מלזמה ופיגמנטציה בפנים

הפיגמנטציה והכתמים המציקים והחומים על העור, מלזמה. ממה נוצרת מלזמה? מהו הטיפול היעיל ביותר ואיך למנוע היווצרות מלזמה בעתיד? הכל במאמר המלא. 

מהי מלזמה (Melasma)

בתרגום חופשי, פירוש המילה מלזמה הוא “כתם שחור”. מלזמה היא הפרעת עור נפוצה. 

הגורמים העיקריים למלזמה הם נטייה גנטית ושילוב של חשיפה לקרינת השמש, יחד עם הורמונים. מלזמה יכולה להשפיע על כל אחד, אך נפוצה יותר בקרב נשים ובקרב בעלי עור כהה. בניגוד לנשים שבהן ההשפעה ההורמונלית הוא גורם משמעותי, אצל גברים היא זניחה. מלזמה מתבטאת בכתמים שטוחים בצבע חום בהיר או כהה על העור, הם יכולים להופיע ככתמים גדולים או כתמים דמויי נמשים. אזורים נפוצים שבהם יכול להופיע מלזמה הם הפנים והאמות. מלזמה מכונה לפעמים “מסכת הריון” מכיוון שהיא משפיעה לעיתים קרובות על נשים בהריון. מלזמה בדרך כלל דינמית ויכולה להתכהות ולהתבהר עם הזמן, לעתים קרובות מחמירה בקיץ ומשתפרת בחורף.

מלזמה היא שפירה ונטולת סיכונים. כאשר ישנם נגעי עור או כתמי עור חשוב לקבל אבחנת רופא עור שאכן מדובר במלזמה שאינה מזיקה כלל, לעומת נגעים אחרים שעלולים להיות סרטניים או טרום סרטניים ודורשים טיפול רפואי. ישנם טיפולים לטשטוש או העלמת המלזמה אך מטרתם היא אסתטית ואין צורך רפואי בכך. 

מה הם המאפיינים של מלזמה או פיגמנטציה בפנים?

מלזמה מופיעה לרוב על הלחיים, האף, הסנטר, מעל השפה העליונה והמצח. לפעמים היא משפיעה גם על הידיים, הצוואר והגב. למעשה, מלזמה יכולה להשפיע על כל חלק בעור שנחשף לאור השמש. זו הסיבה שרוב האנשים עם מלזמה שמים לב שהתסמינים שלהם מחמירים בחודשי הקיץ.

מלזמה היא הפרעת עור נפוצה מאוד, במיוחד בקרב נשים בהריון. 15% עד 50% מהנשים ההרות סובלות מדרגה כזו או אחרת של מלזמה. בין 1.5% ל -33% מהאוכלוסייה עלולים לסבול ממלזמה. הופעת המלזמה היא נפוצה בתדירות גבוהה יותר במהלך שנות הרבייה של האישה בגילאים 20-40. לעיתים נדירות מלזמה מופיעה בגיל ההתבגרות. 

גורמי סיכון למלזמה?

  1. חשיפה לקרינת UV – חשיפה ל UV מהשמש או ממקור אחר
  2. הורמונים – הכוללים הריון וכן צריכת גלולות ותרופות הורמונליות
  3. צבע העור – לבעלי עור כהה יותר, קיימת נטייה רבה יותר למלזמה
  4. תרופות – ישנם תרופות שגורמות לעור להיות רגיש יותר לשמש

פיגמנטציה בהריון

מדוע נשים סובלות ממלזמה כשהן בהריון?

רמות ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון עולים אצל נשים בהריון. הורמונים אלו יחד עם חשיפה לשמש תורמים להיווצרות מלזמה. (למאמר המלא על פיגמנטציה בהריון ואפשרויות טיפול)

מבצע!
מבצע!

טיפול במלזמה:

הטיפול במלזמה הוא מאתגר מכיוון שלעיתים קרובות המלזמה הוא מצב כרוני הדורש תחזוקה, גם לאחר טיפול מוצלח במלזמה הכתמים יכולים לחזור. במקרה של הישנות ניתן לטפל שוב. מומלץ לאמץ שגרת חיים המסייעת במניעת היווצרות הכתמים. שגרה כזו כוללת הימנעות מחשיפה לשמש עד כמה שניתן, ובמידה ונחשפים לשמש לחבוש כובע רחב שוליים המכסה ומעניק צל לפנים. כמו כן מקדם הגנה רחב טווח מינימום 30 SPF. בנוסף, מומלץ למרוח קרם המכיל חומצה גליקולית בריכוז משמעותי באופן יומיומי. שימוש קבוע בחומצה גליקולית מסייע במניעת היווצרות הפיגמנטציה וכן להבהרת העור. 

  1. תרכובת קליגמן בשילוב חומצה גליקולית – על פי הספרות הרפואית תרכובת קליגמן בשילוב עם חומצה גליקולית נמצאה היעילה ביותר לשיפור הכתמים החומים. מנסיוני האישי במרפאה לטיפול זה אחוזי הצלחה גבוהים מאוד.

התרכובת מכילה שלושה רכיבים הדורשים מרשם רופא והוראות מרופא בנוגע לאופן השימוש:

  1. הידרוקינון (HYDROQUINONE) -על ידי הרס תאי הפיגמנט, הידרוקינון  מבהיר את העור.
  2. טרטינואין (TRETINION) – בעל השפעה מצעירה על תאי העור

תרכובת זו עשויה בהכנה רוקחית מיוחדת בקרם המשלב בין סעיפים 1+2, ההידרוקינון לטרטינואין. מחקרים רבים הוכיחו שהשילוב ביניהם יעיל במיוחד להבהרת כתמים חומים, להענקת גוון אחיד לעור ולשיפור מרקם העור. אין להשתמש בשילוב זה בהריון.  

  1. סטרואיד / קורטיזון (TOPICAL STEROID) –  לזמן קצר מתקופת הטיפול נעזרים במשחת סטרואיד חיצונית. זאת על מנת למנוע תגובת גירוי בעור שעלולה להתרחש מהשימוש בשני הרכיבים הראשונים.
  2. קרם המכיל חומצה גליקולית  – חומצה גליקולית הוא נוגד חימצון (אנטי אוקסידנט) הגורם לקילוף עדין של שכבת העור החיצונית ולסיוע בהבהרת העור. (לינק לקרם פנים בריכוז 10% חומצה גליקולית)  חומצה גליקולית בריכוז גבוה יחסית מומלץ למריחה באופן קבע. על ידי שימוש קבוע בחומצה גליקולית ניתן למנוע או להפחית את הישנות התופעה.

הריכוז בכל אחד מארבעת הרכיבים הפעילים שציינתי למעלה משתנה בהתאם לצרכי המטופל ולפי קביעת הרופא.

שיטות טיפול נוספות למלזמה כוללות פילינג, לייזר ואור.

כמו כל טיפול במלזמה, טיפולים אלו אינם מונעים את הישנות התופעה ואחוזי ההצלחה משתנים מאדם לאדם. 

  1.  פילינג כימי שטחי – חומצה גליקולית היא חומר הפיליניג הנחקר ביותר ביעילותו לטיפול במלזמה. לא מומלץ לשלב פילינג חומצה גליקולית עם טרטינואין מכיוון שהשילוב יכול להגביר באופן משמעותי את התגובה לפילינג, מה שיכול לגרום לגירוי שאינו רצוי בעור.
  2. טיפולי לייזר ואור – במקרה שלא חל שיפור משביע רצון על ידי טיפול במשחות ופילינג, לייזר וטיפולי אור הם אופציה שלישית לטיפול במלזמה. אין מחקר דיו ליעילות טיפולי אור בפיגמנטציה. כמו כן, יש להשתמש בהם בזהירות רבה, במיוחד במטופלים עם עור כהה על מנת למזער את הסיכון להיפרפיגמנטציה. כלומר, אזורים בעור שכתוצאה מתגובה דלקתית לטיפול הם עשויים להצטלק ולהפוך לכהים יותר. 

ניתן להיעזר במייקאפ על מנת לטשטש את ההפרעה האסתטית הכרוכה במלזמה.

לסיכום:

מלזמה הם כתמים חומים המופיעים על העור, בעיקר על הפנים. מלזמה יכולה להוות הפרעה אסתטית מאד מציקה אך היא אינה מסוכנת כלל. ישנם טיפולים היכולים לסייע בהבהרת הכתמים, אך הישנות הכתמים היא נפוצה ולכן מומלץ לאמץ אורח חיים שיכול לסייע במניעת הישנות.

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    תגובה אחת על הפוסט “מלזמה ופיגמנטציה בפנים

    1. Pingback: פיגמנטציה - Goldenhersh

    התגובות סגורות.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?