הרפס בשפתיים
פצע מציק בשפתיים עם שלפוחיות או אולי עם גלד, מה זה הרפס בשפתיים וכיצד נדבקים? האם ניתן למנוע והאם אפשר להיפטר מזה?
מה זה הרפס בשפתיים?
הרפס הנקרא גם "פצע חום", הוא זיהום נגיפי נפוץ (וירוס). מעל 50% מהאוכלוסייה נושאים את נגיף ההרפס סימפלקס סוג 1. הרפס סימפלקס סוג 1 נפוץ בעיקר באזור השפתיים אך ניתן גם להידבק באזורים אחרים בגוף. זיהום זה מתבטא בשלפוחיות זעירות ומלאות נוזלים על השפתיים וסביבן. שלפוחיות אלה לעיתים קרובות מקובצות יחד. לאחר שהשלפוחיות נפתחות, יוצאים נוזלים ונוצר גלד שיכול להישאר מספר ימים. פצעי חום לרוב עוברים תוך שבועיים עד שלושה מבלי להשאיר צלקת.
הרפס מתפשט מאדם לאדם במגע קרוב, כמו למשל בנשיקה. שני הנגיפים העלולים להשפיע על הפה הם הרפס סימפלקס סוג 1 (HSV-1) שהוא הנפוץ יותר, וכן נגיף הרפס סימפלקס סוג 2 (HSV-2). פצעי ההרפס בשפתיים מדבקים עוד בטרם הפצעים נראים לעין. לאחר ההדבקה הראשונית הוירוס נשאר במערכת העצבים במהלך כל החיים ועשויה להתפרץ שוב בעתיד. יש טווח גדול מאד של תדירות ההתפרצויות, זה נע מאפס התפרצויות לבין התפרצויות תכופות.
אין תרופה להרפס, אך הטיפול יכול לסייע בהתפרצויות. ישנם אפשרויות טיפול במשחות או בכדורים אנטי-ויראליים. הטיפולים יכולים לסייע להחלמה מהירה יותר של הפצעים, להפחתת התדירות, לקיצור משך ההתפרצות וחומרתה.
מה הם המאפיינים של הרפס בשפתיים?
הסימנים והתסמינים שונים בהדבקה הראשונה לבין התפרצויות חוזרות.
מאפייני ההרפס בהדבקה הראשונה:
בהדבקה הראשונה יכולה להתלוות לכאב המקומי תחושה של שפעת כללית, הכוללת: חום, כאב בחניכיים, כאב בגרון, כְּאֵב רֹאשׁ, כאבי שרירים ונפיחות בבלוטות הלימפה. וכן, יכול לקחת זמן רב יותר עד שהפצעים יחלימו לחלוטין.
באופן מעניין מאחר ולאחוז גבוה באוכלוסיה ישנו הרפס, רוב מקרי ההדבקה הראשונית הם בקרב ילדים. זאת מכיוון שלרוב המבוגרים כבר הייתה הדבקה ראשונית, לפעמים אפילו בלי שהיו מודעים לכך. בהדבקה הראשונה בהרפס, ייתכן שהתסמינים יתחילו עד 20 יום לאחר החשיפה לנגיף.
מאפייני ההרפס בהדבקות חוזרות:
הישנות ההרפס בדרך כלל תופיע באותה נקודה בשפתיים בכל פעם ולרוב ההתפרצויות הבאות יהיו פחות חמורות מההתפרצות הראשונה.
- עקצוצים וגירודים – אנשים רבים חשים גירוד, צריבה או עקצוץ סביב השפתיים במשך יממה בערך לפני שמופיע הפצע. הפצע מתחיל כנקודה קטנה, קשה וכואבת ושלפוחיות מתפרצות.
- שלפוחיות – שלפוחיות קטנות מלאות נוזלים בדרך כלל מתפרצות לאורך גבול השפתיים. לפעמים הן מופיעות סביב האף, הלחיים או בתוך הפה.
- יציאת נוזלים מהשלפוחית והיווצרות גלד- השלפוחיות הקטנות עלולות להתמזג ואז להתפוצץ, ולהשאיר פצעים פתוחים שיוצאים מהם הנוזלים ונוצר גלד.
אנשים רבים שנדבקו בנגיף ההרפס אינם רואים או חשים דבר. הוירוס יכול להיות "רדום" למשך שנים רבות או אפילו כל החיים.
כיצד נדבקים בהרפס בשפתיים?
הרפס מדבק במגע ישיר. הוירוס מת במהירות ולכן לא נוטים להידבק דרך חפצים או אפילו במגע לא ישיר עם הפצע, כמו למשל בנתינת ידיים אחד לשני. בזמן התפרצות פעילה של הרפס בשפתיים חשוב מאוד להקפיד לא לנשק אחרים. ההדבקה מנשיקה עלולה לקרות גם למקומות אחרים בגוף ולא רק בשפתיים. כמו למשל אדם שיש לו הרפס בשפתיים וינשק בטן של תינוק, ההרפס עלול לעבור לבטן התינוק. עיקר ההדבקה מתרחשת כאשר פצעי ההרפס פעילים, כלומר כאשר הם לחים ועם שלפוחיות ופחות מדבקים בשלב שהפצעים התייבשו והגלידו.
סוגי הרפס נוספים
ישנם כ-100 סוגים של נגיפי הרפס שונים, דוגמא מוכרת היא אבעבועות רוח, שהיא ממשפחת ההרפס אך שונה לגמרי מוירוס ההרפס בשפתיים.
- הרפס בקצות האצבעות – HSV-1 וגם HSV-2 יכולים להתפשט לאצבעות. סוג זה של זיהום מכונה לעתים קרובות הרפס ויטלו (whitlow). ילדים שמוצצים את האגודל עלולים להעביר את הזיהום מהפה לאגודל.
- עיניים, Herpes Keratitis – במקרים נדירים נגיף הרפס סימפלקס סוג 1 יכול להתפשט לעין אחת או לשתי העיניים. זה מתאפיין בתחושת כאב, רגישות לאור, הפרשות ותחושה מחוספסת בעין. על מנת למנוע סיבוכים יש לפנות לרופא עיניים במקרה של מעורבות הרפס באזור העיניים או במקרה של תחושת אי נעימות, כאב, חספוס או טשטוש בעין בזמן שיש התפרצות הרפס.
- אזורי עור נרחבים – במקרים נדירים, אנשים הסובלים ממצב עור הנקרא אטופיק דרמטיטיס (אקזמה) נמצאים בסיכון גבוה יותר להתפשטות פצעי חום בכל גופם. מצב זה דורש טיפול רפואי
- הרפס באיברי המין – נגרם בדרך כלל מנגיף הרפס סוג 2. עלול להימצא באזור אברי המין הכוללים: צוואר הרחם, פי הטבעת, שק האשכים, הישבן והירכיים הפנימיות. דרך ההדבקה היא לרוב במגע מיני ולעיתים ניתן להידבק מהרפס סוג 1 במין אוראלי.
- הרפס זוסטר – Herpes Zoster – שלבקת חוגרת הוא התפרצות חוזרת של נגיף הרפס מסוג שונה – אבעבועות רוח. מכיוון שמדובר בנגיף הרפס שונה לחלוטין מהרפס סימפלקס, סוג 1, הטיפול גם כן יהיה שונה.
- הרפס ביילודים – Neonatal herpes, הרפס ביילודים עלולה להוות סכנה ולהביא לתוצאות קשות לילוד. אישה בהריון עם תסמינים של הרפס באזור איברי המין חשוב שתיידע את הרופא על מנת לשקול אופציות למניעת העברת ההרפס ליילוד במהלך הלידה.
הטיפול בהרפס בשפתיים
אומנם מבחינה רפואית ברוב המקרים אין צורך לטפל אך על ידי טיפול אנטי ויראלי ניתן לקצר ולהקל על ההתפרצות.
אפשרויות הטיפול הם:
- טיפול חיצוני -הרפס בשפתיים ברוב המקרים מטופל במשחה חיצונית אנטי ויראלית (לדוגמה זובירקס). צורת השימוש היא 5 פעמים ביום למשך חמישה ימים. מומלץ לטפל כמה שיותר מוקדם, מיד בתחילת תחושת העקצוץ, עוד לפני שהפצע נראה לעין. ככל שהטיפול יהיה מוקדם יותר הוא יהיה יעיל יותר.
- טיפול בכדורים – במקרים חמורים ניתן לטפל בכדורים אנטי ויראליים המכילים Valaciclovir או Aciclovir כדוגמת וולטרקס או זובירקס.
- טיפול קבוע בכדורים – במקרים בהם התפרצויות ההרפס תכופות מאד ישנה אופציה לטיפול מניעתי קבוע.
טריגרים הגורמים להתפרצות הרפס
ישנם כמה גורמים המגבירים את הסיכון להתפרצות הרפס, ביניהם:
- חשיפה לשמש או לקרני UV
- חום בעקבות מחלה או וירוס
- דלקת גרון strep
- מצבי לחץ/סטרס
- שינויים הורמונלים כגון המחזור החודשי
- טראומה לעור
לסיכום:
נגיף ההרפס בדרך כלל אינו מהווה סכנה רפואית אך מהווה הפרעה אסתטית וכואבת. ישנם אפשרויות טיפול שמומלץ להעזר בהם בשלב המוקדם ביותר בזיהוי ההתפרצות.
כל הזמן נערכים מחקרים נוספים לפיתוח שיטות מניעה יעילות יותר לטיפול בהרפס, כדוגמת חיסון נגד הנגיף. עד אז, בשביל למנוע הדבקה מהרפס בשפתיים יש למנוע מגע בזמן התפרצות או הופעת תסמינים.
מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.
Pingback: לחץ וסטרס - משפיע על העור? - Goldenhersh