אימפטיגו

הילד חזר מהגן עם משהו שנראה כמו פריחה שמתפשטת ומחמירה במהירות? אולי אפילו עם גלד ודימום? אימפטיגו הוא זיהום עור שכיח, מדבק מאד. אימפיטיגו יכול להופיע אצל מבוגרים אך הוא נפוץ יותר בתינוקות וילדים בגילאי 2-5. אימפטיגו מופיע בדרך כלל כפצעים אדומים בפנים, במיוחד סביב האף והפה, וכן בידיים וברגליים. באופן טיפוסי, הפצעים נפתחים ומפתחים קרום בצבע דבש וגלד.

מהי אימפיטיגו?

אימפיטיגו (Impetigo) נקראת בעברית סעפת. אימפטיגו הוא זיהום עור שכיח ומדבק מאד. אימפיטיגו הוא נפוץ יותר בתינוקות וילדים בגילאי 2-5, אך הוא עלול להופיע גם אצל מבוגרים.

בדרך כלל מומלץ לטפל באנטיביוטיקה כדי למנוע את התפשטות האימפטיגו לאזורים נוספים וכן לאחרים בסביבה. חשוב להימנע ממגע ישיר עם אחרים, ואם מדובר בילד לא לשלוח אותו לגן או לבי”ס עד שהפצעים יבשים ללא הפרשה וכבר אינם מדבקים. בדרך כלל כעבור 24-48 שעות מאז תחילת הטיפול האנטיביוטי מחלת אימפטיגו כבר אינה מדבקת.

מהם גורמי הסיכון לאימפטיגו?

  1.  באזורים עם מזג אוויר חם ולח יש נטייה גבוהה יותר לאימפטיגו. 
  2. מקומות צפופים מעודדים את ההתפשטות של האימפיטיגו כדוגמת צבא ופנימיות. 
  3. עור שבור

ישנם שלושה סוגי אימפיטיגו:

  1. אימפיטיגו ללא שלפוחיות (Non-bullous impetigo) – זהו הסוג הנפוץ ביותר באופן משמעותי. אימפטיגו מסוג זה עוברת את השלבים הבאים: ההתחלה היא בפצע אחד או יותר, שלעתים קרובות מגרדת. הפצעים מתרבים ונפתחים במהירות, והעור הופך להיות אדום ולא שלם באזור הפצעים הפתוחים. באזור הפצעים עלולות להיווצר בלוטות עם הרגשה של נפיחות וכן קרום שהוא בדרך כלל בצבע דבש.

במרבית המקרים העור מחלים ללא צלקות, אלא אם כן היו שריטות עמוקות בעור בעקבות גירוד חזק, ולכן חשוב לטפל בשלב מוקדם.

הזיהום גם עלול להתפשט לאזורים אחרים בגוף, שם תהליך זה יתחיל מחדש, וזאת אחת הסיבות שחשוב כל כך לטפל למניעת ההתפשטות. 

  1. אימפטיגו שלפוחיתי, Bullous impetigo

סוג אימפטיגו זה גורם לשלפוחיות מלאות נוזלים, אך ללא אדמומיות על העור מסביב. כשאדם סובל מאימפטיגו שלפוחיתי, תהליך ההתפשטות יראה כך: תחילה מופיעות שלפוחיות המכילות נוזל בהיר, השלפוחיות נעשות שקופות ואז הן נפתחות. לאחר מכן פצעים קרומיים נוצרים בשלפוחיות הפתוחות. העור נוטה להחלים ללא צלקות, ובדר”כ המחלה אינה מלווה בכאב.

  1. סוג נוסף הוא אקטימה,  Ecthyma

זהו זיהום נדיר ורציני יותר מכיוון שהוא נכנס עמוק יותר לעור. זה קורה לעיתים כתוצאה מאימפטיגו קלה יותר שלא טופלה ועשויה להסתבך.

תהליך התפתחות אקטימה הוא: מתחיל כשלפוחיות מלוות בכאב, השלפוחיות הופכות לפצעים פתוחים ועמוקים. לאחר מכן, קרום עבה מתפתח בשלפוחיות הפתוחות לרוב עם אדמומיות על העור שמסביב מכיוון שהזיהום נכנס עמוק יותר לעור. ייתכן שיישארו צלקות גם לאחר החלמת העור מאימפטיגו מסוג זה.

כיצד נדבקים באימפיטיגו?

ישנם כמה דרכים בהם נדבקים באימפיטיגו:

  1. כאשר חיידק הסטפילוקוס והסטרפטיקוקוס, ( Streptococcus and Staphylococcus )הנמצאים על העור באופן טבעי חודר פנימה דרך פתח בעור המאפשר לחיידק להיכנס פנימה. כגון: פציעה בעור, פריחה, עקיצת חרק, אקזמה וסקביאס .
  2. צורת הדבקה נוספת היא במגע ישיר עם פצע של אדם אחר הנושא אימפיטיגו.
  3. ניתן גם להידבק באמצעות מגבת,מצעים או בגדים נגועים.

איך אפשר למנוע אימפטיגו?

  1. שמירה על הגיינה, שטיפת ידיים לאחר מגע עם אימפיטיגו
  2. למנוע מגע ישיר עם מישהו שיש לו אימפיטיגו
  3. לא לחלוק בגדים, מגבות ומצעים
  4. טיפול בעור לא שלם או בעיות עור העלולות לאפשר כניסת חיידק לעור. כגון: אקזמה, פציעה וסקביאס. 

למה חשוב לטפל באימפיטיגו?

  1. אומנם בהרבה מקרים האימפיטיגו תעבור תוך כמה שבועות מעצמה אך עדיין מומלץ לטפל כדי למנוע סיבוכים היכולים להופיע במקרים נדירים שלא מטפלים. לרוב אימפיטיגו אינה מסוכנת אך במקרים נדירים יכולים להיות סיבוכים רציניים. על ידי טיפול אנטיביוטי נצמצם באופן משמעותי את הסיכון לסיבוכים. 
  2. סיבה נוספת שחשוב לטפל היא למנוע את ההתפשטות של האימפטיגו על אזורים נוספים בגוף ועל אחרים.
  3. באימפיטיגו במבוגרים סיבוך נוסף העלול להופיע בעקבות חוסר טיפול באימפיטיגו הינו צלוליטיס

אמפטיגו במבוגרים

  1.  בדרך כלל האסוציאציה שלנו היא ילדים שנדבקים בגן אחד מהשני, אך אימפטיגו היא לא רק מחלת ילדים. נפוץ לראות במשפחה אחת, שכולם נדבקים כולל המבוגרים בבית. 
  2.  במקרים של חדירת החיידק דרך פצע או עור שבור.
  3. כאשר מזהים אימפטיגו חשוב לטפל באנטיביוטיקה כדי למנוע סיבוכים אפשריים, ובנוסף בשביל למנוע צלוליליטיס

טיפול באימפיטיגו:

הטיפול באימפיטיגו הוא באנטיביוטיקה.

במקרים קלים ובאזור קטן ומוגבל ניתן להסתפק במריחת קרם או משחה אנטיביוטית על הנגעים. במקרים מתקדמים  מומלץ לשלב בין אנטיביוטיקה דרך הפה לבין משחה או קרם אנטיביוטי. חשוב להשלים את הטיפול האנטיביוטי גם כאשר הפצעים מחלימים תוך זמן קצר כדי לוודא שנפטרים מהאימפיטיגו.

    מחכים תמיד לשמוע מכם! מוזמנים לפנות אלינו, לכתוב אלינו ישירות למייל skincare@goldenhersh.co.il, לשוחח ב: 02-6540397, או להתעדכן בפייסבוק או באינסטגרם.

    נגישות
    לתחילת צ'אט
    היי, איך אפשר לעזור?