי, כתוצאה מבעיית עור או שילוב.
מהי התגובה האינסטנקטיבית כשמגרד? גירוד ושריטה עצמית. מה קורה אחרי גירוד? הגירוד גורם לשחרור כימיקלים הגורמים לנפיחות, כאב ואדמומיות ולעור להיות מודלק יותר. כתוצאה מכך, קצות העצבים שגורדו הופכים לרגישים יותר מה שמגרה אותם לגרום לגירוד נוסף והגענו להתחלה…
הגירוי עלול להיות אינטנסיבי יותר מה שמוביל לגירוד חזק יותר… נשמע נורא, ועוד יותר, מרגיש נורא, אבל אפשר לצאת מהמעגל הזה! המשיכו לקרוא על דרכי ההתמודדות.
מחלות עור הנגרמות מלחץ:
טעות נפוצה היא שמחלות עור נגרמות על ידי סטרס. ליתר דיוק, הנטייה או המחלה הייתה קיימת ובעקבות מצבים של לחץ היא עשויה להתפרץ או להחמיר.
לעיתים, מחלת העור תתפרץ בפעם הראשונה אף בגיל בוגר בעקבות מתח משמעותי. כך שניתן לחיות עם מחלה כמו פסוריאזיס למשך עשרות שנים ולא להיות מודעים לכך. המצב גם יכול להיות הפוך, כאלה שבילדות סובלים מתופעה כמו סבוריאה או חצ'קונים, והיא חולפת עם הבגרות. וכמובן, שיש גם את האמצע – נטייה קיימת שמתפרצת מעת לעת בתקופות לחוצות, או מגורמים אחרים.
דוגמאות למחלות עור שעלולות להיות מושפעות בזמני לחץ:
- פסוריאזיס (PSORIASIS) – מחלת עור אוטואימונית, דלקתית ונפוצה מאד בה תאי העור מתרבים עד פי 10 מהרגיל. מה שגורם להיווצרות רבדים (PLAQUES) אדומים המתוחמים באזורים מסוימים עם קשקשת לבנה. נפוץ באזור המרפקים, ברכיים וקרקפת. המחלה מופיעה בכ 3% מהאוכלוסיה. למאמר המלא בנושא פסוריאזיס לחצו כאן (עוד בנושא כאן במגזין אוניברסיטת הרווארד על הקשר בין התפרצויות פסוריאזיס לסטרס)
- סבוריאה (SEBORRHEIC DERMATITIS) – מחלת עור דלקתית שמתאפיינת באדמומיות, קשקשים וגירוד בקרקפת ובפנים (גבות, זקן ומרכז הפנים).
- אקנה/פצעי בגרות/חצ'קונים (ACNE): שמות נרדפים למה ש85% מהמתבגרים סובלים ממנו ואחוז לא מבוטל בכלל מהמבוגרים. החצ'קונים נוטים להופיע בפנים, חזה וגב. ישנם סוגים שונים של פצעי אקנה: פפיולות אדומות, פוסטולות עם מוגלה, ציסטות, קומודונים פתוחים וקומודונים סגורים. כולם מאותה .משפחה: זקיק שיער סתום למאמר המלא על פצעי בגרות לחצו כאן
- אלופציה אריאטה (ALOPECIA AREATA) – מחלה אוטואימונית בה המערכת החיסונית תוקפת את שורשי השיער. המחלה באה לידי ביטוי בקרחות פתאומיות ממוקדות שנוצרות לרוב בקרקפת ובזקן. למאמר המלא לחצו כאן.
- הרפס (HERPES SIMPLEX) – הרפס הוא פצע ויראלי (נגיפי) המופיע באזור השפתיים בצורת שלפוחיות קטנות ולרוב מלווה בכאב, גירוד וצריבה. שם נרדף להרפס הוא גם "פצע חום". וירוס ההרפס הוא נפוץ, מעל 50% מהאוכלוסייה נושאים את הנגיף. לאחר ההדבקה הראשונית הוירוס נשאר במערכת העצבים במהלך כל החיים ועשוי להתפרץ שוב בעתיד. מתח נפשי הוא אחד הטריגרים הנפוצים ביותר להתפרצות הרפס. הופעת ההרפס נפוצה בעיקר באזור השפתיים אך ניתן גם להידבק באזורים אחרים בגוף. זיהום זה מתבטא בשלפוחיות זעירות ומלאות נוזלים על השפתיים וסביבן. פצעי חום לרוב עוברים תוך שבועיים עד שלושה מבלי להשאיר צלקת. הרפס מתפשט מאדם לאדם במגע קרוב, כמו למשל בנשיקה. יש טווח גדול מאד של תדירות ההתפרצויות, בין אפס התפרצויות לבין התפרצויות תכופות. למאמר המלא
- אטופיק דרמטיטיס (ATOPIC DERMATITIS) ידוע גם בשם אסטמה של העור. בעיית עור כרונית, נפוצה בעיקר אצל ילדים עד גיל ההתבגרות. בכדי להתמודד עם אטופיק דרמטיטיס בהצלחה ובאופן יעיל בשעת התפרצות או החמרה יש לטפל במשחות מרשם בהתאם להוראת רופא עור.כמו כן, גם כשמצב העור טוב, דרושה התמדה יומיומית של קרם לחות על מנת למנוע או להפחית את חומרת ההתפרצות הבאה.
- דרמטיטיס (Dermatitis) וכן ידועה בשם אקזמה (Eczema) – קבוצת מחלות המתבטאות בדלקת של העור. זה כולל אזורים של אדמומיות, יובש, קילוף וגירוד. גם אטופיק דרמטיטיס הוא אחד מהסוגים של דרמטיטיס. סוגים נוספים של דרמטיטיס כוללים: Allergic Contact Dermatitis, Irritant Contact Dermatitis, Stasis Dermatitis וכו'.
- אורטיקריה – היא פריחה על העור, היא אחת מדרכי התגובה של העור שלנו, לרוב תגובה אלרגית לגורם פנימי או חיצוני. כחלק מהתגובה, העור משחרר היסטמין וכימיקלים אחרים מתחת לפני העור. התגובה נראית כפריחה המתבטאת בנגעים אדומים ונפוחים על העור. למאמר המלא על אורטיקריה
איך מתמודדים עם תופעות עור הנובעות מלחץ ומצוקה רגשית?
אוקיי, הבנו את הבעיה, מה עושים עכשיו?!
טיפול בסימפטומים
למרות שבעיית העור "הוצתה" בגלל לחץ נפשי, את הפיתרון היעיל והמהיר ביותר נשיג כשנטפל בו זמנית בתסמינים ובמקור הבעיה, שהיא המצב הנפשי.
במקרים של מחלת עור מומלץ לבקר אצל רופא עור מומחה בשביל לקבל אבחנה ברורה וטיפול מתאים.
טיפ נוסף: כמעט בכל אזור בעור שנוטה לפריחה או גרד, שימוש בקרם לחות היפואלרגני באופן שגרתי יכול למנוע את היווצרות הבעיה! אז לאחר טיפול במשחות שרשם רופא העור מומלץ להתמיד בלחות יומיומית. לחות, לחות, ועוד לחות!
טיפול במקור הלחץ
אם עד עכשיו הזנחנו את הגורם – הסטרס בחיים שלנו, אחרי מה שקראנו כאן, בהחלט כדאי לעמוד בפני הבעיה ולנסות להעלות פתרונות ודרכים לשיפור המצב. נכון, לא כל מצב ומציאות הם פתירים וניתנים לשינוי, ולא תמיד אני נמצא בשליטה, אבל המודעות לבעיה יחד עם תיעדוף פיתרון בהחלט יובילו אותנו צעד אחד (או יותר) קדימה…
עוד דרכים (מוכחות!) להתמודדות עם לחץ
לאחר שזיהינו את מקור הלחץ ועשינו מה שביכולתנו לשפר ולהרגיע, הגיע הזמן לקחת את זה לשלב הבא.
- תחביבים – עכשיו זה הזמן! אולי זה לשבת מול נוף, לצייר ציור שמן שמזמן חלמתי עליו, לקרוא ספר טוב ותמשיכו אתם… זה מרגיע וטוב לנפש.
- דמיון מודרך – בערב במיטה לפני שנרדמים, לנשום עמוק,לעצום עיניים ולדמיין את העור חלק ונעים ואת בעיית העור לאט לאט נעלמת. זה באמת עובד!!! אני ממליץ לנסות.
- והמשמעותי ביותר, תאמינו או לא, ספורט! פעילות גופנית מוכחת שוב ושוב להיות הדרך היעילה ביותר מבחינה רפואית להקל על לחץ נפשי, ולהפחית סטרס וחרדה ועל ידי כך באופן ישיר לשפר את הבריאות הפיזית .
מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.
Pingback: גירוד בגוף - Goldenhersh
Pingback: פסוריאזיס - Goldenhersh