התינוק סובל מפריחה באזור החיתול? פתאום התינוק עצבני בלי שיודעים מה הסיבה? אולי זאת תפרחת חיתולים, המשפיעה על חלק ניכר מהתינוקות, ועשויה לגרום לאי נוחות משמעותית. מומלץ לנסות למנוע או לכל הפחות לטפל בשלב מוקדם כדי למנוע סבל לתינוק האהוב. בכתבה תקראו על סימנים מוקדמים עצות מניעה וטיפול.
תפרחת חיתולים
התינוק סובל מפריחה באזור החיתול? פתאום התינוק עצבני בלי שיודעים מה הסיבה? אולי זאת תפרחת חיתולים, המשפיעה על חלק ניכר מהתינוקות, ועשויה לגרום לאי נוחות משמעותית. מומלץ לנסות למנוע או לכל הפחות לטפל בשלב מוקדם כדי למנוע סבל לתינוק האהוב. בכתבה תקראו על סימנים מוקדמים עצות מניעה וטיפול.
מהי תפרחת חיתולים?
תפרחת חיתולים היא כאשר ישנו גירוי ואדמומיות על עור התינוק המכוסה בחיתול. האזורים המושפעים הם ישבן, ירכיים, ואברי המין.
ישנם שני סוגים עיקריים של תפרחת חיתולים: דרמטיטיס ופטריה (Diaper candida\Diaper dermatitis). במקרים רבים ישנה חפיפה ביניהם.
פריחה בחיתולים קשורה לעיתים קרובות לחיתול רטוב הנמצא על עור התינוק לזמן ממושך. לתינוקות בעלי נטייה לעור רגיש יש סבירות גבוהה יותר לסבול מתפרחת חיתולים.
תפרחת חיתולים עשויה לגרום לאי נוחות אצל תינוקות, לעיתים אי נוחות משמעותית, בהתאם לחומרת הפריחה. לעיתים קורה שתינוק עצבני בלי שיודעים את הסיבה וכאשר ניגשים להחליף לו את החיתול מתברר שהוא סובל מתפרחת. הבשורה הטובה היא שישנם פתרונות יעילים לטפל ולמנוע מצב חמור בעתיד.
מהם הגורמים לתפרחת חיתולים?
- אזור סגור ולח – גורם משמעותי הוא עצם היותם של האזורים הנמצאים בטיטול במקום סגור ולעיתים קרובות רטוב ומלוכלך.
- הכנסת מאכלים חדשים לתפריט – כאשר תינוקות מתחילים לאכול אוכל מוצק, תוכן הצואה שלהם משתנה. זה מגדיל את הסבירות לפריחה בחיתולים. שינויים בתזונת התינוק יכולים גם להגביר את תדירות הצואה, דבר שעלול להוביל לפריחה בחיתולים. תינוקות המוזנים מחלב אם עלולים לפתח פריחה בחיתולים בתגובה למשהו שהאם אכלה.
- עור רגיש – תינוקות עם מחלות עור, כגון אטופיק דרמטיטיס או סבוריאה (אקזמה), עשויים להיות בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח פריחה באזור החיתול. עם זאת, העור המגורה של אטופיק דרמטיטיס ואקזמה משפיע בעיקר על אזורים שאינם אזור החיתול.
- שימוש באנטיביוטיקה – אנטיביוטיקה הורגת חיידקים, היא הורגת את החיידקים הרעים ובו זמנית הורגת את החיידקים הטובים שבמצב רגיל מסייעים במניעת זיהומים. כתוצאה מכך עשויה להתפתח פריחה. בנוסף, שימוש באנטיביוטיקה מגביר גם את הסבירות לשלשול, היכול לגרום לפריחה. תינוקות שמוזנים מחלב אם ואמותיהם נוטלות אנטיביוטיקה נמצאים גם הם בסיכון מוגבר לתפרחת חיתולים.
סוגי תפרחת חיתולים אצל תינוקות ומאפייניהם:
במקרים רבים ישנה חפיפה בין דרמטיטיס לבין הפטריה ולכן ניתן טיפול משלב שירפא את שניהם.
תפרחת חיתולים, דרמטיטיס
- תפרחת חיתולים קלה – תפרחת חיתולים קלה מתאפיינת באדמימות קלה על אזורי עור מוגבלים, לעיתים אדמומיות שמלווה בפצעונים. ללא אי נוחות משמעותית אם בכלל.
- תפרחת חיתולים בינונית – תפרחת חיתולים בינונית מתאפיינת באדמומיות על אזורים נרחבים יותר כאשר העור מתחיל להיסדק. מלווה בכאב ואי נוחות.
- תפרחת חיתולים חמורה – תפרחת חיתולים חמורה מתאפיינת באדמומיות נרחבת עם מראה מבריק, מלווה בסדקים ופצעונים. בדרך כלל מלווה בכאב ואי נוחות משמעותיים.
זיהום קנדידה (Candida) – זהו זיהום פטרייתי. קנדידה נמצא באופן קבע על עור נורמלי. האזור המכוסה בחיתול , כדוגמת ישבן, ירך ואברי המין הם פגיעים במיוחד לגידול פטרייתי. זאת מכיוון שמדובר באזור סגור עם חום ולחות, המהווים קרקע “מושלמת” לריבוי וגידול של הפטרייה, מה שגורם להיווצרות הדלקת. הפטרייה יכולה להופיע על העור וכן בקפלים, היא מורכבת מאזורים אדומים, עם רבדים (פלאקים) מתוחמים, הרבדים עשוים להתחבר. יכולים להיות קילופים של שכבת העור החיצונית המלווה בדימום ומוגלה ועשוי להופיע קשקשת.
טיפול בתפרחת חיתולים
במחלות עור כמו תפרחת חיתולים המתפרצות מעת לעת, נרצה לנסות עד כמה שניתן למנוע או לזהות מצבים התחלתיים ולטפל בהם כדי למנוע את ההחמרה.
- כאשר מזהים דרמטיטיס קלה ניתן להעזר במשחה המכילה זינק אוקסייד בריכוז של 40%, דוגמאות הן: אוליב יול של ד”ר פישר ודסיטין. משחות אלה נמכרות ללא מרשם רופא. מומלץ להחליף טיטול לעיתים קרובות ולוודא שתמיד יש שכבת משחה מגנה על העור הנוטה להיות מגורה.
- כאשר מדובר בדרמטיטיס בינונית עד חמורה, תדיר שמעורב גם קנדידה, שזאת פטרייה ולכן מומלץ למרוח משחה המשלבת קורטיזון מתאים ומרכיב אנטי פטרייתי, דרוש מרשם רופא. לאחר מכן למשך זמן ממושך יותר מומלץ להמשיך למרוח משחה אנטי פטרייתית, כדי לוודא שנפטרים מהפטריה. מעל הקרם, עם הרכיב האנטי פטרייתי, מומלץ למרוח את המשחה עם הזינק אוקסייד כדי לשמור על העור. דרמוקומבין היא דוגמא למשחה המשלבת קורטיזון ורכיב אנטי פטרייתי אך בדרך כלל נעדיף לתקופה קצרה שימוש במשהו חזק יותר, שישפר באופן הרבה יותר משמעותי ומהיר עבור התינוק.
טיפ יעיל לשיפור התפרחת הוא להיעזר במייבש שיער בטמפרטורה נוחה (לא חם מידי) כדי להשיג ייבוש מקסימלי. לאחר הייבוש מורחים את המשחות על האזור המגורה.
האם חייבים לטפל בתפרחת חיתולים?
כן, מומלץ מאד לטפל בתפרחת חיתולים בשלב מוקדם ככל האפשר למנוע החמרה שיכולה לגרום לאי נוחות משמעותית לתינוק. בנוסף במקרים של הזנחת המצב עלול להתפתח זיהום משני.
כיצד ניתן למנוע תפרחת חיתולים?
- התאמת סוג החיתול לתינוק – לא קיים חיתול אידיאלי שמתאים לכולם. במקרים שיש נטייה לתפרחת חיתולים מומלץ לנסות סוגים שונים ולראות אם אחד הוא טוב יותר.
- החלפת חיתול בתדירות גבוהה – על מנת למנוע תפרחת חיתולים מומלץ להחליף חיתולים לעיתים קרובות. כאשר החיתול מלוכלך כדאי להחליף מיד ולילדים עם נטיה לתפרחת כדאי גם להחליף מיד חיתולים רטובים.
- ניקוי עדין – מומלץ לנקות את עור התינוק עם מגבונים עדינים, ללא אלכוהול וללא בושם ולנגב את עור התינוק בעדינות כדי לא לגרום לגירוי מיותר. בנוסף, כדאי לשים לב לא להדק יתר על המידה את החיתול. חיתולים הדוקים מונעים את זרימת האוויר לעור המכוסה בחיתול, מה שיוצר סביבה לחה הנוחה לפריחות חיתולים. חיתולים צמודים מידי עלולים לגרום גם לגירוי במותניים.
- אוורור – מומלץ לאפשר לתינוק עד כמה שניתן לשהות בלי טיטול, דבר המאפשר ייבוש מקסימלי של האזור ואפשרות לעור “לנשום”.
- משחת מניעה באופן קבע – מומלץ להשתמש במשחה באופן קבוע למניעה, במיוחד אצל תינוקות הנוטים לפריחה לעיתים קרובות. מומלץ שבמשחה יהיה זינק אוקסייד (Zinc Oxide) בריכוז של 40%. דוגמאות למשחות הנמכרות בארץ הן: אוליב יול של ד”ר פישר ודזיטין.
האם קיים יתרון לחיתולי בד ביחס לחיתולים חד פעמיים?
הורים רבים תוהים באיזה סוג חיתולים להשתמש. כשמדובר במניעת פריחה בחיתולים, אין שום ראיות משכנעות לכך שחיתולי בד טובים יותר מחיתולים חד פעמיים או להיפך.
לסיכום
תפרחת חיתולים עשויה להיות מאד לא נעימה לתינוק. מומלץ למרוח משחה לצורך הגנה על עור התינוק באופן קבע. כמו כן, כדאי להיעזר במשחות מרשם בשלב מוקדם של התפרצות על מנת למנוע החמרה.
מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.