גזזת

גזזת

גזזת היא לא רק תופעה של מעברות, אומנם היא הרבה פחות נפוצה היום מבעבר אך גם כיום ישנם התפרצויות. קצת על ההיסטוריה, כיצד נדבקים בגזזת וכיצד מטפלים? 

מה היא גזזת?

השם המקצועי של גזזת הוא Tinea Capitis.

גזזת הוא זיהום פטרייתי בקרקפת המאופיין לרוב באזורי אובדן שיער וגרד. הגורמים העיקריים לגזזת הם סוגים של פטריות דרמטופיטים. הפטרייה מייצרת סימנים מעגליים על העור, לעתים קרובות עם מרכזים שטוחים וגבולות מוגבהים ולכן באנגלית מכנים אותה Ringworm (טבעת תולעים). זיהום זה משפיע על הקרקפת וזקיקי השיער, גורם לכתמים קטנים של גירוד וקשקשים בעור.

גזזת הוא זיהום מדבק מאוד שמתפשט בדרך כלל דרך במגע בין אדם לאדם, מגע עם בעל חיים או על ידי שימוש משותף במסרק, מגבת, כובע או כרית. גזזת נפוצה יותר בקרב ילדים בני 3-7, אך עלולה להדביק בכל גיל. לא ידועה הסיבה לכך שגזזת מופיעה בעיקר אצל ילדים. 

מה הם המאפיינים של גזזת?

  1. כתם עגול אחד או יותר של עור קשקשי שבו השיער התנתק מהקרקפת
  2. אזורים נגועים המתרחבים וגדלים לאט לאט
  3. אזורים קשקשיים, אפורים או אדומים
  4. אזורים שיש בהם נקודות שחורות קטנות בהן השיער התנתק מהקרקפת
  5. שיער שברירי המתנתק בקלות
  6. אזורים רגישים או כואבים בקרקפת
  7. לעיתים נדירות עלולה להיות תגובת יתר של המערכת החיסונית לפטריה ועלולה להתפתח דלקת משנית.

כיצד נדבקים בגזזת?

  1. העברה מאדם לאדם – גזזת מתפשטת לעיתים קרובות באמצעות מגע ישיר בין עור לעור עם אדם נגוע
  2. העברה בין אדם לאדם אסימפטומטי – גזזת עלולה להתפשט במגע ישיר עם אדם הנושא גזזת באופן אסימפטומטי 
  3. העברה מחיות בית לבני אדם – חתולים וכלבים לעתים קרובות נושאים גזזת מבלי שנדע על כך וכאשר ילדים נוגעים בבעלי החיים הם עלולים להידבק. במקרים של הדבקה חוזרת, בהם ישנם חיות בית, מומלץ לקחת את חיית המחמד לביקור אצל הוטרינר על מנת להיבדק לפטריות ולקבל טיפול במקרה הצורך. 
  4. העברה מחפצים לבני אדם – גזזת עלולה להתפשט במגע עם חפצים או משטחים שנגעו בהם בני אדם או בעל חיים הנושא גזזת, כגון בגדים, כובעים, קסדות, מגבות, מצעים, מסרקים ומברשות.
  5. הדבקה חוזרת – במקרים של הדבקה חוזרת, מומלץ לשקול שימוש בשמפו אנטי פטרייתי עבור כל בני הבית מאחר ויתכן שישנם בני משפחה אסימפטומטיים הנושאים את הפטרייה.

כיצד מאבחנים את הפטריה בקרקפת?

את הפטריה מאבחנים בשילוב של בדיקה קלינית של רופא עור ובדיקת פטריות תחת המיקרוסקופ (KOH). הגזזת יכולה להיות מאד דומה לסבוריאה (לינק), דרמטיטיס (לינק) ואלופציה (לינק) ולכן ההמלצה היא לאמת את האבחנה במיקרוסקופ. הבדיקה מתבצעת באופן הבא: מושכים כמה שערות מהאזור הנגוע, פעולה זו אינה כואבת במקרה שישנה פטריה מכיוון שהשיערות כבר מנותקות ונתלשות בקלות. מניחים על לוחית הזכוכית את קצות השערות, יחד עם החומר potassium hydroxide ובודקים את שורשי השיער מתחת למיקרוסקופ לראות אם נמצאו פטריות דרמטופיטים.

האם נדרש לטפל בגזזת?

כן, ההמלצה החד משמעית היא לטפל בגזזת. אומנם הפטריה עשויה לעבור באופן ספונטני, אך יכול לקחת הרבה מאד זמן עד שהיא תעבור ולכן מומלץ מאד לטפל. אם לא מטפלים בגזזת היא עשויה להדביק אחרים. סיבה נוספת לחשיבות הטיפול בגזזת היא כדי למנוע את התפשטותה לאזורים נרחבים יותר או אזורים נוספים. הזנחת הגזזת עלולה לפגוע בשורשי השיער באופן בלתי הפיך. לאחר הטיפול בגזזת, ברוב רובם של המקרים השיער יצמח ויחזור לקדמותו.

50+ אנטי אייג'ינג לגילאי

ערכת לחות לרואקוטן

410.00 

50+ אנטי אייג'ינג לגילאי

ערכת אנטי אייג’ינג מפנק

1,720.00 

50+ אנטי אייג'ינג לגילאי

חומצה גליקולית – קרם פנים רי-לייף

380.00 

50+ אנטי אייג'ינג לגילאי

קרם מיצוק דקולטה

460.00 

50+ אנטי אייג'ינג לגילאי

קרם לילה עשיר

420.00 

הטיפול בגזזת

הטיפול בגזזת הוא טיפול אנטי פטרייתי דרך הפה. התרופה המועדפת נקראת גריזופולבין griseofulvin. תרופה זו היא אופציית הטיפול הטובה ביותר הודות למחקרים רבים המוכיחים את יעילותו בטיפול ב Tinea Capitis וכן מיעוט תופעות לוואי. ישנם תרופות נוספות כגון Ketoconazole אך הן אינן מומלצות מכיוון שעלולות לפגוע בכבד. 

צורת הטיפול בגריזופולבין היא למשך מינימום שישה שבועות. התרופה נספגת באופן מיטבי לאחר מאכלים עתירי שומן כגון בוטנים וגלידה. חשוב להמשיך לקחת את התרופה עד לריפוי מוחלט, כאשר רואים צמיחה של שערות חדשות.

ההיסטוריה של הגזזת

בשנות ה-50, בתקופת העלייה הגדולה לישראל, הייתה מחלת הגזזת שכיחה מאוד, בעיקר בקרב ילדי העולים. זאת בשל הצפיפות והתנאים הקשים שבהם חיו במעברות.

בתחילת שנות המדינה הטיפול בגזזת היה על ידי הקרנות רנטגן. אומנם ההקרנות טיפלו בגזזת אך גרמו לדלקות קשות בעור. מעבר לדלקות הקשות בעור, עשרות שנים אחר כך נודע הקשר בין ההקרנות לבין גידולים שפירים וסרטניים. על מטופלים שטופלו בהקרנות לגזזת, החלו להופיע גידולים שונים באזורים שהוקרנו בראש ובצוואר. דוגמאות לגידולים שהתפתחו כתוצאה מטיפול הקרנות הם: סרטן עור מסוג קרצינומת תאי הבסיס (BCC) (לינק), סרטן בלוטת התריס, גידולי מוח,  גידולים בבלוטות הרוק ולוקמיה (סרטן הדם).

בעקבות גילוי זה נחקק בישראל בשנת 1994 “החוק לפיצוי נפגעי גזזת”, המפצה חולים שטופלו באמצעות קרינת רנטגן בין 1946-1960 וחלו כתוצאה מכך.

לסיכוםגזזת הוא זיהום פטרייתי בקרקפת.  טיפול אנטי פטרייתי דרך הפה הוא הטיפול העיקרי. מטופלים בדרך כלל מגיבים היטב לטיפול. מומלץ לטפל על מנת למנוע את התפשטות ההתקרחות יחד עם נזקים לשורשי השיער וכן על מנת למנוע התפשטות של המחלה.

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?